Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Dünya’nın İlk Gökdeleni Uçhisar Kalesi

Yazı Dizisi : Kapadokya Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Müjgan ÜNAL

Yazar : Serhat ÇELEBİOĞLU

Perslerin Kral Yolu ve Selçukluların İpek Yolu üzerine kurulmuş Uçhisar; kayadan oyma evleri, Dünya’nın İlk Gökdeleni Uçhisar Kalesi, nefis butik otel ve restoranları ile Kapadokya’nın gözde durağı.

Ürgüp ve Ortahisar ile birlikte bölgedeki en büyük 3 kale kentinden biri olan Uçhisar, beylikler döneminde, Karamanoğulları ve Selçukluların doğu sınırını oluşturmuş. Bu dönemde bir “uç beyliği” konumundaki Uçhisar’da yoğun bir nüfus yaşıyormuş.

Göreme’ye 5 km mesafede bulunan 4000 nüfuslu Uçhisar, aynı zamanda Göreme Milli Parkı’nın da batı sınırında bulunuyor.

Uçhisar, aynı zamanda tüm Kapadokya Bölgesi ile birlikte UNESCO’nun dünyanın Olağanüstü Güzellikte Kültürel ve Doğal Mirası listesinde de yerini almış durumda.

Uçhisar Evleri

Bölgedeki her vadinin kayaç yapısı ve rüzgarı alış açısı birbirinden farklı. Bu nedenle vadilerdeki peri bacası oluşumu ile Uçhisardaki peri bacası oluşumları farklılıklar gösteriyor. Romalılar da sanırım bu yüzden bu tür peri bacalarını mezarlık olarak oymuş.

Testilerin Arasından Uçhisar

Bölgenin tarihe geçen en eski kullanımı ise günümüzden 3500 yıl öncesine, Hitit İmparatorluğu’na ait. Daha sonra ise birçok medeniyet gelip geçmiş buralardan…

Uçhisar Gezisi

Uçhisar’a Ulaşım

Otobüs ile gelecekseniz Nevşehir Otogar’ında indikten sonra buraya gelen otobüslere binebilirsiniz. Nevşehir’den Uçhisar’a ilk otobüs 07:30’da. Her yarım saatte bir otobüs var. Son otobüs 19:00 da kalkıyor.

Bölge arabanız varsa/kiralarsanız rahatlıkla gezebileceğinin bir ortama sahip. Çünkü tüm Göreme Milli Parkı 20 km kenarlı olan eş kenar üçgen gibi.

Arabanız yoksa ve kalabalıksanız zaman kaybını asgari seviyeye indirmek ve direkt fotoğraf çekeceğinin noktaya ulaşabilmek için bir taksi ile anlaşmanızı tavsiye ediyorum. Biz böyle bir anlaşma yaptık. Bias Bey ile tüm öğleden sonra bölgedeki tüm fotoğraf çekilmesi gereken noktaları gezdik. Hiçbir şekilde bekleme parası vermeden rahat bir şekilde foto çekimlerimizi yaptık. Kendisi taksimetreyi açık tuttu. Turumuz bittiğinde taksimetre 250 TL gösteriyordu. Biz üç kişi sadece 190 TL verdik (2018).

Bölgede yapılacak bu tip turlar için adam başı 50-60 TL (2018) alındığını ve kısıtlı zamanda kalabalık foto çekimi yapabildiğiniz düşünüldüğünde tamamen sizin planınız ve kestirme yolları daha eklerseniz dürüst, nazik ve aynı zamanda bölgeye hâkim Bias Bey ile hareket etmenizi şiddetle tavsiye ediyorum. Cep Tel 0541 509 61 77

Uçhisar’da Gezilecek Yerler

-Uçhisar Kalesi

Uçhisar Kalesi

Uçhisar gerçek ününü Dünya’nın İlk Gökdeleni Uçhisar Kalesi ile alıyor.

Güvercinlik Vadisi’nden Uçhisar

60 katlı bir apartman yüksekliğinde olan dev peri bacası Dünya’nın İlk Gökdeleni unvanına da sahip.

Uçhisar Kalesi

Yerleşim biçimi olarak Ortahisar ile aynı denebilir. Kale ve eteklerinde yaşayan halk nüfus artışı ve erozyon nedeniyle bu bölgeyi terk etmiş.

Güvercinlik Vadisi’nden Uçhisar Kalesi

Gördüğünüz kale aynı zamanda bir sınır taşı gibi. Tüm vadi 4 yönden izlenebildiği için tarih boyunca her dönem stratejik öneme sahip olmuş.

