Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Festival Zamanı Avignon Gezisi

Yazı Dizisi : Fransa Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Serhat ÇELEBİOĞLU

Festival Zamanı Avignon Gezisi yapmak için en uygun zaman. Bu nedenle yazın Provence-Alpes-Côte d’Azur bölgesine seyahat planlaması yapan gezgin arkadaşlarım mutlaka bu festivali de planlarının içerisine almalı.

Çünkü bu festival sıradan bir festival değil. Dünyaca ünlü ve Dünya’nın her tarafından sanatlarını icra eden amatörleri gündüz gece canlı olarak aynı anda görüyorsunuz. Her insanın bir kez olsun yaşaması gereken muhteşem bir sanat festivali.

Avignon, 1309-1423 tarihleri arasında Vatikan’ın dışında Papalık Sarayı’na (Palais des Papes) ev sahipliği yapmış. Çoğunuzun ilk defa duyduğundan eminim. Ben de ilk defa burada öğrendim. Yani Avignon, 70 sene Papalığın bizzat merkezi olmuş bir şehir.

Marsilya programımız kapsamında Aix en Provence ile birlikte buraya da bir gezi planladık.

Avignon Gezisi

Avignon’a Ulaşım

Şehir, Marsilya’nın sadece 85 km kuzeyinde bulunuyor. Autoroute A7’yi kullanarak Marsilya’dan buraya kendi aracınızla ya da kiralayarak gelebilirsiniz.

Şehrin Girişi

Eğer trenle gelecekseniz bölgesel, şehirler arası ve TGV trenleri ile Fransa’nın her tarafından Gare Avignon’a ulaşabilirsiniz.

Avignon’da Gezilecek Yerler

Şehir Haritası

Şehri daha rahat gezebilmeniz için yukarıdaki  haritayı kullanabilirsiniz.

-Papalık Sarayı (Palais des Papes)

Papalık Sarayı (Palais des Papes)  şehrin en önemli yapısı. Soru geliyor. Papalık Vatikan’da değil mi?

Evet doğru ama 1309 yılında İtalya’da ortaya çıkan karışıklıklar nedeniyle Papa 5. Clement güvenlik açısından geçici olarak buraya taşınmış. Ancak geçici taşınma sürekliye dönünce Papalığın geri dönüşü 70 seneyi bulmuş.

Papalık Sarayı (Palais des Papes)

1309-1423 tarihleri arasında burada tam 7 papa yaşamış. Papalık 1377 yılında Roma’ya dönmüş ama bu makamı kendi çıkarları için kullanan Fransızlar makamın taşınmasına izin vermemiş.

Papalık Sarayı (Palais des Papes)

Bu nedenle de yaklaşık 50 sene biri Roma’da, diğeri Avignon’da 2 Papalık merkezi olmuş. Fransızlar kendi papalık makamlarına destek az olunca 1423 yılında istemeden de olsa geri dönüşü onaylamış.

Papalık Sarayı (Palais des Papes)

Halihazırda Dünya’nın en önemli gotik sarayı olarak kabul edilen Papalık Sarayı’nı her yıl 560.000’den fazla ziyaretçi geziyormuş. Sarayı kayıtlara göre Fransa’nın en çok ziyaret edilen 10 eserinden biriymiş. Papa’nın özel daireleri ve İtalyan ressam Matteo Giovannetti tarafından yapılan muhteşem freskler gerçekten görülmeye değer. Sarayı 09:00-20:00 arasında gezebilirsiniz.

-Saray Meydanı (Place du Palais)

Saray Meydanı (Place du Palais)  aslında şehrin merkezi.

Saray Meydanı (Place du Palais)

Festival zamanı bu meydanda Dünya’nın her tarafından gelen sanatçılar tarafından değişik performanslar sergileniyor.

-Avignon Surları

Papalık buraya gelince koruma amaçlı olarak şehir etrafına 4 km uzunluğunda sur inşa edilmiş.

Şehir surları

Surlar bugün hala ilk günkü halinde İsterseniz gezebilirsiniz.

