Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Šnipiškės, Vilnius’un Modern Yüzü

Yazı Dizisi : Litvanya Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Serhat ÇELEBİOĞLU

Šnipiškės, Vilnius’un Modern Yüzü ve gezi yapmak isteyenlere hakikaten keyif veren bir semt. Kabul etmek gerekir ki kızları çok güzel, erkekleri ise çok yakışıklı ama aynı zamanda hepsi bir o kadar da alçak gönüllü ve misafirperver.

Şehrin modernliğini değişik sürprizler eşliğinde hissedebiliyorsunuz. Bir bakıyorsunuz elinizde çiçekler, bir meydan insan genç bir delikanlının arkasında hep beraber güzel bir kıza evlilik teklifi yapıyorsunuz, bir bakıyorsunuz üzerinizden geçen koca koca balonların içerisinden atılan çiçeklerin fotoğraflarını çekiyorsunuz.

Şehir yeni ve eski şehir olmak üzere ikiye ayrılıyor. Bizim şu an bulunduğumuz yer Vilnius’un modern yüzünü oluşturan Šnipiškės semti.

Šnipiškės Gezisi

Bu bölgede halkın toplanabileceği alanlar, alış veriş merkezleri ve oteller var. Bu bölgede halkın toplanabileceği alanlar, alış veriş merkezleri ve oteller var. Sovyet döneminin izlerini taşıyan eski şehir ile modern Šnipiškės semtini Yeşil Köprü (Baltasis Tiltas) birleştiriyor.

Šnipiškės ve Baltasis Tiltas

Litvanlar inanılmaz iri insanlar. Ayrıca kadın erkek hepsi sporcu. Bebekle spor yapan kadın bile görüp şok oldum. Sanırım güzelliklerini de buna borçlular. Çünkü Litvan kadınları güzelliğin kader değil sanki elde edilen bir şey olduğunu düşünüyor. Boylarını ve güzelliklerini görünce insanın komplekse girmemesi mümkün değil.

Šnipiškės ve Baltasis Tiltas

Milli sporları basketbol. Bunu gerçekten gözleriniz ile görebiliyorsunuz. Abartmıyorum nasıl bizim her mahallede bir halı sahamız  var. Burada da her mahallede bakımlı bir basket sahası var. Yağmur çamur demeden gençler her yerde basketbol oynuyor.

Toplu olarak açık havada maç seyreden insanlar

Görünen bölge Litvanların neredeyse açık havadaki tüm etkinliklerini (Balon Gezisi dahil ) yaptıkları bölge. Yarışların başlangıç ya da bitiş noktası ya da konser alanı. Vilnius halkı beraber eğlenmeyi çok seviyor. Hatta hafta sonları ulusal karşılaşmaları bile çimlere uzanıp beraber seyrediyorlar.

Vilnius Radisson SAS Blue Oteli

Vilnius’u dolaşırken yemyeşil bir şehir geziyorsunuz. Kabul etmek lazım doğayı seviyor ve koruyorlar. Buraya ilk defa gelen biri şehrin ağaçların arasında inşa edildiğini düşünebilir.

Radisson SAS Blue Skybar’dan Vilnius

Yukarıdan ve şehre hakim bir Vilnius fotoğrafı çekmek istiyorsanız Vilnius Radisson SAS Blue Oteli’nin en üst katında bulunan Skybar en ideal nokta. Çekimlerinizi buradan yapmanızı tavsiye ederim.

Radisson SAS Blue Skybar’dan Vilnius

Buradan hem iki taraflı hem de gece ve gündüz fotoğraf çekebilirsiniz.  Gördüğünüz sol taraftaki yuvarlak helikopter alanından şanslıysanız balonların da kalktığını görebilirsiniz. Bu arada ilginç bir bilgiyi de sizinle paylaşayım. Litvanya Dünya’da kişi başına en çok balon düşen ülke. Bunu da bilmeniz lazım.

Avrupa’nın Coğrafi Merkezi

Size bir ilginç bilgi daha vermek istiyorum. Avrupa’nın coğrafi merkezi bilim adamaları tarafından Vilnius’un kuzeyinde Purnuskes Köyü olarak tespit edilmiş. Burası da turistler tarafından rağbet gösterilen bir yer.

Šnipiškės Avrupa Birliği’ne Giriş Koşusu

Şu anda arkamda gördüğünüz kalabalığa gelince Avrupa Birliği’ne girişlerinin 14. yılı şerefine koşu düzenliyorlar. Şimdi halimize güleyim mi ağlayayım mı ben de şaşırdım.

Neris Nehri Bot Turu

Neris Nehri, Vilnius’un can damarı. Aynı zamanda Litvanya’nın ikinci büyük nehri. Kral Mindaugas Köprüsü’nün hemen yanından (The King Mindaugas Bridge) kalkan botlara binerek nehir turu da yapabilirsiniz.

Neris Nehri Bot Turu

11:00 ile 20:00 arasında her saat tekne turu yapılıyor.  Tur yaklaşık bir saat sürüyor ve kişi başı 10 € ücret alınıyor.

Değerlendirme

Litvanya genel olarak geri kalmış bir ülke olarak lanse ediliyor. Bu hiç de doğru değildir. AB içerisinde çok hızlı büyüyen bir ülke.

Gün Batımı ve Vilnius

Kişi başına gelir 22000$. Neredeyse herkesin lüks arabası var. Ancak diğer Baltık başkentlerine göre en ucuz yerin de burası olduğunu söylemek mümkün.

Vilnius ve Litvanya ile ilgili diğer yazılarımız için Litvanya Gezi Rehberi‘ne, bölgesel planlama için Baltık Gezi Rehberi‘ne bakmayı unutmayın. Sağlıcakla kalın.

Exit mobile version