Uçhisar Kalesi’nin Gece Görünümü

Örneğin beylikler döneminde, Karamanoğulları ve Selçukluların doğu sınırını oluşturmuş. 

Kalenin etekleri

Savunma ve kaçış amaçlı olarak çok uzun tünellere de sahip olduğu söylense de zaman içerisinde çöktüğünden şu ana kadar bu tünellerden görülen olmamıştır.

Kaleye çıkış

Kale, her gün 07:00 ile 17:30 arasında ziyarete açık. Kişi başı ücret öğrenci 10₺- tam 20₺ (2021).

Kaleye çıkış

Kalenin zirvesi aynı zamanda Kapadokya’nın panoramik seyir noktası. Tırmanmaya başladık.

Kaleye çıkış

Kapadokya bölgesine geldiğinizde gezmeniz gereken ilk yer olduğunu düşünüyorum. Bölgedeki en yüksek yer olduğu için gezip göreceğiniz yerlere genel bir şekilde bakmanızı sağlıyor çünkü..

Kaleye çıkış

Zirveye kadar 150 kadar basamak çıkıyorsunuz ama bu hiç yorucu değil.

Kaleye çıkış

Müthiş manzara nedeniyle sürekli durakladığınız ve bütün dikkatinizi bu güzelliğe verdiğiniz için bunun hiç farkına varmıyorsunuz.

Uçhisar Kalesi’nin Zirvesi

Sonunda zirveye ulaştık. Zirvesinde Bizans dönemine ait oyma mezarlar var.

Kalenin görünüşü

M.Ö. 2. yy.da Romalılar tarafından kalenin içine odalar ve mahzenler oyulmuş. Odalardan birbirine geçilebiliyor. Zamanında bu kale sadece gözetleme için değil içerdiği gizli yollar sayesinde saklanma amaçlı olarak da kullanılmış.

Uçhisar Kalesi

Bugün kaledeki birçok tünel ve oda var ama geziye açık değil. Bin yıldan fazla süre boyunca hatta 1950’li yıllara kadar insanlar kale içine oyulmuş odalarda yaşamış. Şimdi ise kale, nefis bir panaromik manzaraya sahip olduğu için fotoğrafçıların  gözdesi olmuş.

-Güvercinlik Vadisi

Kapadokya Güvercinlerinin Evi Güvercinlik Vadisi, bölgede mutlaka gidip görmeniz ve fotoğraflamanız gereken birkaç vadiden biri.

4 km uzunluğundaki vadinin tarihi de adını veren güvercinlerin öyküsü de dikkat çekici. Manzarası ise eskinin güzelliğini görmek ve fotoğraflamak için harika.

Genel olarak ya seyretmek için ya da yürümek için tercih edilen vadi, çevresindeki tesisleriyle aynı zamanda konaklamaya da uygun.

O Ağacın Altı

Uçhisar ve Göreme’nin tam ortasında yer alan vadi aynı zamanda iki noktaya da çok yakın ve eşit uzaklıkta…Biz burada hem Güvercinlik Vadisi’ne bakan sizlerin de çok hoşuna gidecek Dilek Ağacı, O Ağacın Altı gibi seyir teraslarını hem de bizzat Güvercinlik Vadisi’ni gezdik.

Vadi ile ilgili tüm ayrıntıları Kapadokya Güvercinlerinin Evi Güvercinlik Vadisi başlıklı yazıda bulabilirsiniz.

Uçhisar’da Alışveriş

Esnaf, geleneksel Anadolu motiflerinin yanına balon ve peri bacalarının da işlenmiş olduğu dokuma kumaşlar satmaya başlamış.

Uçhisar esnafı

Tabii ki bir de el yapımı halı ve kilimler… Bu dükkanlar sadece alışveriş için değil birer fotoğraf sahnesi olarak da harika. İnsanlar, çocuklar her şey orijinal.

Uçhisar esnafı

Özellikle, Orta Asya’dan getirtilmiş yöresel kıyafetlere de göz atın. Satın almasanız dahi el emeği, göz nuru ürünlere bir bakın.

Uçhisar Esnafı

Bu dükkanlarda yöreden ve Anadolu’nun çeşitli yerlerinden getirilen halı, kilim, çanta, seramik, pişme çanaklar, yüzükler, kolyeler, küpeler ve dahası var.

Sokak Esnafları

Burada sadece dükkan esnafı değil sokak esnafı da el yapımı yöresel ürünler satıyor.

