Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Torino Otomobil Müzesi Gezimiz

Yazı Dizisi : Torino Gezi Rehberi

Yazar : Tolga Yiğit

Torino’ya ilkbahar yada yaz aylarında değil senenin son ayı Aralık ayında gittik. Alp dağlarının eteğindeki Torino’da bizim şansımıza güneşli 2 gün geçirdik.

Tabii ki güneşin olması havanın soğuk olmasını engellemedi. Biz de hava giderek soğuduğu için ilerleyen saatlerde Torino Otomobil Müzesi’ne gitmeye karar verdik.

Ama havanın soğuk olması da bizim dondurma yememizi engelleyemedi 🙂

Dondurma ve Torino genelinde ki izlenimler bir başka yazının konusu olur bu yazıda Torino’da Gezilecek Yerler listesinin ilk sıralarında gelen ve Torino’nun en önemli müzelerinden Torino Otomobil Müzesi’ni fotoğraflar ile gezeceğiz.

İtalyanların Gururu : Torino Otomobil Müzesi

Torino Otomobil Müzesi, sadece Torino’nun değil aynı zamanda İtalya’nın gururu gibi duruyor.

Otomobil denilince ülkelerin hangi dönem hangi atılımlara ve devrim niteliğindeki hangi keşiflere imza attıklarını net olarak görebildiğiniz bir yer.

Tabii ki bu aynı zamanda İtalyanların otomobile ve otomotiv sektörüne attığı imzayı da görmenizi sağlıyor.

Onlar da bu müzedeki tarihsel sıraya dizerek yaptıkları sunumla İtalyanların yerini çok net şekilde ziyaretçilere ispatlıyor.

Söz konusu müzede bahsi geçen otomobil üreticisi markaların ülke sayısı (Almanlar, Fransızlar, İtalyanlar vb.) iki elin parmaklarını geçmiyor. Tabi ki bir çok ülke gibi biz de bu tarihin bir parçası değiliz. Ürettiğimiz otomobil ve marka olmadığı için.

Fiat Fabrikasından Müzeye

Bu müze eskiden Fiat fabrikasıymış. Fiat farklı bir yere geçince müze olması için bu binayı devretmiş. Ben daha önce herhangi bir formatta düzenlenmiş (klasik otomobil, otomobil tarihi vs.) otomobil müzesi gezmediğim için bu müze gerek içerik gerek dizayn (sunum) olarak çok hoşuma gitti. Tekrar yazmamda fayda var örneğin herhangi bir yerde içerisinde sadece klasik otomobillerin yer aldığı bir müze vardır. Ama bu müzede yer alan otomobillerin hiç birini müzenin bulunduğu ülkeden bir marka üretmemişse çok anlamı olmayabilir.

Ama burada durum farklı. İtalyanlar müzenin baş köşesine bir Ferrari yerleştirip bunu biz ürettik deyip olaya noktayı koyabiliyor.

Müzeyi Gezmeden Uygulamayı İndirin

Müzeye girişte ödemenizi yaptıktan sonra turnikeden geçmeden hemen önce bir tabela ile MAUTO adlı aplikasyonu telefonunuza kurabileceğiniz ve müzenin kapalı devre internetinden yararlanabileceğiniz yazıyor.

Bu aplikasyonu QR kodu okutarak da yükleyebilirsiniz. Çalıştırarak gezinizi çok daha keyifli hale getirip ekstra bilgi alabileceğinizi hatırlatmalıyım.

Geziye Üst Kattan Başlayın

Turnike sonrası gezmek için katlara doğru yöneldiğinizde hem görevliler uyarıyor hem de tabela ile yönlendirme yaparak gezinize üst kattan başlamanız tavsiye ediliyor.

Çünkü sıralama 2. Kattan aşağıya doğru ineceğiniz şekilde yapılmış. 2. Kata çıktığınızda önce tekerleğin icadı ile ilgili görselleri görüyorsunuz. Sonrasında duvara yansıtılan bir görsel ile at arabaları ve diğer gelişmelerle artık motorlu araçlara doğru ulaşıyorsunuz.

