Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Paris’te Seine Nehri Tekne Turu

Yazı Dizisi : Fransa Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Yaprak Bilge Çelebioğlu

Paris’te Seine Nehri Tekne Turu’na katılmak hayatınızın unutulmazlarından biri olmaya aday. Şehre gezmeye gelen birinin Seine Nehri Tekne Turu yapmamış olması kabul edilemez. İkinci kabul edilemez olan ise böyle bir turun güneş batarken yapılmamış olması.

Bu nedenle şehrin en güzel halinde görmek için mutlaka tekne turuna katılın. Mümkünse de bunu gün batımına denk gelecek şekilde yapın.

Seine Nehri Tekne Turu

En azından o da olmuyorsa bu turu gece yapın ki Paris’i gece aydınlatmaları içinde görmenin ayrıcalığını ve romantikliğini yaşayın.

Seine Nehri Tekne Turu

Size öncelikle turlardan bahsetmek istiyorum. Çok değişik turlar var. Bir saatlik turlardan yemekli 4 saatlik turlara kadar değişik seçenekler sunuluyor.

Tekne turları tamamen Seine Nehri Tekne Turu için tasarlanmış Bateaux Parisiens denilen Paris’e özgü tekneler ile yapılıyor.

Bateaux Parisiens

Bu turların bazıları ise Eyfel Kulesi’ne, Louvre Müzesi’ne, Notre-Dame Kuleleri’ne vb. giriş ile birleştirilebiliyor. Zaten benim de tavsiyem eğer planınızda da varsa bu tür kombine biletler ile maliyeti düşürmeniz.

Bu turlarda Seine Nehri ‘nde hareket ederken aynı zamanda rehberin İngilizce ya da Fransızca anlatımıyla nehrin etrafındaki tarihi mekanlar hakkında bilgi alabiliyorsunuz. 13 dilde kulaklık ile sesli rehberlik imkanı da var ancak Türkçe bir anlatım maalesef yok.

Bateaux Parisiens

Biniş noktası ise genel olarak Eyfel Kulesi’nin dibindeki pontonlar oluyor. Turlar sadece 4 yaş altındaki çocuklar için ücretsiz. Yazın seferler ise yarım saatte bir ve 10:00-23:00 arasında devam ediyor.

Yemekli Tekne Turu Bateaux Parisiens

Güneş batım saati ise akşam 21:00 civarında. Seçeceğiniz tur saati için mutlaka bu saati aklınızda tutun. Turla geldiyseniz bu saati rehberin keyfine bırakmayın. Zorlayın. Eğer kendiniz tura katılacaksanız ve bütçeniz de müsait ise yemekli tekne turunu tercih edin. Sizin için ömürlük bir tur olsun.

Seine Nehri Tekne Turu Ücretleri

Sadece 1 saatlik tekne turu için kişi başı 15 € (Şampanyalı 20 €) ücret alınıyor. 3 günlük indi bindi üstü açık otobüs gezisi ile birlikte alırsanız 47 €, Eyfel Kulesi’ne giriş ile birlikte alırsanız kişi başı 54 €, Eyfel Kulesi’ne ve Louvre Müzesi’ne giriş ile birlikte alırsanız kişi başı 99 €, Moulin Rouge revü gösterisi ile birlikte alırsanız 149 € ve 3 çeşit yemekli ve şampanyalı 2 saatlik bir tur alırsanız kişi başı öğle 59 €, akşam 71 € ödemeniz gerekiyor.

Seine Nehri Tekne Turu

Daha önce belirtiğim gibi planınıza göre kombine bilet almanız sizin için daha avantajlı üstelik bu durumda Eyfel Kulesi’ne beklemeden çıkış avantajı da sağlıyorsunuz. Yoksa saatlerce bekleyebilirsiniz.

