Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Yazılı Kanyon Tabiat Parkı Gezisi

Yazı Dizisi : Isparta Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Serhat ÇELEBİOĞLU

Eğirdir programım kapsamında Yazılı Kanyon Tabiat Parkı Gezisi de yaptım. Burası bölge halkı tarafından rağbet gören ancak biz büyük şehirliler tarafından bilinmeyen bir yer. İşin gerçeği ben de adını ilk defa Kovada Gölü’ne gitmek için yaptığım pazarlık sırasında duydum.

Gelip görünce de güzelliğine hayran kaldım ve tarihte çok önemli bir yeri olan Kral Yolu dahil şimdi gördüklerimi siz gezginler ile paylaşmak amacıyla bu yazıyı kaleme aldım. Elimden geldiğince sorabileceğiniz sorulara cevap vermeye çalışacağım.

1989 yılında milli parkı ilan edilen Yazılı Kanyon Tabiat Parkı, Kovada Gölü Milli Parkı ile birlikte Isparta ili Sütçüler ilçesi sınırları içerisinde yer alan ülkemizin 2 güzel parkından biri.

Bence Isparta ve Eğridir’e gidenler için görülmesi gereken en önemli yerlerden. Kanyonda kamp, kaya tırmanışı ve sportif olta balıkçılığı yapmanız mümkün. Vaktiniz uygun ise zamanında buradan geçenlerin gittiği Adada Antik Kenti’ni de ziyaret edebilirsiniz.

Yazılı Kanyon Gezisi

Yazılı Kanyon’a Ne zaman Gidilir?

Fotoğraf çekimi düşünülüyorsa yazın çok kalabalık olduğu için tenhalık ve sahnenin güzelliği açısından Nisan-Kasım ayında buraya gelmek gerekir.

Yazılı Kanyon Tabiat Parkı

Sabahtan Yazılı Kanyon Tabiat Parkı’na gelinerek öğlen olmadan çekimler bitirilmeli, öğle yemeği burada alınmalı, daha sonra güneşi arkanıza alıp akşam üstü ışıklarını yakalamak için Kovada Gölü Milli Parkı’na gidilmelidir.

Yazılı Kanyon’a Ulaşım

Maalesef buraya direkt bir ulaşım yok. Kanyon; Isparta’dan 72 km, Eğirdir’den 56 km, Kovada Gölü’nden 36 km ve  Antalya’dan 119 km mesafede bulunuyor. Yollar çok iyi değil hatta kötü diyebilirim. Araba ile bile bu yollarda saatte 40 km gibi bir hızla gidebileceğinizi bilmeniz gerek. Midibüs seferleri ise oldukça kısıtlı. Taksiler ise en fazla bir saat beklemeyi kabul ederek 240 TL (2018) para istiyorlar.

Ben buraya taksi sahibi Cengiz Dikmen ile geldim. Kendisi aynı zamanda hem foto hem de gezi sever. 200 TL gibi bir ücrete Kovada Gölü Milli Parkı da dâhil gerekirse size işini gücünü bırakıp bütün gün eşlik edebilir. Fotoğraf çekilecek yerlere bizzat götürebilir. Tel: 0542 217 33 87.

Yolda Karşılaştığımız Bir Sürü

Eğirdir’den kanyona geliş yolun da kötü olması nedeniyle yaklaşık 1,5 saat sürüyor. Yol çok kötü ama doğa da tersine muhteşem. Dağ yollarında her türlü tesadüfe dolayısıyla fotoğrafı çekmeye de hazır olun.

Yolda Karşılaştığımız Bir Sürü

Burada hayvan yetiştiriciliği çok yaygın. Her an bir çoban ve sürüsüne rastlayabilirsiniz. Sahneler ise çok güzel ve doğal.

Tabiat Parkı haritası

Kanyonun girişini haritada bulmanız zor. Koordinat olarak bu değeri kullanabilirsiniz. N37° 27.752′ E30° 54.656′ Söz konusu koordinatı takip ederseniz bir sıkıntı yaşamadan kanyona ulaşabilirsiniz. Kanyonu kafanızda canlandırabilmeniz için de bu haritayı kullanabilirsiniz. Unutmadan arabanızla kanyonun girişine kadar gidebiliyorsunuz. Girişte park yeri, wc vb. imkanlar mevcut.

