Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Zanzibar Gezisi Bölüm 2

Yazı Dizisi : Tanzanya Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : İmge ÖZDEMİR

Birinci bölümde adanın genelini gezmiştik. Zanzibar Gezisi Bölüm 2 kapsamında ise adanın merkezi Stone Town ve Dev Kaplumbağaların Yaşadığı Prison Island’ı gezeceğiz.

Stone Town

Zanzibar’ın şehir merkezi Stone Town, ama öyle merkez deyince büyük beton binaların kapladığı bir metropol gelmesin aklınıza.

Genellikle eski yapılardan oluşan, daracık ara sokaklarda bazen camları bile olmayan ahşap ya da boyaları dökük küçük beton evlerin oluşturduğu bir yer. Henüz bozulmamış kendine has bir dokusu var. Bu yüzden de Unesco Dünya Mirasları Listesinde yer alıyor.

Nefis okyanus manzarasını özellikle gün batımlarında Stone Town’da da görmek mümkün.

Şehri bir günde yürüyerek ya da tuktukla gezmek mümkün. İnsanın içini acıtan bir tarihi var. Çünkü burası, geçen yüzyıla kadar, dünyanın köle ticareti merkezlerinden biriymiş! Zaten şehrin en turistik noktalarından biri de Slave Market.

Şu anda buranın bahçesinde Christ Kilisesi bulunuyor. Kilise Zanzibar’ın ilk ve en büyük kilisesi. Kilise’nin bahçesinde, köle ticaretini sembolize eden dokunaklı bir heykel bulunuyor. Bu büyük insanlık suçu ve dramını yerinde hissetmek sarsıcı bir duygu. Hayal etmesi bile korkunç!

Freddy Mercury’nin Evi

Nungwi’den ayrılıp buraya gelir gelmez, önce eşyaları otele bırakıp, hemen Freddie Mercury’nin doğup, çocukluğunu geçirdiği evi aramaya koyuluyoruz. Queen grubunun efsanevi solistinin hayatının ilk yıllarını geçirdiği sokaklarda yürümek heyecan verici bizim için…

Sorduğumuz kimse nerede olduğunu bilmiyor. Hatta adını ilk kez duymuş gibi bakıyorlar! Oysa bu kadar küçük bir yerde, böylesine turistik yapıyı bilmiyor olmaları mümkün değil. Bir süre sonra anlıyoruz ki, yerel halk rehberlik işine çok hevesli. Eğer bu hizmeti kendilerinden almıyorsanız size hiçbir yeri tarif etmiyorlar. Yol tarifi Ücrete Tabii

Freddy Mercury’nin Büyüdüğü Sokaklar

Elinizdeki harita ile bulmanız da hayli zor. Çünkü o birbirinin içine geçmiş daracık sokakları haritada anlamak olası değil. Biz de önce yürüyerek bu küçük şehri keşfetmeye karar veriyoruz. Ve otelimizden sadece 2 sokak ötede buluyoruz Freddie Mercury’nin evini!

Stonetown Freddy Mercury’nin Evi

Ev şimdilerde bir otel olmuş. Gönül isterdi ki müze olsun. Ama hala yerli yerinde duruyor olması da iyidir diyerek, fotoğraf çekmeye koyuluyoruz.

Balık Pazarı

Kokuya ve görüntüye dayanabilecek olanlar için şehrin gezilecek yerleri arasında balık pazarı da var. Sabah erken saatlerde balıktan dönen tekneler, mallarını sıkı bir pazarlık ile burada satıyorlar. Tezgahlarda aradığınız her tür deniz mahsulünü taze olarak bulmanız mümkün.

Hayli kalabalık ve haraketli bir yer. Hemen yanı başında da meyve-sebze pazarı var. Nefis tropik meyvelerin yanı sıra Zanzibar’ın vazgeçilmezi olan mis kokulu baharatlar da bulunuyor burada.

Forodhani Park

Şehrin en büyük ve merkezi parkı; Foradhani Park. Gündüz gezerken sadece sıradan bir park olan Foradhani, akşamları tam bir şenlik yeri oluyor. Buraya kurulan tezgahlarda, yerel halk yaptıkları yemekleri satıyor. Yerel lezzetleri ucuza, dünyanın dört bir yanından gelmiş meraklı turistlerle ve tabi Zanzibarlılarla birlikte yeme şansınız var.

Forodhani Park

iz tam Kurban Bayramı sırasında şehirde olduğumuzdan hayli kalabalık ve eğlenceli oldu parkta geçirdiğimiz akşam. Parkın devamında kıyıda 18. yy.da inşa edilmiş Arap Kalesi’ni görmek de mümkün.