Uçhisar

Bölgede ayrıca oldukça şık dizaynlı ördek ağızlı Hitit güneş testilerinin imitasyonları yapılıyor ve satılıyor. Anadolu insanı, binlerce yıllık kültürüne yine kendi bağrından çıkardığı  eklentileri yapmakta ve onu gelecek nesillere taşımada tam bir usta.

Ayrıca nefis üzüm çeşitlerini ve atıştırmalık olarak kavrulmuş kabak çekirdeği almanızı da öneririm.

Uçhisar’da Nerede Kalınır?

Otel, pansiyon, dükkan ve ev olarak kullanılan peri bacaları

Burada kalmadığımız için deneyimlediğimiz bir otel bilgisi de veremiyorum.

Uçhisar

Genel olarak bölgede butik otellerde kalmak ön plana çıkıyor.

Uçhisar

Çünkü Uçhisar kayadan oyma butik otelleri ile Kapadokya coğrafyasının en önemli turizm merkezlerinden birisi.

Uçhisar
Romalılar tarafından mezarlık olarak oyulan tüm peri bacaları bugün hala butik otel, pansiyon, dükkan ya da ev olarak kullanılıyor.
Uçhisar

Bu görüntüleri görünce aklıma Hasankeyf’teki mağara evler geldi. Orada da benzer bir yerleşim var fakat oradaki evler tüf değil sert kayalara oyulmuş.  Yine burası ile aynı yıllarda mağaralar boşaltılıp daha aşağıda Dicle Irmağı kenarında yaptırılan sosyal konutlara taşınmaları sağlanmış. Anlaşılan o ki; bu uygulama o dönemde pek çok bölgede yapıldı.

Güvercinler

Otel, pansiyon, dükkan ve ev olarak kullanılan peri bacalarına hem de yamaçlarına Güvercinlik Vadisi’ndekine benzer şekilde güvercinlikler yapılmış.

Bir güvercin

Halk son yıllarda ciddi miktarda azalan güvercin sayısını artırmaya çalışıyor. Hisar ve çevresinde bulunan güvercinler büyük önem taşıyor. Onlara barınmaları için yüzyıllardır geniş odalar yapıldığını söyleyelim şimdilik.

Nedenine gelince bu konu ile ilgili detaylı bilgileri Kapadokya Güvercinlerinin Evi Güvercinlik Vadisi başlıklı yazıda bulabilirsiniz.

Bir sıpa ile paçasız güvercinler oynarken…

Uzaktan simsiyah küçük bir eşek görünüyor 🙂…ve yakında paçalı paçasız güvercinler. 

Sevimli bir sıpa

İlk defa bir sıpa görüyorum 🙂  Ebeveynlerin çocuklarına sempatik bir şekilde neden eşek sıpası dediklerini şimdi anladım.

Sevimli bir sıpa

Ceylan gözü muhteşemdir derler ya!  Tamam, eminim öyledir ama sıpa gözü de bir başka güzelmiş. Tüm bu gördüklerinizden sonra en azından böyle bir yerde bir gün geçirmek çok değişik bir deneyim olmaz mı?

Uçhisar’da Ne Yenir? Nerede Yenir?

Saklı Konak

Burada restoran olarak deneyimlediğimiz tek yer Saklı Konak. Yanlış anlaşılmasın yemeğimizi gördüğünüz yerde yemedik.

Saklı Konak

Mekan ile ilgili daha detaylı bilgiyi Kapadokya’da Ne Yenir? Nerede Yenir?başlıklı yazımda bulabilirsiniz.

O Ağacın Altı

Burada manzara eşliğinde çay veya kahvenizi yudumlayabileceğiniz yer olarak deneyimlediğimiz tek yer O Ağacın Altı. Mekan ile ilgili daha detaylı bilgiyi Kapadokya’da Ne Yenir? Nerede Yenir?başlıklı yazımda bulabilirsiniz.

Değerlendirme

Perslerin Kral Yolu ve Selçukluların İpek Yolu üzerine kurulmuş Uçhisar; kayadan oyma evleri, Dünya’nın İlk Gökdeleni Uçhisar Kalesi, nefis butik otel ve restoranları ile Kapadokya’nın gözde durağı.

Biz kalmadık ama eğer buraya gelirseniz özellikle fotoğrafçı arkadaşlarım için belirtiyorum bir gecenizi burada geçirmenizi tavsiye ederim. Eminin kaleden gün batımı ve Kapadokya çekimleri harika olacaktır.

Kapadokya ile ilgili diğer yazılar için Kapadokya Gezi Rehberi‘ne bakmayı unutmayın. Sağlıcakla Kalın.

Exit mobile version