Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Cannes, Jet Sosyetenin Tatil Yeri

Yazı Dizisi : Fransa Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Serhat ÇELEBİOĞLU

Cannes, jet sosyetenin tatil yeri olabilir. Aynı zamanda bir festival şehri de olabilir. Ancak sanırım biraz da medya da kullanılarak çok abartılıyor gibi.

Eğer biri bana sorarsa “Çok gezen mi bilir çok okuyan mı?” diye çok okuyanlardan olmama rağmen hiç düşünmeden çok gezen derim. Gittiğim hiç bir yerde başkalarından duyduklarıma değil kendi gördüklerime bakarım.

Baştan belirtiyorum kendi fikrimdir katılmayanlar olabilir ama olay Fransız Rivierası ve plaj ise atlayın uçağa Patara’ya gidin, Magosa’ya gidin, Karpaz’a gidin. Muti hesabı ben de para çok harcayacak yer ve ortam arıyorum diyorsanız tamam o zaman doğru yerdesiniz.

Cannes Waterfront

Provence-Alpes-Côte d’Azur bölgesinin Alpes-Maritimes departmanınında bulunan toplasanız 75.000 nüfuslu bu küçücük şehir özellikle mayıs ayında düzenlenen uluslararası film festivali ile ünlü. Büyük ödül, Altın Palmiye. Festival Avrupa’daki en önemli 3 film festivalinden biri.

Bölge ile ilgili bir diğer önemli konu da çok bilinmese de Cannes, ilk Avrupa uydu üreticisi olan Thales Alenia Space’in merkezi Cannes Mandelieu Uzay Merkezi’ne (Cannes Mandelieu Space Center) de ev sahipliği yapıyor.

Cannes Gezisi

Cannes’e Ulaşım

-Uçak

Cannes’a en yakın havalimanı 24 km uzaklıktaki Nice Côte d’Azur Havalimanı. Havalimanından Cannes Express otobüsü ile kişi başı 20 € karşılığında Cannes’deki otelinize gelmeniz mümkün.

Cannes Promenade de la Croisette

Ayrıca 6 kişilik özel shuttle ile de geldiğiniz saate bağlı olarak 27-34 € bir ücret karşılığında Cannes’e ulaşabilirsiniz. Ancak tercih edilen bir yöntem olduğu için mutlaka rezervasyon yaptırmalısınız. Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

-Tren

Nice, Marsilya, Lyon, Paris ve Toulouse gibi tüm büyük Fransız şehirlerinden Gare de Cannes’a TGV ile gelmeniz mümkün. Bölgesel olarak da  Gare de Cannes-La Bocca ve Gare du Bosquet kullanılabilmekte. Nice’ten kişi başı 5,5 € karşılığında 25 dakikada Cannes’a ulaşabilirsiniz.

Otobüs

Tüm otobüs hizmetleri Gare Routière de Cannes üzerinden sağlanmakta. Eurolines ve Phoceens şirketleri uluslararası seyahat hizmeti veriyor. Yerel otobüs seferleri ise Bus Azur şirketi tarafından sağlanıyor. Nice’ten kişi başı 1,5 € karşılığında 1,5 saatte buraya ulaşabilirsiniz.

Cannes’ın Tarihi

M.Ö. 2. yy.da Cannes Lérins Adaları’na gitmek üzere bağlantı noktası olarak kullanılan bir balıkçı köyüymüş. 1800’lü yıllardan itibaren yazlarını Fransız sahillerinde geçirmek isteyen İngiliz aristokrasisinin dikkatini çekmiş.

O dönemden itibaren de Alpler bölgesi kışlık, Cannes ve çevresi ise yazlık turizm merkezleri olarak görülmeye ve kullanılmaya başlanmış.

20. yy.da inşa edilen Carlton , Majestic , Martinez vb. lüks oteller ile bu anlayış desteklenmiş ve bugün yapılan festivalin alt yapısı oluşmuş.

Ünlü Film Festivali 1932 yılında tarihçi Philippe Erlanger’in önerisiyle ve İngiliz ve Amerikalıların desteğiyle başlamış. Amacı da faşist olarak görülen Venedik Film Festivali’yle demokratik bir festival kullanılarak rekabet etmekmiş. Ancak gerek ekonomik durgunluk gerek 2. Dünya Savaşı nedeniyle ilk defa 1946 yılında yapılabilmiş ve aralıklarla devam etmiş.

Bugün festival film ticareti için ilk uluslararası platform olarak kabul ediliyor. Festivalin yapıldığı Palais des Festivals et des Congrès 1983 yılında inşa edilmiş. Binanın girişindeki kırmızı halı ise 1987 yılında konulmuş.

Cannes’da Gezilecek Yerler

-Le Suquet

Waterfront Le Suquet Panoraması

Şehrin en eski bölgesi olan Le Suquet, Promenade de la Croisette’i izleyebileceğiniz en güzel yer. Festival binasını önünüze aldığınızda sağ taraftaki tepelik bölge. 

