Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Kapadokya’da Ne Yenir? Nerede Yenir?

Yazı Dizisi : Kapadokya Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Serhat ÇELEBİOĞLU

Yazıma başlamada önce şunu belirmekte fayda görüyorum. Başlığımız Kapadokya’da Ne Yenir? Nerede Yenir? olsa da tarih boyunca bir geçiş güzergahı olmuş bu bölgenin kendine has özel bir yemek kültürü olduğunu kesinlikle düşünmüyorum.

Gördüğüm daha çok bilinen yemeklerin yöreselleştirilmesi. Yanlış yazıyorsun diyenlerin de bölgeye ait 10 yemek sayamayacağına emin olabilirsiniz.

Benim size tavsiyem eğer gerçek yöresel yemek anlayışını yerinde görmek istiyorsanız adlı sanlı lüks restoranlara değil bildiğiniz esnaf lokantalarına gidin. En azından bölge halkının ağız tadını ve yemek anlayışını yerin de görür değişik bir şeyler yiyebilirsiniz.

Bir diğer konu da buranın Kapadokya olması. Yani ne yiyeceğiniz ya da içeceğiniz kadar manzaranız da önemli. O yüzden özellikle de bu yazım romantikleri daha çok ilgilendiriyor bilginize….

Kapadokya’da Ne Yenir? Nerede Yenir?

Kapadokya’da Ne Yenir? Nerede Yenir? başlığı altında sırasıyla deneyimlediğimiz restoranları, esnaf lokantalarını ve tercihinize göre manzara eşliğinde çay, kahve ya da şarabınızı yudumlayabileceğiniz yerleri bulacaksınız.

-Göreme Nostalji Restaurant

Kapadokya’nın neresinde kalırsanız kalın fark etmez. Eşinize ya da sevgilinize güzel bir sürpriz yapmak istiyorsanız gideceğiniz yer tam da burası.

Nostalji Restaurant, bir otel restoranı olmasına rağmen dışarıdan rezervasyon da alıyor. Terası; Göreme’ye tepeden bakabileceğiniz, peri bacaları arasında muhteşem vakit geçirebileceğiniz harika bir yer. Özellikle de akşamları.

Kapadokya’da Ne Yenir? Nerede Yenir? Göreme Nostalji Restaurant

Atmosfer çok güzel, manzara dillere destan, müzikleri de insanı resmen alıp götürüyor. Bu keyfi yaşamanızı şiddetle tavsiye ederim.

Nostalji Restaurant’ın yemeklerine gelince özellikle kuzu testi kebabını seçeceğiniz için yazıyorum. Göreme’deki birçok yerde testi kebabı sahte. Gündüz pişirilmiş etler testi içine konup getiriliyor.

Burada ise gerçekten siparişe göre pişiriliyor, bu yüzden rezervasyon yaparken bile özellikle testi kebabı talebiniz soruluyor.

Göreme Nostalji Restaurant

Yeri gelmişken testi kebabı ile ilgili de bilgi vereyim. Aslen tandırda yapılan, ana vatanı Yozgat olan etli bir yemek çeşidi. Maalesef gerçek testi kebabı hazırlayan bir restoran bulmak çok zor. Çünkü hazırlaması saatler sürüyor.

Restoranlar da bunun yerine et ve sebzeleri önce başka bir yerde pişirip servis edileceği zaman testiye doldurup testinin ağzını da hamur ile kapatıyor. Sonra da hamur kararıncaya kadar testiyi fırında ısıtıp gerçek bir testi kebabıymış gibi sizlere servis ediyor.

Bir de testinin kırılması olayı var ki bu da sadece bir şov. Sanırım Asmalı Konak dizisinden alınma bir uydurmasyon. Bölgede testinin kırılması gibi bir gelenek yok.

Diğer taraftan tarhana çorbası ve mezeler harika. Özellikle kıymasız ve bulgurlu kabak çiçeği dolmasında sınırları zorlarsınız.

Çalışanları ise çok güler yüzlü ve nazik insanlar.

Fiyatlara gelince biraz pahalı diyebilirim. Ana yemek fiyatları 20-45 TL (2018) arasında değişiyor. Tercihinize bağlı olarak yöresel şarap da sunabiliyorlar. Değer mi derseniz manzara ve ortam da düşünüldüğünde kesinlikle unutulmaz bir akşam yemeği olacak der geçerim.

Ayrıca, biz yemek yerken birçok rezervasyon yaptırmayan müşterinin bir ümit ile bekleyip sonra da üzülerek geri döndüğüne şahit oldum. Yer çok kısıtlı olduğu için zamanında rezervasyon yaptırmaya dikkat edin. Önemli bilgi. Tel (0384) 271 2906 

Buraya ulaşmak için merkezden 500 m kadar yürümeniz yeterli. Aydın Kırağı Aşıklar Tepesi’ne çıkarken Kale Sokak’ta sol tarafta bulunuyor.

