Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Antalya’nın Adı Nereden Geliyor?

Yazı Dizisi : Antalya Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Esma Durmaz

Dünya’nın en önemli turizm destinasyonlarından biri olan Antalya’nın bu günlere gelmesinin en önemli sebebi kuşkusuz kentin tarihi dokusu ve doğal güzellikleri olmuştur.

Ben de aynı zamanda yaşadığım bu şehri kendi fotoğraflarımla size anlatmaya karar verdim. İlk önce adından başlayalım.

Sanırım gitmeyeniniz yoktur ancak siz gezginlere Antalya’nın Adı Nereden Geliyor? diye sorsam neredeyse hiç birinizden cevap alamayacağıma da eminim.

Antalya’nın Adı Nereden Geliyor?

Ben de sizler için bu adın nereden geldiğini aşağıda anlatacağım.

Antalya’nın Adı

Tarihi çok eskilere dayanan Antalya, M.Ö. 2.yy.da Bergama Kralı II. Attalos tarafından kurulmuş.

Antalya Yat limanı

Bilinen Türkçe ve Arapça da dahil doğulu kaynaklarda Adalia, Adalya ismi ile anılan şehir batı kaynaklarında ise Attaleia, Ataleia şeklinde yer almıştır.

Antalya Yat Limanı

Şehir 20. yy. başlarından itibaren Antalya adıyla anılmaktadır.

Antalya Yat Limanı

Bugünlere nasıl gelindiğine gelince oda ayrı bir süreç. Rivayete göre Kral II. Attalos, adamlarına “Gidin ve bana bir yeryüzü cenneti bulun” talimatı vermiş

Antalya Yat Limanı

Bunun üzerine görevini yerine getirmek için yola koyulan adamları, önce Ege sahillerini, oradan daha güneye inerek Akdeniz sahillerini karış karış gezmişler.

Dönerciler Çarşısı

Ve bugün ki şehrin bulunduğu bölgeye geldiklerinde, gördükleri eşsiz doğa güzelliği karşısında hayranlıkla, aradıkları yeryüzü cennetinin burası olduğuna kanaat getirmişler..

Antalya Faytonları

Kral Attalos adamlarının bulduğu yere gelip bölgeyi gezmiş ve çok etkilenmiş. Öyle ki buraya bir şehir kurulmasını emretmiş.

Antalya Yat Limanı Gün Batımı

Burayı o kadar beğenmiş ki kendi adını vererek Attalia şehrini kurmuştur. Tarih içerisinde telaffuz olarak yakın isimler alan şehre Osmanlı İmparatorluğu döneminde Adalya denmiştir. Cumhuriyet döneminde ise şehir Antalya adını almıştır..

İşte size Antalya’nın Adı’nın kaynağı….

Antalya ile ilgili diğer yazılarımız için Antalya Gezi Rehberi‘ne bakmayı unutmayın.

Exit mobile version