İkinci Katta Yer Alan Buharla Çalışan Bir Otomobil
Il Grande Garage Del Futuro

Yukarıdaki fotoğrafta “Geleceğin Büyük Garajı” anlamına gelen “Il Grande Garage Del Futuro” yazıyor. Ve bu bölüme giriş yaparak o tarihteki araçları görüyorsunuz.

Otomobilin Başkenti Torino

Bahsettiğim gibi İtalyanlar kendilerini otomobil endüstrisinin en önemli parçası olarak görüyorlar ve bu tabelada da gördüğünüz gibi “Araba Endüstrisi Doğuyor ve Torino Bunun Başkenti” yazabiliyorlar. Haklılar mı? Haksızlar mı? Müzeyi gezelim siz karar verin.

Otomobillerin arkasındaki duvarda üretim yapılan bir fabrikanın fotoğrafı da yer alıyor. Bu fotoğrafta yer alan bazı makara ve kayışlar fotoğrafın devamı gibi bu bölüme de aktarılmış. Bu aşağıdaki fotoğrafta daha iyi görebilirsiniz.

1902 Model Bir Fiat – 12/16 Beygir Gücü Olan Bir Otomobil

Tarih Kokan Bir Koridora Giriyorsunuz ve Her İki Tarafınızda Çok Önemli Markalar ve Çok Önemli Otomobiller Var. Ayrıca Koridorun Sonunda Bir Otomobilin Tasarımın Yapıldığı Atölye Tasarlanmış. Bu gibi Detayları da Bu Müze de Görüyorsunuz.

1899 Model Benz

1899 Model Bir Benz – 8 Beygir Gücünde (Tabi ki O Tarihlerde Mercedes ile Benz Bir Arada Değil) Bu arada model yılını düşünürsek sanırım dedelerimiz anneannelerimiz bile o tarihte hayatta değildi. Ama bu Otomobil üretilmişti ve burunsuz model olarak dikkat çekiyor.

1899 Model Benz

Peki ya bu modele ne dersiniz? Reanult’tan 3,5 beygirlik performans ile başarı yakalamış ve yeniden doğuş başarısını gösteren modeli. Sadece 3,5 beygir gücünde olması da hayli ilginç.

İlk Defa Orada Gördüğüm Marka : Florentia
Otomobillerin Koltuklara ve Bunun Üretildiği Atölyelere de İhtiyacı Var
1903 Model Bir Fiat – Modern ve Zarif çizgisiyle Fiat’ın bayrak taşıyan modeli oldu
1903 Model Bir Fiat
Bu Otomobil de 1899 Model

Yine daha önce duymadığım bir marka : Panhard & Levassor B1. Fransız marka başaralı görülen bir Daimler motora sahip.

Torino Otomobil Müzesi
Siyah Beyaz Filmlerde Gördüğümüz Otomobiller Burada
Hollywood Yıldızlarının Arasında Gibiyim ve Bunlarda Filmlerde Kullanılan Otomobiller
Dönemin Makam Otomobili Mercedes Benz

O Dönemlerden Beri Politikacıların Tercihi. Her Zamanın Makam Otomobili : Mercedes. Ve Bu Sayede Mercedes Logosunu da Görmüş Olduk. Fotoğraftaki Beylere Bakar mısınız?  Ortam Çoook Resmi 🙂

Fiat’tan Turbina

Fiat’tan Turbina adında roket gibi bir model ve duvarda da bu modelin birebir çizimleri duruyor.

Otomobil Parçalarından Şövalye ya da Don Kişot
Fiat’tan Kübik, Yüksek Ön Camlı, Ortadan Direksiyonlu ve 3 Kişilik 1993 Model : Downtown
Kırmızı Şimşek
Torino Otomobil Müzesi

Konsepte Uygun Otomobiller

Sadece otomobilleri sergilemekle kalmamış aynı zaman da otomobilleri o dönemin popüler kullanım amaçlarına uygun şekilde konseptlerin içine de yerleştirmişler

Dönemin Fiat Minibüsü İle Plajda Parti
Kutulanmış BMW

Günümüzdeki BMW’leri düşünce 1962’de üretilen bu model hayli şaşırtıcı duruyor. Ve bu otomobil o kadar küçük ki içinden çıktığı bir kutusu da var. Tıpkı oyuncak gibi.

