Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Aix en Provence Gezisi

Yazı Dizisi : Fransa Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Yaprak Bilge Çelebioğlu

Marsilya’ya yolumuz düşünce lavantalar diyarı Aix en Provence Gezisi yapmayı da planladık. Aix en Provence,  Marsilya‘nın yaklaşık 30 km kuzeyinde 150.000 nüfuslu tarihi ve kültürel küçük bir şehir.

Provence-Alpes-Côte d’Azur bölgesinde bulunuyor. M.Ö. 123 yılında Romalılar tarafından kurulmuş. 1487 yılında Fransa’ya katılmış ve Provence’in de başkenti olmuş.

Akdeniz ikliminin hüküm sürdüğü şehirde senede 300 gün güneşi görmek mümkün.  Şehir sadece güzelliği ile değil eğitim merkezi olması ile de ünlü.

İlk üniversite 1409  yılında kurulmuş. Şu an ise 4 üniversite bulunan şehir aynı zamanda bir öğrenci şehri.

Paul Cézanne’nin Heykeli

Aynı zaman şehir ünlü ressam Paul Cézanne’nin  (1839-1906) de doğum yeri.

Aix en Provence Gezisi

Aix en Provence’e Ulaşım

Aix en Provence Les Deux Garçons
-Uçak

Şehir, Marignane’de bulunan Marsilya Provence Havalimanı (MRS)’na 28 km uzaklıkta. Marsilya Provence Havalimanı-Aix en Provence arası ulaşım sağlayan ve CarTreize tarafından işletilen L040 Numaralı otobüsler ise yarım saatte bir kalkıyor. Bu otobüsler ile 2 yönde şehir merkezinde bulunan otobüs terminaline ulaşım sağlayabilirsiniz. Kişi başı ücret 8,6 €.

-Tren

Gare d’Aix-en-Provence bölgesel tren hizmeti veriyor. Tren garı şehrin hemen güneyinde merkeze çok yakın.

Şehrin yaklaşık 17 km güneybatısında bulunan Gare d’Aix-en-Provence TGV ise Paris, Lyon ve Marsilya yüksek hızlı TGV hattında bulunuyor. Bu trenler ile Paris-Aix yolculuğu sadece 3 saat sürüyor. Otobüsler ile buradan şehir merkezine yarım saatte ulaşmak mümkün. Marsilya Provence Havalimanı-Aix en Provence arası ulaşım sağlayan otobüsler bu istasyona da uğruyor.

-Otobüs

Marsilya’dan buraya AiIsilines ve Eurolines şirketleri tarafından otobüs seferleri yapılıyor. Yolculuk yaklaşık 1 saat sürüyor. Kişi başı ücret ise 12 € civarında.

-Araba

Aix en Provence ile kuzeyde Avignon, güneyde Marsilya, doğuda Cannes, Nice ve Monako arasında direkt otoyol bağlantısı bulunuyor. Marsilya’dan şehir merkezine arabayla 40 dakikada ulaşmanız mümkün.

Aix en Provence Gezilecek Yerler

Maltalı Aziz John Kilisesi (Saint-Jean-de-Malte)
Saint-Jean-de-Malte Kardinal Sokağı

Kardinal Sokağı’nda (Rue Cardinale) yer alan Maltalı Aziz John Kilisesi Provence’deki ilk gotik Roma Katolik kilisesi.

Aix en Provence Saint-Jean-de-Malte önü Kardinal Sokağı

1270 yılında inşaatı bitirilmiş. İnşasından itibaren tüm Provence kontları buraya gömülmüş.

Aix en Provence Saint-Jean-de-Malte bahçesinde Kardinal Sokağı

Fransız devriminin ardından askeri depoya dönüştürülen kilise 19. yy.da tekrar faaliyete geçmiş.

Saint-Jean-de-Malte Kardinal Sokağı

Arkadaşlar fotoğraflar eski ama sanırım fark etmişsinizdir. Kilisenin önü şehirde en iyi ışığın olduğu yer. Burada mutlaka fotoğraf çekin ve çekilin. Yine aynı bölge de sokak aralarına da uğramayı ihmal etmeyin. Çok güzel sahnelerle karşılaşabilirsiniz.

-Cours Mirabeau

440 m uzunluğunda ve 42 m genişliğindeki Cours Mirabeau, cadde boyunca devam eden çift sıralı çınar ağaçları, zengin ve gösterişli taş evleri ve çeşmeleri ile şehrin en popüler ve hareketli yeri. 

