Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Ernest Hemingway’in Evi

Yazı Dizisi : Küba Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Nesrin Orçun Ciritci

Bugün size çok sevdiğim yazar Ernest Hemingway’in Evi ve Küba’daki yaşamından bahsetmek istiyorum. Küba’nın Efsane Başkenti Havana‘da yapmış olduğum gezi kapsamında ünlü yazar Ernest Hemingway’in şu an müze olarak kullanılan evini de ziyaret etme şansım oldu.

Ünlü yazar daha önce bir kez gelip çok etkilendiği Küba‘ya daha sonra temelli gelip 1933-1960 yılları arasında burada yaşamış.

Ülkeyi o kadar çok sevmiş ki bozulan ABD-Küba ilişkileri sebebiyle Amerikalıların çoğu ülkeyi terk ederken o daha uzun yıllar ülkede kalmaya devam etmiş.

Ernest Hemingway’in Portresi (La Terraza de Cojímar)

Önce Havana’da Ambos Mundos Otelinin 511 numaralı odasına yerleşmiş ve burada tam 7 yıl kalmış. “Ya Hep Ya Hiç” ile “Çanlar Kimin İçin Çalıyor” adlı romanlarını burada yazmış. Gördüğünüz resim yazımın devamında bahsedeceğim Havana’nın doğusunda Cojímar’da yer alan La Terraza de Cojímar adlı restoranda gördüğüm Ernest Hemingway’in portresi.

Havana ve Ernest Hemingway

Ernest Hemingway’in Evi Finca Vigia

Ernest Hemingway, Havana’nın 15 km güneyinde yer alan 1887 yılında İspanyol Neo Klasik tarzda inşa edilmiş Finca Vigia adlı evi 1940 yılında satın almış ve bu muhteşem evde 22 yıl geçirmiş.

Ernest Hemingway’in Evi Finca Vigia

Oturduğu ev öldükten sonra eşi tarafından Küba Devleti’ne hediye edilmiş. Şu anda da bir müze ev olarak hizmet veriyor. Fotoğrafları  dışardan çekebiliyorsunuz. Söylediklerine göre evi içine girerek gezen tek ünlü Gorbacov’muş

Ernest Hemingway’in Evi Finca Vigia

Yazar gezi ve avcılık dışındaki neredeyse tüm zamanını bu evde geçirmiş.  Bu evde yazılmış en meşhur eseri olan “Yaşlı Adam ve Deniz” romanı 1952 yılında Life Magazine Dergisi’nde yayınlamış. Büyük beğeni alan eser Ernest Hemingway‘e arka arkaya hem Pulitzer Ödülü’nü ve hem de Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazandırmış. 

Ernest Hemingway’in Köpeklerinin Mezarları

Ünlü yazar misafirlerini de bu evde ağırlıyormuş. Misafirlerinin arasında düzinelerce kedi ve çok sevdiği köpekleri de varmış. Yazar köpeklerine öyle düşkünmüş ki ölen köpekleri için evinin bahçesinde mezar bile yaptırmış.

Ernest Hemingway’in Evi Finca Vigia

Yazar avcılığı da çok seviyormuş. Görmüş olduğunuz hayvan başları yapmış olduğu başarılı avlara ait.

Ernest Hemingway’in Evi Finca Vigia

Yazarın kullandığı birçok orijinal mobilya, avcılık silah ve aletleri ile kişisel eserlerini bu evde görmeniz mümkün. 

Ernest Hemingway’in Evi Finca Vigia

Her taraf kitap ve kitaplıklar ile dolu. Evde 10.000 den fazla kitap olduğu söyleniyor.

Hemingway’in Romanlarını Yazdığı Masa.

Tabii ki  devamlı yazı yazmak belli bir süre sonra sırt ağrılarına da yol açıyor.  Gördüğünüz yazı masası yazara ait ancak sandalye yok çünkü yazar sırt ağrıları çektiğinden yazılarını daktiloda ayakta yazıyormuş.

Yatak Odası

Ernest Hemingway aynı zamanda bir savaş yazarı. 1. Dünya Savaşı’na da bizzat katılmış. 2. Dünya Savaşı’nda da tüm olayları gözlemlemek için savaş boyunca Çin ve Avrupa’ya gitmiş.

Hemingway’in 1. Dünya Savaşı’nda Kullandığı Üniforma ve Çizmeleri

Normandiya çıkarmasını, müttefiklerin Paris’e ve Almanya’ya girişlerini yerinde gözlemlemiş.

Ernest Hemingway’in Evi Finca Vigia

Burası da yatak odası. Gördüğünüz gibi tüm evde olduğu gibi yatak odası bile kitap ve kitaplıklarla kaplı.

Ernest Hemingway ve Botu Pilar

Hemingway’in Pilar Adlı Ünlü Botu

Hemingway’in Pilar adlı ünlü botunu da Finca Vigia’da görmeniz mümkün. Yazar balık avına da bayılırmış.

Hemingway’in Pilar Adlı Ünlü Botu

Gördüğünüz bot her ne kadar The Old Man ve Deniz adlı ünlü romanı ile özdeşleştirilse de yazar bu bot ile Karayiplerde Alman U-Botlarını rapor ediyormuş. Hatta bu botlara karşı Pilar’ı telsiz ve silahlarla da donatmış.

La Terraza de Cojímar

Bu arada, Havana’nın 10 km doğusunda yer alan Cojímar Kasabası’nın da yazarın hayatında çok büyük anlamı var. Balıkçılığı çok seven yazar orada balıkçılarla da sıkı dostluklar kurmuş.

La Terraza de Cojímar

Pilar ile hep beraber birçok kez balığa çıkmışlar. Yani “İhtiyar Balıkçı ve Deniz ” adlı romanının ilham kaynağı aslında bu kasaba..

La Terraza de Cojímar

La Terraza de Cojímar ise Hemingway 1954 yılında Nobel Edebiyat Ödülü aldığında balıkçı dostları ile aldığı ödülü kutladığı yer olması ile ünlü….Evet  bir gezimizin daha sonuna geldik. Havana’ya gelirseniz mutlaka buraya da uğrayın.

Küba ile ilgili diğer yazılarımıza Küba Gezi Rehberi‘nden bakabilirsiniz. Yeni yazılarda görüşmek üzere hepinize sağlık ve neşe dolu günler diliyorum.

Exit mobile version