Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Kapadokya Güvercinlerinin Evi Güvercinlik Vadisi

Yazı Dizisi : Kapadokya Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Müjgan ÜNAL

Yazar : Serhat ÇELEBİOĞLU

Kapadokya Güvercinlerinin Evi Güvercinlik Vadisi, bölgede mutlaka gidip görmeniz ve fotoğraflamanız gereken birkaç vadiden biri. 4 km uzunluğundaki vadinin tarihi de adını veren güvercinlerin öyküsü de dikkat çekici. Manzarası ise eskinin güzelliğini görmek ve fotoğraflamak için harika. Genel olarak ya seyretmek için ya da yürümek için tercih edilen vadi, çevresindeki tesisleriyle aynı zamanda konaklamaya da uygun. Uçhisar ve Göreme‘nin tam ortasında yer alan vadi aynı zamanda 2 noktaya da çok yakın ve eşit uzaklıkta…Haydi başlayalım o zaman anlatmaya….

Güvercinlik Vadisi Gezisi

Güvercinlik Vadisi’nin Adı Nereden Geliyor?

Kapadokya Bölgesi’nin peri bacalarından sonra en çok neyi meşhurdur, desem… Çömleklerinin yanı sıra tabii ki üzümleri ve o lezzetli üzümlerden yapılan şarapları diyeceksiniz.

Güvercinlik Vadisi

Fakat biz bugün güvercinlerden ve de üzüm ile aralarındaki bağlantıdan bahsedeceğiz.

Vadinin Güvercinleri

Uzun soluklu geçmişi olan bir konu bu…Vadide güvercin yetiştirilmeye başlanması anlatılanlara göre 1100 yıl öncesine dayanıyor. Yüz yıllar boyunca güvercinler çiftçiler tarafından özenle korunmuş ve bakılmış.

4 km uzunluğunda olan vadi boyunca tüf kayalara güvercinler için çok katlı yaşam alanları oyulmuş ( Vadi ayrıca Kapadokya’da bulunan çok sayıdaki trekking parkurlarından biri)

Güvercinler bölgede niçin bu kadar önemli, şimdi ona gelelim

İki temel sebebi var

Birincisi; güvercin gübresinin üzümlerin kalitesindeki önemi.

İkincisi; bölgedeki çok sayıdaki kilisenin renkli fresklerinde yumurtaların kabuğunun renk tutucu özelliğinden yararlanılması.

Güvercinlik Vadisi’nde Gezilecek Yerler

-Dilek Ağacı

Güvercinlik Vadisi

İlk durağımız Dilek Ağacı. Göreme-Uçhisar yolunda Göreme’den 2 km uzaklıktaki Güvercinlik Vadisi’ne bakan bir seyir tepesinde yer alıyor.

Dilek Ağacı

Bu güzelliği anlatmak için kelimeler gerçekten eksik kalıyor…”Mutlaka görmeliyim! ” listenizin bir yerine iliştirin benden söylemesi.

Güvercinlik Vadisi

Mesela buraya gelip doğa yürüyüşü yapın. Gerçekten çok güzel bir yer. Etraftaki mekânlardan birinde oturup gün batımını çay eşliğinde karşılamak gibisi yok.

Dilek Ağacı

Yerli ve yabancı turistler, Güvercinlik Vadisi’ndeki dilek ağacı önünde dilek tutup, ağacın dallarına nazar boncuğu takıyor. Ağaca nazar boncuğu asmanın uğur getirdiğini düşünen turistler, böylece dileklerinin gerçekleşeceğine inanıyor.

-O Ağacın Altı

İkinci durağımız Kapadokya fotoğraflarında görüp çok şirin bulunan nazar ağaçlarından “O Ağacın Altı” isimli “yer.

O Ağacın Altı

Göreme-Uçhisar yolunda Göreme’den 1,5 km uzaklıktaki Güvercinlik Vadisi’ne bakan bir seyir tepesinde yer alıyor.

O Ağacın Altı

Ağacın etrafında gelenlere yöreye özel hediyelik eşya satan birçok işletme var. Aslında pek bir olayı yok. Hani şu üzerinde masmavi nazar boncukları olan ağaç var ya ! İşte onu görebileceğiniz yerlerden birisi burası. Ama zaten hemen hemen bütün bölgede benzer süslenmiş ağaçlar var.

O Ağacın Altı

Ancak güneşin batmasına yakın bol köpüklü Türk kahvesi eşliğinde yerinizi alıp nefis manzaranın seyri için mükemmel yerlerden biri olduğunu söyleyebilirim.

-Güvercinlik Vadisi

Önce vadiye bir göz atalım. Karşıda görünen şehir, kalesiyle birlikte Uçhisar. Güvercinlik Vadisi solda şerit halinde uzanıyor.

Güvercinlik Vadisi

Kızılırmak’ın yatağından toplanan yumuşak kilden yapılan çömlekleriyle de oldukça meşhur. Çömlek atölyeleri ise Özellikle Avanos‘ta.

Güvercinlik Vadisi

Hatıra fotoğrafı için hoş bir yer. Derin vadi, korkuluğun hemen sınırından başlıyor.

Vadiye Adını Veren Güvercinler

Vadide 2018 yılı itibarıyla sayıları 70’i bulmayan güvercinler tek bir sürü halinde hareket ediyor. Yüzlercesinin aynı anda havalanıp aynı anda konduğu görkemli anlara artık rastlanmıyor.

Vadiye Adını Veren Güvercinler

Sayıları azaldıktan sonra üzümlere muhtemelen artık yapay gübreler kullanılıyor.

Güvercinlik Vadisi

Yüzyıllar önce vadi boyunca yapılmış güvercin evleri.

Güvercinlik Vadisi Yamaçları

Evlere biraz daha yakından bakalım. Kayalar çok katlı oyulmuş.

Güvercin Evleri

Bu evlere gübre toplamak için uğrayan yok artık. Vadi uzun zamandır yalnızca görsel ve tarihsel yönüyle turistik önem taşıyor. Bir de bahsettiğim gibi doğa yürüyüşü parkuru olarak son birkaç yıldır ilgi çekmeye başladı.

Tüm güvercinler arasında tek bir tane beyaz güvercin var

Oldukça ilginç bir atmosferi olan bu ortamda zamanın nasıl geçtiğini anlamak mümkün değil. Kapadokya’nın dünyada eşi olmadığı söyleniyor. (Öğrendiğime göre Tebriz yakınlarında benzer bir yer var ve Küçük Kapadokya olarak anılıyor. Çok yakında oraya gidip gözlemlerimizi de aktarmayı umuyoruz.)

Baba Oğul Selfiesi

Güvercinlik Vadisi’ne koruma altındaki güvercinleriyle hoşça kal diyelim.

Kapadokya serisinin diğer bölümlerinde görüşmek üzere…

Sağlıcakla kalın

Kapadokya ile ilgili diğer yazılarımız için Kapadokya Gezi Rehberi ‘ne bakmayı unutmayın.

Exit mobile version