Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Antalya’da Bir Konya Mutfağı “TİRİTÇİZADE”

Yazı Dizisi : Antalya Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Bir iş gezisi için Antalya’da 3 günlük bir zaman diliminde akşam yemekleri için çeşitli restoranları denerken karşılaştığım Anadolu’da özellikle Konya’ya özgü Tirit’in envai çeşidine rastladığım Tiritçizade’yi anlatacağım sizlere.

Antalya merkezine 15 dk.lık Konyaaltı ilçesindeyim. Burası dünyaca ünlü Konyaaltı plajlarının bulunduğu yer.

Nisan ayında henüz sezon açılmadan geldim. Sahil kısmında yeni sezon için baştan sona yenileme çalışmaları yapılıyor.

Tiritçizade

Tiritçizade Dış Görünüş

Sahil kısmından biraz içeride akşam yemeği için Konya bölgesine özgü Tirit’in bir çok çeşidinin yer aldığı Tiritçizade restorana akşam yemeği için uğradık. Mekana girince ilk dikkatinizi çeken modern mobilyaların yanı sıra duvarlarda bulunan Osmanlı’ya özgü süslemeler… Gözü yormayan ışıklandırma ve derinden gelen sufi müziği ile mekanda yemeğinizi beklemek gerçekten huzur verici.

Tiritçizade İç Görünüş

Restoranlarda genelde eski usul garsonlara pek rastlanmıyor. Yemekler konusunda bilgisiz, bir an önce siparişi alıp, yemek sonrası sizi göndermeye çalışan garsonlar bu aralar çok revaçta. Ama burada durum çok farklı. Bizimle ilgilenen beyefendi önce kaç kişi olduğumuzu öğrenip, bizi ona göre bir masaya yönlendirdi. Menüyü getirdiğinde de hiç not almadan siparişlerimizi aldı.

Siparişlerimizin içeriğini detaylı olarak anlattı. Yemek öncesi getirilen ikramların hazırlanışları konusunda da bilgi verdi. Sonra yemeklerimizi yine bu sipariş kimindi diye sormadan tek tek önümüze koydu. Bu konuda bizden tam puan aldılar. (İşini hakkı ile yapan çalışanlar lütfen üzerlerine alınmasınlar.)

Tirit, kurumuş ekmeklerin değerlendirilmesi için yaratılmış bir Anadolu lezzeti. Geleneksel tandır ekmeği, et suyu ile ıslatılıp üzerine etlerin ve yoğurdun yerleştirilmesi ile yapılan bir tür Anadolu kebabı.

Daha önce Konya’da bu yemeği denemiştim. Bana içindeki yağ oranı yüzünden biraz ağır da gelmişti. Fakat buradakinin lezzeti tam damak tadıma göre.

Tiritçizade’de bu yemeğin et, köfte ve tavuk versiyonları mevcut. Etlerin Konya yöresi etleri olduğu belirtiliyor. Maydonoz ve közlenmiş domates, biber eşliğinde servis ediliyor. Garsonumuz benim maydanozu az olan siparişimi hiç sormadan hemen servis ediyor. Köfte versiyonunu daha hafif olacağını tavsiye ettikleri için deniyoruz. Ekmekler, yoğurt ve tereyağı ile lezzetli köfteler eşliğinde gerçekten çok lezzetli.

Tirit

Bol sarımsaklı közlenmiş Patlıcan ve Biber ile hazırlanan Söğürme Kebabı ve Konya’da bir klasik olan Düğün Pilavı da menüdeki diğer lezzetler. Bamya ve Arpaaşı Çorbası ise başlangıçlar için öneriliyor. Bunları tatmak için bir sonraki seferi beklemek zorundayız.

Tatlı Olarak Höşmerim

Tatlımız ise höşmerim. Balıkesir yöresinde Peynir ile yapılan bu tatlı burada kabaca tereyağında kavrulmuş un helvası şeklinde tarif edebileceğimiz şekilde önümüze servis ediliyor. Sunumu ise göz dolduruyor.

Höşmerim

Değerlendirme

Hesabı öderken restoran işletmecisi ile sohbete dalıyoruz. Bize nereden geldiğimizi ve yemekleri beğenip beğenmediğimizi soruyor. İstanbul’da pek rastlamadığımız bu olay karşısında önce biraz şaşırıp, sonra da beğenilerimizi bildiriyoruz. Yakın zaman önce İstanbul şubelerinin açma planlarının olduğunu, ama kiralar konusunda sıkıntı yaşadıklarını belirtip, şimdilik bu konunun beklemede olduğunu öğreniyoruz.

Konyaaltı’nda keyifli uygun fiyatlı bir akşam yemeği için size burayı içtenlikle tavsiye ediyoruz.

Antalya ile ilgili diğer yazılarımızı Antalya Gezi Rehberi‘ne bakmayı unutmayın. Şimdiden afiyet olsun…

Exit mobile version