Yazılı Kanyon Tabiat Parkı Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücreti

Kişi başı giriş ücreti (2018) yaya 5 TL, otomobil 14 TL. Kanyonu her gün 08:00–20:00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

Yazılı Kanyon Tabiat Parkı

Kanyonun girişinde pil, su vb. ihtiyaçlarınızı giderebileceğiniz küçük bir de büfe var. Yanında da büfenin sahibi tarafından işletilen küçük alabalık havuzları…

Yazılı Kanyon Tabiat Parkı

Arabamızı park ettikten sonra yemek faslını dönüşe bırakıp beni buraya getiren Cengiz Bey rehberliğinde yürüyüşe geçtik.

Yazılı Kanyon

Yürüyüşe başlamadan önce bir karar vermeniz lazım. Kanyonun üst bölgesine doğru yürümek için 2 yol var.

Kanyon Sol Gidiş

Yeşil köprüden karşıya geçip suyun sağından yürüyüş parkuru niteliğindeki eski Kral Yolu’ndan devam etmek ya da ben macerayı seviyorum deyip biraz heyecanlı yoldan yani sol taraftan devam etmek.

Kanyon Sol Gidiş

Eğer yükseklik korkunuz varsa,  ayakkabınızın tabanı uygun olmayıp kayıyorsa ya da eklemleriniz ile ilgili sorunlarınız varsa bu yolu sakın tercih etmeyin. Kanyonun derinliği yer yer 20 metreyi buluyor. Gerçekten çok tehlikeli.

Kanyon Köprüsü

Çok yavaş bir şekilde  400 m kadar yürüdükten sonra daha fazla dayanamayıp 2’nci köprüden karşıya geçiyoruz.

Yazılı Kanyon

Yazılı Kanyon’un fotoğraflarının en güzel çekileceği yer ise bu köprü.

Kanyon köprüsü

Bu köprü aynı zamanda sizi tarihi Kral Yolu’na da çıkarıyor.

Epiktetos’un Hür İnsan Üzerine Yazılmış Şiir’i

Tarihi “Kral Yolu”nun da geçtiği Yazılı Kanyon, kayalara kazınmış yazıtları ile tarihi bir önem taşıyor. İşte Yazılı Kanyon’a adını veren kaya yazıtı. Görülen yazıt, Epiktetos’un Hür İnsan Üzerine Yazılmış Şiiri. Maalesef buradan bile altın çıkacağını sana tarih düşmanları tarafından tahrip edilmiş. Kitabenin hemen yanında yazıtın Türkçesi de var.

Epiktetos’un Hür İnsan Üzerine Yazılmış Şiir’i

Epiktetos binlerce yıl önce hür bir insanın nasıl olması gerektiğini 1200 yıl önce öyle güzel özetlemiş ki..

Yazılı Kanyon

Epiktetos M.S. 50-138 yılları arasında Hierapolis’te doğup Yunanistan’ın Epirus bölgesinde ölen ünlü bir filozof. Döneminde bir köle olarak Roma’ya götürülmüş ve orada azad edilmiş.

Kral Yolu

Yazıttan yukarı doğru devam ederseniz 1000 yıllık tarihi Kral Yolu’nda yürümeye başlıyorsunuz. Özellikle 13. havari olarak kabul edilen Aziz Paul’un bölgede  kullandığı bilinen yollar Avrupa’da son dönemde daha da önem kazanmış durumda. Rivayete göre Aziz Paul, Perge’den Pisidia Antiokheia’ya giderken şimdi benim yürüdüğüm gördüğünüz yolu kullanmış. Bu nedenle bölgede bu yollara yönelik dini turizm çerçevesinde ilgi de gittikçe yükseliyor. Bu ilginin doğru kullanılıp doğru tanıtım yapılması halinde dini turizmin bölgeye büyük bir ekonomik katkı sağlaması mümkün.

