Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Sakarya’nın İncisi Maden Deresi

Yazı Dizisi : Sakarya Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Ersin DİN

Sakarya’nın incisi Maden Deresi Kocaali ve Karasu İlçeleri arasında buluyor. Türkiye’nin en güzel yerlerinden biri. Üstelik İstanbul ve Ankara’ya da çok yakın.

Kaynağını Hendek İlçesi’nde bulunan Çam Dağı’ndan alıyor. Derenin adı ise Osmanlı Devletinin son zamanlarında burada bir Fransız firması tarafından işletilen madenden geliyor.

Maden Deresi Gezisi

Maden Deresi’ne Ulaşım

Buraya TEM otoyolu Hendek çıkışından devam ederek Kuyumcu Köyü sapağı üzerinden tabelaları takip ederek gelmeniz mümkün. Bölgeye giriş için araba başına 15 TL (2018) ücret alınıyor. Kişi başı ise herhangi bir ücret talep edilmiyor.

Maden Deresi’nde Yürümek

Dere bölgesi oldukça sık ormanlık bir alan. 30 km uzunluğunda derince bir vadinin içerisinde yer alıyor. Bu nedenle de her zaman serin.

Maden Deresi

Yani özellikle yazları serinlemek için bile harika bir yer. Yürümeye başladım. Derenin sonundaki şelaleye fotoğraf çeke çeke ilerliyorum.

Dereye Bakış

Şelaleye gitmek için iki alternatifiniz var. Biri şimdi ilerlediğim dere yolu diğeri ıslanmadan yürüyebileceğiniz maden yolu. Dere yolu dediğime bakmayın. Ayrı bir yol yok. Yol, derenin içindeki taşlardan oluşuyor. Bu yüzden burada çizme kullanmakta fayda var. Ancak yine de muhtemelen ıslanacaksınız. Fotoğraf makinenize, cep telefonunuza ve cüzdanınıza dikkat edin.

Maden Deresi

Derenin iki yanında yoğun şekilde kayın, kestane ve çınar ağaçları var. Ağaçların arasındaki serin sularda saatlerce yürüyüş yapmak mümkün.

Dereye Bakış

Derede yürürken etrafımda yüzen sazan ve alabalıkları görebiliyorum. Burası olta balıkçılığı için de çok güzel bir yer. Fotoğraflarını çekmek istiyorum ancak o kadar hızlılar ki mümkün olmuyor.

Maden Yolu

Dere yoluna bir diğer alternatif bahsettiğim maden yolu. Dere boyunca manzarayı izleyerek maden yolunu da kullanabilirsiniz. Yol üzerinde raylar ve kazılmış tünelleri hala görmek mümkün. Hatta bu tünellerde gezmek de…

Maden yolu

Ancak, maden yolunun dar ve engebeli. Ayrıca dik yürümek de zor. Özellikle riskli olduğunu düşündüğüm bu yolu çocuğunuz varsa tercih etmeyin.

Maden Deresi Şelalesi

Maden Deresi Şelalesi

Sonunda şelaleye vardım. Harika değil mi? Bu arada bilmelisiniz. Gördüğünüz manzaralar eşliğinde bu muhteşem şelaleye varmak yaklaşık 1 saatinizi alıyor.

Maden Deresi Şelalesi

Derenin suları iki ayrı koldan yan yana yaklaşık 10 m yükseklikten küçük bir gölcük üzerine düşüş yapıyor.

Şelale Önü

Sanırım artık bir saatlik bu yorucu yolculuktan sonra biraz dinlenebilirim?

Dere Seti

Şelalelerin hemen arkasında Cenevizlilerden kaldığı söylenen yaklaşık 15 m yüksekliğinde bir set var.

Maden Deresi’nde Nerede Kalınır?

Dere Bölgesinde Konaklama

Konaklayacak yere gelince şelale dönüşünde kiralanabilecek ahşap evler var veya kamp için çok müsait yerler de mevcut.

Dere Bölgesinde Konaklama

Maden Deresi’nde Ne Yenir?

Ayrıca, isterseniz balık yiyebileceğiniz, isterseniz piknik yapabileceğiniz alabalık ve dinlenme tesisleri de var.

Sakarya ile ilgili diğer yazılarımız için Sakarya Gezi Rehberi‘ne bakmayı unutmayın. Görüşmek üzere..

Exit mobile version