BMW Isetta 250
Gölgeler Arasından Gelen Cadillac
Alfa Romeo Giulietta’nın 1954 Model Versiyonu Böyleymiş
Bu da Cadillac Marka Bir Makam Otomobili
Torino Otomobil Müzesi
Fiat 500’ler
Torino Otomobil Müzesi

O dönemin otomobil reklamlarından örnekler

Çok Seksi Bir Jaguar F-Type
Çok Barışçı, Çiçek Çocukların Citroen’i Arkasındaki Kamp Çadırı İle Konsept Tamamlanmış
Flaşlar Kimin İçin Patlıyor? 🙂
Yakıt İkmali ve Mekanik Tamir Bölümü Bile Düşünülmüş
Trabant Doğu Almanya’dan Bir Marka Almancada Uydu Anlamına Geliyor
Torino Otomobil Müzesi
GAZ-M20 Pobeda

Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliğinden bir otomobil : GAZ-M20 Pobeda. ilk olarak 1943 yılında tasarlanmaya başlandı. Araç Sovyetler Birliğinin ilk özgün tasarımı ama sadece gövdesi ve Ön Süspansiyonu 1938 model Opel Kapitan’dan alınmış. Sovyetlerde 1958 yılında üretimi dursa da Polonya’da başka isim ile 1973 yılına kadar üretilmeye devam etmiş.

Fiat’tan Ecobasic adlı 2000 Model Futuristik Tasarımlı Elektrik Enerjili Otomobil
İtalyanların Gururu Olan Şahlanmış At
Idralar

Idra’lar 2000li yıllarda üretilmiş ve kapsül şeklinde hız otomobilleri. Kesin olan şu ki İstanbul Trafiği İçin Tasarlanmamış.

Dev Torino Haritası

Aşağıdaki zeminde bir Torino haritası hem gökyüzünden çekilmiş fotoğrafı hem de önemli noktaların işaretli olduğu hali karşınızda. Ve ileride en köşe de bir Fiat 500 efsanesi sizi bekliyor.

Haritanın Uzak Köşesinde Bir Fiat 500
Ve Ben de O Efsanenin Yanındayım Torino haritası Üzerinde Bir Noktadayız
Bu da Müzenin Bulunduğu Yer
Küçük Oyuncak Fiat’lar Birleşmiş Büyük Olmuş
Araçların Karbüratörleri Bile Logoları ile Ayrı Ayrı Sergileniyor
Motor Aksamının Görünümü
Lancia Lambda’nın iç Bölümü Daha İyi Gözüksün Diye Yan Çevrilip Havaya Asılmış
Çok Çevreci 🙂
Duvardan Geçemezsin Dostum 🙂

Evinizi Otomobil ile Dizayn Etseydiniz Nasıl Olurdu?

Gerçekten bu kadarını beklemiyorduk desek yeridir. Otomobil tutkusu çok çok başka bir şeydir. Kimi zaman kadınlar eşlerini eleştirirler. Otomobile gösterdiği ilgiyi kendisine göstermediğinden yakınırlar. Haksız da sayılmazlar 🙂 Ama işi abartıp evin tüm mobilya ve gereçlerini arabalardan oluşturmak da çok ilginç ve tutku ötesi olmuş. Aşağıda hayli ilginç örnekler göreceksiniz. Hatta benim gibi beğendiğiniz tasarımlarda olabilir.

Böyle Bir Buzdolabınız Olsun İster miydiniz? Hem bu bölümü de var 🙂
Buzdolabı ve Çamaşır Makinesi Bir Arada ve Fiat Cinquecento (500)’nun Bagajında
Arabanın Kaputunu Açtığınızda Ocağa Dönüşüyor
Lavabonun Altındaki Dolabın Kapakları da Arabanın Kapılarından Yapılmış
Kamyonetin Arka Bölümü Yatak Odanızda Çok Şık Durur

Araba Parçalarından Oluşan Banyo

Dikiz Aynaları İle Çevrilmiş Bir Lavabo Havlu Tutacağı ve Lavabonun Gideri de Otomobil Parçalarından. Ayrıca Sıvı Sabununuz da Yağdanlığın İçinde Servis Ediliyor. Otomobilin Servis Noktası Varsa Bu da Biz İnsanların Servis Noktası.