Kral Yolu Dağ Menekşeleri

Yaklaşık 1 kilometre daha yürüdükten sonra dağ menekşeleri ile dolu ağaçsız açık bir alana  geldik.

Yazılı Kanyon

Bu alanın solundaki patikadan aşağı inerseniz (N37° 28.074′ E30° 55.225′) çok güzel bir su kaynağına geleceksiniz. Gerçekten fotoğraf çekmek için çok güzel bir sahne.

Yazılı Kanyon

Cengiz Bey yaklaşık yarım saat daha ileride bir şelalenin de olduğunu söylüyor ama yemek için ayıracağımız zaman ve Kovada Gölü Milli Parkı gezisini de düşünerek geriye dönüşe geçiyoruz.

Yazılı Kanyon Tabiat Parkı’nda kartal, kızıl akbaba,  tavşan, sincap, porsuk, su samuru vb. hayvanlar bulunuyormuş. Her zaman olmasa da yaban domuz, yaban keçisi, tilki vb. yabani hayvanlara da rastlanıyormuş.

Yazılı Kanyon

Cengiz Bey buralarda çok fazla yaban domuzu gördüğünü söyleyerek geri dönüş yolunda bana etraftaki taze yaban domuzu izlerini gösterdi. Bu arada korkmanıza gerek yok yaban domuzları bölgede şimdiye kadar kimseye saldırmamış.

Yazılı Kanyon

Kanyonda yapılaşma kesinlikle yasak olduğu için doğa da hiç bozulmamış. Sonradan yapılma şehir ormanlarının aksine, kanyon, kendi haline bırakılan alanların ne kadar canlandığını ve zenginleştiği gösteren güzel bir örnek.

Yazılı Kanyon

Kanyon Türkiye Dağcılar Federasyonu için de kullanılan eğitim alanlarından biri burada yapılan tırmanışları da görebilirsiniz.

Geliş yolunun kötü ve sapa olmasından dolayı etraf oldukça sakin hala yol üzerinde kimseyle karşılaşmadık. Artık gerçekten karnımız da acıktı. 45 dakikalık bir yürüyüşten sonra yemek yemek üzere kanyonun girişine vardık.

Yazılı Kanyon’da Ne Yenir?

Geziye başladığımız kanyonun girişindeki büfenin etrafında canlı alabalık havuzları olduğunu yazmıştım. Cengiz Bey ile birlikte suyun kenarında beğendiğimiz bir yere oturup alabalık siparişi verdik. Salata eşliğinde getirilen muhteşem alabalıklarımızı afiyetle yedik. 

Yazılı Kanyon’daki Alabalık Havuzları

Tatlı su balıkları genel olarak tatsızdır ancak burada yediğimiz alabalıklar gerçekten oldukça lezzetli idi. Çaylarımızı da içtikten sonra adam başı sadece 15 TL (2018) ödeyerek Yazılı Kanyon’dan ayrılarak Kovada Gölü Milli Parkı’na doğru yola çıktık. Bu zevki kaçırmamanızı tavsiye ederim.

Değerlendirme

Tüm öğleden öncemizi fotoğraf çekimi ve yürüyüş için kanyonda geçirdim. Gerçekten harika bir yerdi. İşin üzücü tarafı Cengiz Bey zorlamasa burayı görmeyecektim.

Yolu kötü ama Isparta ya da Eğirdir bölgesi gezisi planlıyorsanız söz konusu tabiat parkına mutlaka gelin. Sadece bir gününüz varsa öğleden sonrayı da Kovada Gölü‘ne ayırın.

Eğer yeterince zamanım olsaydı buraya güzel ışığın olduğu akşamüstü saatlerinde gelirdim. Öğlen saatleri fotoğraf çekmek için güzel saatler değil. Diğer taraftan öğleden sonra sezonda kanyonda oldukça kalabalık oluyormuş. Bilginize…

Isparta Gezi Rehberi‘ni okuyarak il içi seyahatinizi adım adım planlayabilirsiniz. Göller Bölgesi ile ilgili planlama yapacaksanız Göller Bölgesi Gezi Rehberi bölümüne bakmanızı tavsiye ederim. Sağlıcakla Kalın.

Exit mobile version