-St. Bénézet Köprüsü (The Pont Saint-Bénézet)

St. Bénézet Köprüsü (The Pont Saint-Bénézet) şehir için çok önemli bir yapı. 1171-1185 tarihleri arasında Rhone Nehri üzerinde  inşa edilirken 900 metre uzunluğunda ve 22 ayak olarak düşünülmüş.

St. Bénézet Köprüsü (The Pont Saint-Bénézet)

Lyon ile deniz arasında Rhone Nehri üzerindeki ilk köprüymüş. Maalesef 17. yy.a kadar defalarca yapılıp tekrar yıkılmış. Onlar da bakmışlar bu işin sonu yok artık köprüyü bir daha onarmamış şu anki haliyle 4 kemerli olarak bırakmışlar.

St. Bénézet Köprüsü (The Pont Saint-Bénézet)

Üzerinde ise Aziz Nicolas’a adanmış bir şapel de olan köprü, UNESCO’nun Dünya Mirası Listesi’ne alınmış. Kişi başı 10 € karşılığında 09:00-20:00 saatleri arasında köprüyü gezebilirsiniz.

-Avignon Sanat Festivali (Festival d’Avignon)

Şehirde yıl boyunca düzenli olarak tematik ve eğitici sergiler, tematik turlar ve konserler düzenleniyor. Şehir aynı zamanda Temmuz ayı boyunca Dünya’nın en önemli sanat festivallerinden birine (Festival d’Avignon) ev sahipliği yapıyor.

Avignon Sanat Festivali 

Festival süresince şehrin her bir köşesini sanatçılar dolduruyor ve inanılmaz performanslar seyrediyorsunuz.

Avignon Sanat Festivali

Jean Vilar’ın 1947’de yarattığı Festival d’Avignon’un performansları ise  Cour d’Honneur du Palais’de gerçekleşiyor. 

Avignon Sanat Festivali

Festivalin sürdüğü temmuz ayı boyunca tüm Dünya’dan müthiş performans sergileyen sokak sanatçıları geliyor.

Avignon Sanat Festivali

Danslar, şarkılar, gösteriler  derken nereye bakacağınızı şaşırıyorsunuz.

Festival Zamanı Sokaklar

Başıma geldiği için yazıyorum sizi oyuna getirip bir anda oyuncu yapabiliyorlar. Dikkatli olun.

Avignon’da Ne Yenir? Nerede Yenir?

Şehirde her zevke ve bütçeye uygun çok romantik kafeler var. Yemekler ise bizim damağımıza uygun. Özellikle et ve deniz ürünlerini severek tüketebilirsiniz. İçeceğe gelince Fransız Şarabı denince akla gelen bölgelerden biri Türkiye’de de şaraplarına çok rastladığınız Rhone bölgesi.

Couscousserie de l’Horloge

Tercihinize bağlı olarak özellikle bölgesel Rose türünü yemeğin yanında denemelisiniz. Tercih derseniz Place de I’Horloge’da bulunan  Couscousserie de l’Horloge ‘ı önerebilirim.

Avignon’da Alışveriş

Buradan ihtiyacınıza göre Provence’e has kumaş, seramik ile çanak ve çömleklerden alabilirsiniz. 5 litrelik olarak marketlerde satılan rahatlıkla bagajınıza yerleştirebileceğiniz kutu şaraplardan da alabilirsiniz. Hediye olarak ise yine Provence yöresel sabunlar ve kokular almanızı tavsiye ederim.

Değerlendirme

Şehrin yaşanacağı en güzel zaman Temmuz boyunca devam eden sanat festivali dönemi. Buraya gelmeyi düşünüyorsanız biraz daha pahalı da olsa mutlaka bu dönemde en az bir gün kalacak şekilde planlama yapmalısınız.

Planlamanıza ise Aix en Provence’si de eklemelisiniz. Burası ile ilgili detaylı bilgi için Lavantalar Diyarı Aix en Provence ‘de Bir Gezi başlıklı yazımı okuyabilirsiniz.

Bölge gezisi yapacaksanız Provence-Alpes-Côte d’Azur Gezi Rehberine bakmayı unutmayın. Sağlıcakla Kalın.

Exit mobile version