Seine Nehri Tekne Turu

Biz 1 saatlik en kısa tekne turuna katıldık. Rehberimiz normalde programa göre öğlen yapmamız gereken bu turu özel olarak koordine edip bizler için gün batımına aldı. Kendisi ile konuşmamızda çoğu kişinin bir daha burayı görmeyeceğini bu nedenle nehrin en güzel zamanı gün batımını yaşamamız gerektiğini söyledi. Kendisine özel ilgili sebebiyle ayrıca teşekkür ettik.

Gelelim bu 1 saat süren tur kapsamında nereleri göreceğinize….

-Eyfel Kulesi

Tekne turlarının genel olarak başlangıç noktası Eyfel Kulesi‘nin Seine Nehri’ne bakan bölgesi.

Eyfel Kulesi’nden Seine Nehri

Bu nedenle turun başlangıç aşamasında Eyfel Kulesi’ne çıkma ya da nehirden Eyfel Kulesi’nin fotoğraflarını çekme imkanınız var.

Seine Nehri Tekne Turu

Fransa’nın ve Paris’in sembolü Eyfel Kulesi ile ilgili her türlü detayı Fransa’nın Sembolü Eyfel Kulesi başlıklı yazıda bulabilirsiniz.

-Fransız Enstitüsü (Le Palais de l’Institut de France)

Binanın inşası 1662-1688 yılları arasında gerçekleşmiştir.

Le Palais de l’Institut de France

Binanın inşası 1662-1688 yılları arasında gerçekleşmiştir. Enstitünün görevi Cumhuriyet için keşiflerin toplanması, sanat ve bilimin mükemmelleştirilmesi olmuş.

Le Palais de l’Institut de France
Bina Seine Nehri ‘ne bakan en güzel tarihi binalardan biridir.

Alexandre III Köprüsü (Pont Alexandre III)

Paris’te, Seine Nehri üzerindeki irili ufaklı 37 köprünün en güzeli Alexandre III Köprüsü’dür.

Alexandre III Köprüsü

1900 yılında inşa edilen 107 m uzunluğunda ve 40 m genişliğindeki köprü 1892 yılında oluşturulan Fransa-Rusya birliği temsilen dönemin Rus Çarı II. Nicholas’nın babası Çar III. Alexandre‘ın adını taşıyor.

Alexandre III Köprüsü

Köprü, Champs-Élysées ve Invalides bölgelerini birbirine bağlıyor. Her iki girişindeki 4 kaide üzerindeki altın sarısı heykeller gerçekten muhteşem.

Bourbon Sarayı (Palais Bourbon)

1722-1728 yılları arasında inşa edilen yapı günümüzde Fransa Ulusal Meclisi olarak kullanılıyor.

Bourbon Sarayı

Concorde Meydanı’nın hemen karşısında yer alıyor. Buraya en kolay yeşil hatta Assemblée Nationale Metro İstasyonu’ndan ulaşabilirsiniz.

-Orsay Müzesi (Musée d’Orsay)

Eskiden bir tren garı olan yapı günümüzde şehrin en önemli ve en çok ziyaret edilen devlet müzelerinden biri. Tuileries Bahçeleri’nin tam karşısında yer alıyor.

1898-1900 yılları arasında inşa edilmiş. Çeşitli sergilere ev sahipliği yapan müze giriş kişi başı 12 €. Burada Manet, Degas, Monet, Delacroix, Renoir, Van Gogh tarafından yapılmış bir çok eseri görmeniz mümkün.

Orsay Müzesi’nde 2000 resim ve 600 heykel bulunuyor. Sanat severlerin mutlaka gitmesi gereken bir yer. En az 3 4 saat ayırmak lazım.

Orsay Müzesi

Önemli bir tiyo. Müze perşembe akşam 21.45e kadar açık. 18:00’dan sonra bilet ücreti daha uygun. Her ayın ilk pazar günü ise giriş ücretsiz. Müzeye en kolay yeşil hatta Solférino Metro İstasyonu’ndan ulaşabilirsiniz.