Aix en Provence Cours Mirabeau

Kafeler’de tabii ki Fransa’nın her yerinde olduğu gibi her yerde. Dünya’nın ilk kafesi olarak kabul edilen Les Deux Garçons da burada.

Aix en Provence Sokakları

Bu caddede Les Deux Garçons, Place de l’Hotel de Ville ve hemen yanındaki 18. yy.dan kalma postane mutlaka görülmesi gereken yerler.

Les Deux Garçons

1792 yılında kurulan Les Deux Garçons DÜNYA’NIN EN ESKİ KAFESİ OLARAK KABUL EDİLİYOR. En ünlü müdavimleri ressam Paul Cézanne (aslen burada doğmuş) ve yazarlar Émile Zola ve Ernest Hemingway.

Les Deux Garçons

Gördüğüm kadarıyla kafenin müdavimi çok ve fiyatlar çok pahalı değil. Ancak, içecek ya da yiyecek bir şey ısmarlamanız için garson bulmanız lazım, hepsinin burnu havada, müşteri de pek umurlarında değil galiba…

Les Deux Garçons

Geçmişte Churchill, Picasso, Alain Delon, Jean-Paul Belmond, Jean-Paul Sartre günümüzden Sophie Marceau, Jean Reno, Hugh Grant, Georges Clooney kafede vakit geçirenlerden.

Les Deux Garçons

Nereden biliyorum lavaboya giderken sağlı sollu bir şeyler yazmışlar ya da resimlerini bırakmışlar. Adamlarda gelen ünlüleri menülerinde kullanmış.

Valensole

Bölgeye gelirseniz  doğal olarak Dünyaca ünlü Lavanta tarlalarını da mutlaka görmeniz gerek. Bu tarlaların en muhteşemleri ise Valesole Köyü’nde bulunuyor.

Valensole Lavanta Tarlaları

Valensole, Fransa’nın güneyindeki Alpes-de-Haute-Provence bölümünde Aix en Provence’in 70 km kuzeyinde bulunan 3200 nüfuslu bir köy. Bu köye Aix en Provence’den çıkarsanız A51 üzerinden 50 dakikada varabilirsiniz.

Valensole Lavanta Tarlaları

Bu görüntüleri alabilmek için ise Temmuz’un genellikle 2. haftası itibari Valensole bölgesinde olmak şart. Unutmayın burası aynı zamanda Paul Cézanne’in o ünlü Provence tablolarını da yaptığı yer.

Aix en Provence’de Alışveriş

Şehir ekonomisinde zeytinyağı üretimi, bağcılık ve çikolata üretimi öne çıkıyor. Buradaki dükkanlarda Marsilya’nın yarı fiyatına ürün bulmanız mümkün.

Aix en Provence Pazarı

Eğer caddede pazarın kurulduğu güne rastlarsanız çok şanslısınız. Çünkü bir pazar nasıl olmalıdır sorusunun cevabını direkt alıyorsunuz. Hayatımda gördüğüm en güzel pazar. O günlerde bölgenin tüm esnafları yöresel tüm ürünlerini burada satıyor. Ancak burası pazardan çok bir tiyatro sahnesi gibi.

O kadar güzel bir sunum anlayışı var ki. Ressamların burada neden obje bulmakta zorlanmadıklarını anlayabiliyorum. Turist olarak gelenler bu renkli cümbüşü alışveriş ve daha çok foto almak için kullanıyor.

Burada hediyelik olarak atkılar, sabunlar, ayakkabılar, zeytinyağları, sabunlar, şaraplar vb. pazarda ne ararsanız bulabilirsiniz.

Değerlendirme

Marsilya’ya yolunuz düşerse 30 km kuzeydeki lavantalar diyarı bu şehre bir gezi yapmayı mutlaka planlayın hatta bu plana daha kuzeydeki Avignon’u da ekleyin. Avignon ile detaylı bilgi ve fotoğrafları Festival Zamanı Avignon Gezisi başlıklı yazımızda bulabilirsiniz.

Bu şehrin sadece güzelliği değil kültürel ortamı da mutlaka yaşanmalı. Hayatınızda görebileceğiniz en güzel pazar burada. Dünya’nın en eski kafesi de. Foto severler özellikle bu pazarın kurulduğunda burada olmalı ve en az bir gün kalmalı. Kafeyi de mutlaka ziyaret etmeli. 

Bölge gezisi yapacaksanız Provence-Alpes-Côte d’Azur Gezi Rehberine bakmayı unutmayın. Sağlıcakla Kalın.

Exit mobile version