Bu Küvet Bir Yerlere Yol Alacak Gibi 🙂
Evde Sinema Keyfi Yaşamak İçin Bu Otomobilin Koltuklarına Kurulmak Gerekiyor
Tabi Ki Şömine de Arabadan

Oturma Grubu 🙂

Ferrari Formula 1 Resmi Geçidi

Ferrari’nin tüm Formula1 yarış otomobilleri pist gibi dizayn edilmiş bu alanda sıralanıyor. Arkadaki duvarda da karşıdan yansıtılan bir görüntü ve ışık gösterisi ile sanki araçlar pistte ilerliyor gibi bir şov izliyorsunuz. Uzun süremeyen bu şovda motor sesleri de kulaklarınızın pasını alıyor.

Torino Otomobil Müzesi
En Arkada En Eski Olanı Pistin Bu Baş Tarafında da Yeni Modeller Sıralanmış Durumda
Ferrailer Pistte
Motorsporlarının Zirvesi Gibi
Ferrari’nin Tüm Formula 1 Pilotları Maket Resimleri ile Karşınızda

Burası otomobil sporlarına tutkun olanlar için çok özel bir bölüm. Resmen efsaneler duvarı gibi. İlk Efsaneden sona kadar herkes orada. Talihsiz bir kaza ile hayatını kaybeden Senna ve yine talihsiz bir kaza ile bilinci kapanan Schumaher’e kadar.

Ferrari Formula 1 Aracının Kaporta Bölümünün Çıkartılıp Yan Tarafa Alındığında Altta Kalan Bölümü Görebiliyorsunuz
Ferrari 312 TS
Nibbio 2
Lancia’nın Yarış Otomobili

Bond! James Bond

Kuşkusuz James Bond sinemanın en önemli figürlerinden birisidir. Bond’u anlatmak istesek her daim ve her filmde değişmeyen özellikleri arasında yanı başındaki güzel kadınlar, yeni silah ve janlık oyuncaklarının yanı sıra her daim yüksek teknolojili bir otomobili de olmuştur.

Torino Sinema Müzesi de buna bir saygı duruşu niteliğinde bir koridoru James Bond’a ayırmış. Ama maalesef bu bölümde Bond’un otomobillerinden herhangi birisi yer almıyor. Bunun yerine küçük bir mizansen yapılmış.

T

Müze ile ilgili çektiğim fotoğraflar bu kadar. Müzeyi size tam yansıtamamış olabilirim. Ama bu mevcut fotoğrafların da sizin bu müzeye gitmek istemeniz için çok etkili olacağını düşünüyorum. Benim de dileğim mutlaka görmeniz yönünde.

Ücret ve Çalışma saati Bilgileri

Müzenin çalışma saatleri günlere göre farklılık gösteriyor.
• Pazartesi 10:00 – 14:00
• Salı 14:00 – 17:00
• Çarşamba + Perşembe + Pazar 10:00 – 19:00
• Cuma – Cumartesi 10:00 – 21:00 arası açık.
Yetişkinler için 12€ Öğrenci 2,5 €

Değerlendirme

Torino gezilmesi görülmesi gereken bir şehir olduğu için mutlaka seyahat planlarınız arasına alın. Tabi ki bu gezinin olmazsa olmaz bir parçası da Torino Otomobil Müzesi‘ni gezmek olmalı. Hatta sırf bu müze için bile gitmeye değer. Müzeyi gezmeyi bahane ederek bu sayede göreceğiniz diğer müze ve noktalarla birlikte güzel bir Torino seyahati yapmış olacaksınız.

Müzenin en etkileyici bölümlerine gelecek olursak;

Bu yazıyı beğendiyseniz bir de Torino Sinema Müzesi yazımızı okuyun mutlaka.

İtalya ile ilgili diğer yazılarımız için İtalya Gezi Rehberi‘ne bakmayı unutmayın.

Exit mobile version