-Ürgüp Dimrit Restaurant

Ürgüp’te kalıyorsanız eşinize ya da sevgilinize güzel bir sürpriz yapmak için gideceğiniz güzel bir mekan.

Terası da Ürgüp‘e tepeden bakabileceğiniz harika bir yer. Atmosferi de çok güzel.

Özellikle akşamları Ürgüp manzarasına eşliğinde yiyip içmek insana keyif veriyor ve arkadaş ortamında sohbet doyumsuz hale geliyor. Bu keyfi yaşamanızı mutlaka tavsiye ederim.

Kapadokya’da Ne Yenir? Nerede Yenir? Dimrit Restaurant

Dimrit Restaurant’ın yemeklerine gelince bence en özeli kendilerine has Dimrit Kebabı. Sığır etli fajitanın değişik versiyonu. İnce ince uzunlamasına kesilmiş sığır filetosundan yapılmış kebap diyebiliriz. Yanında pilav ile sunuluyor. Çok seveceğinize eminim.

Mezeleri de harika ama özellikle de pastırmalı humusu çok beğendim. Mezeleri taze, lezzetin tadına varıyorsunuz .

Çalışanları ise çok güler yüzlü ve nazik insanlar. İşlerinin uzmanı oldukları kadar yardımseverler de..

Dimrit Restaurant

Fiyatlara gelince Ürgüp’te daha iyi bir restoran yok. Bu da yemeklere eklenince biraz pahalı diyebilirim. Ana yemek fiyatları 20-45 TL (2018) arasında değişiyor. Tercihinize bağlı olarak yöresel şarap da sunabiliyorlar. Kalite ve lezzet isteyenler için mükemmel bir restoran. Değer mi derseniz kesinle….

Burada da birçok rezervasyon yaptırmayan müşterinin beklediğine şahit oldum. Önemli bilgi. Zamanında rezervasyon yaptırmaya dikkat edin.  Tel (0384) 341 85 85

Buraya ulaşmak için merkezden 700 m kadar yürümeniz yeterli. Asmalı Konağı geçince Tevfik Fikret Caddesi üzerinde sağ tarafta bulunuyor.

-Uçhisar Saklı Konak

Uçhisar‘da kalıyorsanız  ya da uğradıysanız yemek yemek için gideceğiniz adres burası olmalı. Adı gibi tarihi bir mahalle arası konak burası.

Sahibi Rıza Bey düzgün bir adam, kurumsal yaşamdan lokantacılığa geçen eğitimli ve dürüst bir işletmeci. Manzarası yok ama iç atmosferi çok güzel. Buraya gitmenizi tavsiye ederim.

Kapadokya’da Ne Yenir? Nerede Yenir? Saklı Konak

Yemeklerine gelince ev yemeği istiyorum derseniz Saklı Konak hepsinin hakkını veriyor. Bence en özeli testi kebabı ya da mantıları. Çok seveceğinize eminim.

Bölge malzeme yönünden kısır olduğu için doğal olarak bulabildikleri taze malzemelerle yapabildikleri her şeyi size sunuyorlar. Mezeler ve ikramlar çok başarılı. 

Saklı Konak

Servis oldukça özenli. Çalışanları ise çok güler yüzlü ve nazik insanlar.

Saklı Konak

Fiyatlara gelince Uçhisar’da daha iyi bir yer yok. Fiyatlar da çok pahalı değil.  Ana yemek fiyatları 15-30 TL  (2018) arasında değişiyor. Kalite ile uygun fiyatı bir arada arıyorsanız mükemmel bir restoran. Tel 0530 568 14 98

Buraya ulaşmak için merkezden 600 m kadar yürümeniz yeterli. Mekan Tekeli Mahallesinde 2. Karlık Sokakta bulunuyor.

-Cappadocia Restoran

Restoran adında ama esnaf lokantası tadında. Yemekleri lezzetli, hizmeti düzgün bir mekan. Nereden duymuşlar bilmiyorum uygun fiyatları ile turistlerin de gözdesi…

Kapadokya’da Ne Yenir? Nerede Yenir? Cappadocia Restoran

Öğle yemeği için mutlaka değerlendirilmeli. Burada testi kebabı bile var ancak benim size tavsiyem daha çok kuru fasulye ve dolma çeşitleri üzerine. Kabak, domates, patlıcan fark etmez gerçekten bu konuda çok iyiler.

Restoran Ürgüp Meydanı’nda bulunuyor.

-Paşabağ Restoran

Yine bir yol kenarı esnaf lokantası. Restoran Paşabağ Çavuşin yolunda sağ tarafta bulunuyor. Paşabağ Vadisi‘ni gezmeye gelirseniz yolun hemen karşısında göreceksiniz.

Kapadokya’da Ne Yenir? Nerede Yenir? Paşabağ Restoran

Özellikle mantısı harika….Öğle yemeği için mutlaka değerlendirilmeli.