Sanat Köprüsü (Pont des Arts)

Sanat Köprüsü

Adı Sanat Köprüsü olmak ile birlikte son dönemde özellikle de turistlerinde katkısı çok fazla kilit takıldığından adı halk arasında Aşk Köprüsü olmuş. Louvre Müzesi’nin hemen önünde kalıyor.

Vert-Galant Meydanı (Square du Vert-Galant)

Vert-Galant Meydanı

Vert-Galant Meydanı daha çok Seine Nehri’ne karşı güneşi batırmak isteyenlerin mekanı.

Seine Nehri Tekne Turu

Bu nedenle de daha çok sevgililerin tercihi olan bir meydan.

-Notre Dame Katedrali (Cathédrale Notre-Dame de Paris)

Notre Dame Katedrali Dünya’nın en çok tanınan katedralleri arasında yer alıyor.

Seine Nehri Tekne Turu

Bahse konu orta çağ Katolik katedrali, Seine Nehri’nin hemen kıyısında Île de la Cité’de bulunuyor.

Notre Dame Katedrali

1163 yılında başlayan katedralin inşaatı 1345 yılında tamamlanmış.

Notre Dame Katedrali

Tarihi kulelere çıkabilmek için 387 basamaklı merdiveni tırmanmanız şart. Zirvede ise Paris’in muhteşem manzarasını görmeniz mümkün.

Notre Dame Katedrali

Notre-Dame kulelerine çıkmak isterseniz kişi başı 59 € bir ücret ödeyerek 2,5 saatlik rehberli tura katılabilirsiniz. Sadece katedrali gezmek isterseniz 1 saatlik rehberli turlar için 15 € ücret talep ediliyor. Çocuklar ise ücretsiz.

Bu arada Notre Dame Katedrali’ne dekolte veya kolsuz kıyafetler, şortlar, mini etekler ve şapkalarla girişe izin verilmiyor. Bilginize..

-Conciergerie

Île de la Cité’nin batı tarafında bulunan saray ilk yapıldığında Kraliyet Sarayı olarak kullanılmış. 1300’lü yıllardan itibaren kraliyet burayı terk edince hapishaneye dönüştürülmüş. Fransız devrimi sırasında ise giyotin ile idam edilecek mahkumlar için  son durak  olarak kullanılmış.

Conciergerie

Her ne kadar yanlış anlaşılmışsa da “ekmek bulamayanlar pasta yesin” sözü ile ünlü Marie-Antoinette giyotin ile idam edilmeden önce burada hapsedilmiş. Şu anda ise mahkeme olarak kullanılıyor. Sarayı 9 € karşılığında 09:30-18:00 saatleri arasında gezmeniz mümkün.

-Hôtel de Ville

Paris’in en ünlü yapıtlarından biri olan Hôtel de Ville’in de Seine Nehri ‘nden görünümü gerçekten çok güzel.

Hôtel de Ville

1357 yılında inşa edilen bina o zamandan beri belediye binası olarak kullanılmış. Fransız Devrimi’nin kalbi olarak görülen bina günümüzdeki halini 1892 yılında almış.

Değerlendirme

Paris’e giden birinin Seine Nehri’nde bir tekne turu yapmamış olması en başta yazdığımız gibi kabul edilemez. Bu durum İstanbul’a gelen birinin boğaz turu yapmamasına benzer. Bu turu daha efektif hale getirmek ise tamamen size bağlıdır.

Seine Nehri Tekne Turu

Seine Nehri Tekne Turu kesinlikle güneş batış saati olan 21:00 civarına planlamanız önemli. Tur ile gitseniz bile önceden rehberiniz ile bu konuyu konuşmanız da sizin menfaatinize.

Paris ile ilgili diğer yazılarımız için Paris Gezi Rehberi‘ne, daha geniş bir planlama için Fransa Gezi Rehberi‘ne, Benelüks ülkelerine de gitmek istiyorsanız Benelüks Gezi Rehberi‘ne bakmayı unutmayın. Sağlıcakla Kalın.

Exit mobile version