Le Suquet Sokakları

Bu bölge zamanında balıkçıların yaşadığı yermiş. Şimdi ise şehrin turistik yeri.  

Le Suquet Sokakları

Bol yokuşlu sokaklardan birini seçip tepedeki saat kulesine doğru tırmanıyoruz.

Saat Kulesi

5 dakikalık tırmanma sonucunda saat kulesine varıyoruz. Le Suquet gördüğünüz saat kulesi ile ünlü. Çevredeki evlerin tarihi en az 400 yıldan başlıyor.

Musée de la Castre

Musée de la Castre ise yine sahili fotoğraflamak için en güzel noktalardan biri.

Le Suquet Sokakları

Bölge de yemek yemeyi düşünürseniz Rue Saint Antoine ve Rue du Suquet’in çevresindeki bir çok yöresel restoran göreceksiniz.

Cannes

Ya da isterseniz merkez bölgede çok güzel krep yapan yerler de var.

-Palais des Festivals et des Congrès

La Croisette Caddesi’nin başlangıç noktasında yer alan fotoğrafın solunda gördüğünüz Palais des Festivals et des Congres her yıl mayıs ayında Cannes Film Festivali’nin gerçekleştirildiği bina.

Palais des Festivals et des Congrès

Açıkçası ben böyle bir bina hayal etmemiştim. Bizim lisenin spor salonu gibi bir bina görüyorum.

Palais des Festivals et des Congrès

Avrupa’da halihazırda 3 önemli film festivali düzenleniyor. Bunlar Malaga, Karlovy Vary ve Cannes. Malaga’yı değil ama  Karlovy Vary’yi ve festivalin düzenlendiği binayı gördüm. İnanın bu binaya 5 basar. Binanın girişine sembolik bir kırmızı halı koymuşlar. Herkes de doğal olarak burada fotoğraf çektirip değişik bir havaya giriyor. Yanlış anlaşılmasın bu fotoğrafı sadece size anlatabilmek için çektirdim.

Festival zamanı tam olarak bu gördüğünüz kapıdan başlayarak Carlton Oteli’ne kadar 800 m uzunluğunda bir kırmızı halı seriyorlarmış. Ünlüler de ödül töreninden sonra yine bu halı üzerinden Carlton Oteli’ne kadar yürüyüp kapanış gecesine katılıyorlarmış.

Palais des Festivals et des Congrès

Eminim siz de gördüğünüzde ünlülerin yürümek için yarıştığı o medyatik festivalin gerçekleştirildiği binanın bu olduğuna inanmak istemeyeceksiniz. Ben şahsen ihtişamlı ve tarihi bir bina bekliyordum. O kadar şok olduk ki binaya girmeye bile gerek görmedik. Eğer girmek isterseniz kişi başı 4 € ödemeniz gerekiyor. Binanın hemen önünde de  ünlülerin el izlerini de görebilirsiniz.

-Promenade de la Croisette

Festival binasını önünüze alır sol tarafa bakarsanız 2,5-3 km uzunluğundaki Promenade de la Croisette’yi göreceksiniz.

Promenade de la Croisette

Birçok ünlü otel ve restoran bu palmiyeli cadde üzerinde yer alıyor. Buradan denize de girebilirsiniz.

-Carlton Oteli

La Croisette Caddesi üzerindeki en ünlü oteli olan Carlton Oteli festival zamanında o ünlü kırmızı halının sonlandığı otel. Festival süresince ünlü yönetmen ve sanatçılar burada kalmaya çalışıyorlarmış çünkü festival zamanı bu otelde açık artırmada en çok parayı veren kalabiliyormuş.

Oda alamayan ünlü yönetmen ve sanatçılar ise en yakındaki denk otel olan Nice’deki Negresco Oteli’nde kalmak zorunda kalıyormuş. Yani olay tam bir nüfuz mücadelesi.

Carlton Oteli

Ancak, olay bununla da bitmiyor. Kapanış gecesi çok önemli. Daha önce dediğim gibi ünlü yönetmen ve sanatçılar festival binasından çıkıp bu otele kadar yürüyüp oteldeki kapanış gecesine katılıyorlar.

İşte bu kapanış gecesinin ev sahibi olmak için yine açık artırma yapılıyor en az 5 milyon € veren ünlü yönetmen ya da sanatçı ev sahibi olabiliyormuş. Bizim ki de zenginin malı züğürdün çenesi hesabı…

Değerlendirme

Gerçekten sosyetik bir yer. Bu nedenle şehirde çalışanların da yaptığı gibi konaklama için Nice’i tercih etmekte fayda var.

Cannes Sokakları

Zaten aralarında önemli bir mesafe de yok. Ben Cannes’ın çok abartıldığını düşünen biriyim. Ancak yine de kendinizin gelip görmesi taraftarıyım.

Bölge gezisi yapacaksanız Provence-Alpes-Côte d’Azur Gezi Rehberi‘ne bakmayı unutmayın. Sağlıcakla Kalın.

Exit mobile version