Zanzibarda Kurban Bayramı

Zanzibar çoğunluğu Müslüman bir ülke, bu yüzden de Kurban Bayramı sabahı sokaklar, en şık kıyafetlerini giymiş çocuklar ve yetişkinlerle doluydu. Kadınlar tüm takılarını takıp, göz alıcı makyajlarını yapmışlar, her tarafı bir birinden hoş esans kokuları sarmıştı. Zaman zaman sokaklarda yerel müzikler çalıyor ve çocuklar neşeyle dans ediyordu. Tüm bu renkliliğe bildik kurban görüntüleri de ekleniyordu tabi.

1800’lerde Kalan Acayip Ev

Şehrin en dikkat çeken yapılarından biri Beyt-ül Acaip yani Acayip Ev! 1800’lerin sonlarında Umman Sultan’ının kendisi için yaptırdığı bir ev burası.

O dönem için çok göz alıcı olan, ilk kez asansör ve elektrik kullanılan bu yüksek yapı için halk, bu ismi uygun görmüş. Şimdilerde bir müze olan bu bina, sömürge döneminde de İngiliz valisinin konutu olarak kullanılmış.

Eski Ahşap Kapılar

Şehrin dar sokaklarında, eski binaların arasında dolaşırken en çok dikkatimizi çeken şey şahane ahşap oyma kapılar oluyor. Tıpkı Fas’ta olduğu gibi burada da kapı işçiliğine hayran kalıyoruz.

Sahile Açılan Kapı

Her birinin önünde tek tek durup incelemek istiyoruz. Evlerin önlerindeki küçük hediyelik eşya dükkanları da rengarenk, göz alıcı yerel el işleriyle dolu. Bir ara sokaklarda kayboluyor, sonra sahile çıkıp yeniden yolumuzu buluyoruz.

Adını Freddie Mercury’den Alan Restoran

Bu keyifli gezinin duraklarından biri de limanın hemen yanında kıyıda yer alan Mercury’s Bar oluyor. Tahmin edebileceğiniz gibi adını Freddie Mercury’den alıyor.

Mercury’s Bar

Hatta Queen şarkılarının isimlerini taşıyan kokteyller bile var menüsünde. Daha gelmeden methini çok duyduğumuz deniz mahsullü pizzasından söylüyor ve pişman olmuyoruz.

Africa House Hotel’in Terası

Bir başka pişman olmadığımız mekan da gün batımlarıyla ünlü Africa House Hotel’in terasıydı. Güneş sarı, turuncu ve kırmızının tüm tonlarında dans ederek unutulmaz görüntülerle veda ediyor burada güne. Fotoğrafçılar için iştah kabartıcı bir mekan…

Prison Island

Ertesi gün erkenden kalkıp, kahvaltı yapıyor ve hemen sahile koşuyoruz. Çünkü dev kaplumbağaların yaşadığı Prison Island’a gideceğiz. Kıyıdan net bir biçimde görülen adaya tekneyle 15 dk.da ulaşıyoruz. Bizi ilk olarak nefis bir deniz, sahil ve iskele karşılıyor.

Zanzibar Prison Island

İskeleden adaya çıkıyor ve ilk olarak tanışmak için can attığımız dev kaplumbağaları görmeye gidiyoruz. Kocaman bir alanda serbestçe dolaşan irili ufaklı kaplumbağalar, elimizdeki ıspanaklara doğru kendilerinden beklenmeyen bir hızla atağa geçiyor. Hemen etrafımızı çevirip büyük bir iştahla yiyorlar. Biz de onlara dokunup, sevme şansını yakalıyoruz.

Normalde bu dev kaplumbağalar Zanzibar’da yaşamıyor. Yıllar önce Seyşellerden hediye olarak getirilmişler. Önce iki erkek, iki dişiyken, şimdi sayıları yüzlerce olmuş. Henüz yavru olanları özel bir alanda büyütülüp, belli bir boyuta gelince, büyüklerin yanına alınıyor. Buraya girerken bakımları için kurulan vakfa, imza karşılığı bağış yapabiliyorsunuz.

Zanzibar Prison Island

Bu unutulmaz deneyimin ardından, adaya adını veren hapishaneyi ziyarete gidiyoruz. Adanın yerel adı Changuu, ama 1860’larda köleler için yapılan hapishane yüzünden Prison Island olarak tanınıyor. Aslında burası hiç hapishane olarak kullanılmamış, fakat sarı humma salgını sırasında karantina olarak hizmet vermiş.

Prison Island

Şimdilerde adada özel bir otel de mevcut. Ada’dan ayrılmadan o nefis plajında denize girmeyi de ihmal etmiyoruz. Geldiğimiz tekne ve içinde bizi bekleyen rehberimizin soyduğu lezzetli meyvelerle dönüş yolculuğuna geçiyoruz. Kalbimizin bir kısmını bu güzel adada bırakıp, tekrar gelmeyi dileyerek…Zanzibar Gezisi Bölüm 1

Exit mobile version