Kafe Tarzı Yerler

Bu yazıyı yazmaktaki amacımız sadece Kapadokya’da Ne Yenir ? sorusunun cevabını bulmak olmamalı bunun dışında sadece bir şeyler içerken zevk alacağınız yerler de olmalı diyerek Kapadokya’da Ne yenir? in yanında manzara eşliğinde çay, kahve ya da şarabınızı yudumlayabileceğiniz yerleri de yazmaya çalıştık.

-Uçhisar O Ağacın Altı

İlk durağımız Kapadokya fotoğraflarında görüp çok şirin bulduğum “O Ağacın Altı’ isimli “yer. Göreme-Uçhisar yolunda Uçhisar’a 2 km uzaklıktaki Güvercinlik Vadisi’ne bakan bir seyir tepesinde yer alıyor.

O Ağacın Altı

Hani şu üzerinde masmavi nazar boncukları olan ağaç var ya ! İşte onu görebileceğiniz yerlerden birisi burası.

O Ağacın Altı

Burası için güneşin batmasına yakın bol köpüklü Türk kahvesi eşliğinde yerinizi alıp nefis manzaranın seyri için mükemmel yerlerden biri olduğunu söyleyebilirim.

-Göreme Kızıl Vadi

Kızıl Vadi

İkinci durağımız Kapadokya’da beni en çok etkileyen ve tüm arkadaşlarımın mutlaka gün batımında görmesi gerektiğini düşündüğüm Göreme’ye 6 km mesafedeki muhteşem Kızıl Vadi.

Kızıl Vadi

Burası romantikler tarafından öyle sevilen bir yer ki Kızıl Vadi’ye hâkim seyir tepesine bir restoran bile yapılmış.

Kızıl Vadi

Gün batımında vadinin kızıla dönerken kahvenizi, çayınızı ya da şarabınızı yudumlamak için muhteşem bir yer.

-Göreme Aydın Kırağı Aşıklar Tepesi

Göreme’nin içerisinde yürüyerek ulaşabileceğiniz hem Göreme’ye yukarıdan bakarken hem de harika bir gün batımı seyredebileceğiniz tepe. Adı Aydın Kırağı Aşıklar Tepesi

Aydın Kırağı Aşıklar Tepesi

Burası son yıllarda oldukça popüler olmuş. Burada her türlü çerez ve içecek ihtiyacını karşılayacak Sunset Cafe Aydın Kırağı adında güzel bir kafe var. Etrafta da piknik tipi oturacak yerler bulunuyor.

Aydın Kırağı Aşıklar Tepesi

Gün batımında burası da kahvenizi, çayınızı ya da şarabınızı yudumlamak için muhteşem bir yer.

-Ürgüp Temenni Tepesi

Temenni Tepesi

Ürgüp’ün içerisinde yürüyerek ulaşabileceğiniz hem Ürgüp’e yukarıdan bakarken hem de harika bir gün batımı seyredebileceğiniz tepe. Adı Temenni Tepesi.

Temenni Tepesi

Burası da son yıllarda oldukça popüler olmuş bir yer. Burada Temenni Tepesi Kafe adında güzel bir kafe var. Etrafta da piknik tipi oturacak yerler bulunuyor.

Temenni Tepesi

Gün batımında burası da kahvenizi ya da çayınızı  yudumlamak için muhteşem bir yer.

-Ürgüp Has Cave Konak Hotel Terası

Has Cave Konak

Ürgüp’ün içerisinde yürüyerek ulaşabileceğiniz hem Ürgüp’e yukarıdan bakarken hem de kahvaltı edebileceğiniz güzel bir teras. Kahvaltı yapmak ya da çay/kahve içmek için  burada kalmanıza gerek yok.

Burası çok bilinen bir yer değil ancak mağara ve Ürgüp manzarasında çok güzel bir yer. Mutlaka değerlendirilmeli.

Değerlendirme

Baştan belirttiğim gibi bölgenin ünlü restoranları da dahil yöresel bir yemek yiyebileceğinizi düşünmüyorum. Burada bence önemli olan manzara eşliğinde yemeğinizden ya da içtiklerinizden keyif almak.

Bu kapsamda Kapadokya’da Ne Yenir? Nerede Yenir? başlıklı yazım ile hem Kapadokya’da deneyimlediğimiz restoranları ve esnaf lokantalarını anlatmaya çalışırken hem de bunun dışında yine deneyimlediğimiz  ve tercihinize göre manzara eşliğinde çay, kahve ya da şarabınızı yudumlayabileceğiniz yerleri de anlatmaya çalıştım.

Kapadokya’da Ne Yenir? Nerede Yenir? başlıklı çalışmanın bölgeye gidecek gezgin arkadaşlarım için yararlı ve belirleyici olacağını değerlendiriyorum.

Kapadokya ile ilgili diğer yazılar için Kapadokya Gezi Rehberi‘ne bakmayı unutmayın. Sağlıcakla Kalın.

Exit mobile version