Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Cenevre’nin Kalbi Ville Haute Gezisi

Yazı Dizisi : İsviçre Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Serhat ÇELEBİOĞLU

Cenevre’nin Kalbi Ville Haute Gezisi yapmadan Cenevre’yi tam anlamıyla anlamak imkansız. Çünkü Ville Haute Dünya’da Reform Hareketlerinin Başladığı Yer olarak kabul ediliyor.

Cenevre’nin bu eski  bölgesinin ayrıntılı olarak ele alınması gerektiğini değerlendirdiğimden bu bölgeye yönelik olarak özel bir gezi ve fotoğraf çalışması yaptım. Burada ilk dikkatimi çeken çok eski ve çok katlı binalar oldu.

Reform Duvarı (Monument international de la Réformation)

Reform süreci çevre ülkelerde çok büyük baskılar doğurmuş. Bu süreçte komşu ülkelerden sürgün edilen binlerce Calvinistin konaklama ihtiyacını karşılayabilmek için Ville Haute’de binaların yükselmesi uygun görülmüş ve buna uygun bir mimari anlayışı geliştirilmiş.

Ville Haute’de Gezisi

Leman Gölü ile Rhone ve Arve Nehirlerinin çevrelediği küçük bir tepe üzerinde kurulan Ville Haute’nin tarihi M.Ö. 200 yıllarına kadar dayanmakta. Cenevre‘nin merkezi olduğu için tüm ulaşım sistemi de buradan başlayıp buraya akıyor.

Ville Haute’de Gezilecek Yerler

-l’Ile

Gördüğünüz kule 1200’lü yıllardan kalma bir gözcü kulesi. Rhone Nehri’nin Cenevre Gölü’yle buluştuğu noktada l’Ile Adası üzerinde bulunuyor.

l’Ile

Kulenin kuzeyden ve gölden gelebilecek tehditlere karşı eski şehri korumak amacıyla yapıldığını değerlendiriyorum. Rue de la Cité üzerinden St. Pierre Katedrali’ne doğru ilerliyoruz.

-Temple de la Madeleine

Pont du Mont-Blanc tarafından gelirseniz Ville Haute’de Aziz Pierre Katedrali’ne (St. Pierre Cathedral) çıkışın başında hemen önünüze çıkacak kilise Temple de la Madeleine. Cenevre’deki en eski kiliselerden biri.

Ville Haute Temple de la Madeleine

Romalılardan kalma bir şapelin üzerine yapıldığı söylenen kilise son haline 1400’lü yıllarda ulaşmış.

Ville Haute Temple de la Madeleine

Kilise, ortaçağdaki en zengin kiliselerden biriymiş. Reform hareketlerinden sonra bir Protestan kilisesine dönüştürülmüş. Jean Calvin’in burada vaaz verdiği söyleniyor. Ayrıca, kilisenin 1420 yılından beri kullanılan çanı Cenevre’nin en eski çanıymış.

Taverna de la Madeleine

Temple de la Madeleine Kilisesi’nin hemen karşısında Taverne de la Madeleine Restoranı var. Merak edeceğinizi biliyorum o yüzden yazıyorum “Sans Alcool” Alkolsüz demek.

Taverna de la Madeleine

Tavernanın yanındaki merdivenlerden (Rue des Barrières) St. Pierre Katedrali’ne doğru çıkışa başlıyoruz. Yokuşun sonunda gördüğünüz binanın altında freskli tünelden geçerseniz kilisenin arka kapısı önünüze çıkacak. Siz sağa yani Rue de l’Evêché üzerinden devam ederseniz kilisenin önüne çıkacaksınız.

-Aziz Pierre Katedrali (St. Pierre Cathedral)

İnşasına 1160 yılında Ville Haute’de inşaatına başlanan Aziz Pierre Katedrali (St. Pierre Cathedral) ancak yüzyıl sonra tamamlanabilmiş. Reform hareketlerinden sonra bu katedral de 1536 yılında Protestan katedraline dönüştürülmüş.

Aziz Pierre Katedrali (St. Pierre Cathedral)

Katedral reform hareketlerinin başlatıcısı John Calvin’in genel olarak vaaz verdiği katedral olması ile ünlü. Avrupa Kültür Mirası Listesi’nde yer alıyor. Kilisenin hemen solunda kısmen görülen bina Reform Müzesi (International Museum of the Reformation).

Aziz Pierre Katedrali (St. Pierre Cathedral) Gelin Fotoğrafı Çekimi

Tam çekim yaparken bir düğün alayı geldi. Benim  de neşeli insanların olduğu düğün öncesi fotoğrafları hep çok hoşuma gitmiştir. Yeni çiften de izin alarak ben de başladım çekmeye.

St. Pierre Cathedral

Aziz Pierre Katedrali (St. Pierre Cathedral); tüm Cenevre ’ye hakim bir noktada bulunuyor ancak katedralin kulesine gördüğünüz hava şartları nedeniyle güzel fotoğraf çekemeyeceğimi bildiğimden çıkmadım. Eğer hava güzelse 157 basamağı tırmanarak muhteşem Cenevre ve Leman Gölü manzarasını fotoğraflamanızı tavsiye ederim. Kuleye 10:00-19:30 saatleri arasında kişi başı 4 CHF ücret ödeyerek çıkabilirsiniz.

-Uluslararası Reform Müzesi

Uluslararası Reform Müzesi’nde reform hareketlerinden, sürgün edilen Protestanların komşu ülkelerden Cenevre’ye gelişleri ve yaşamlarından, Martin Luther’in reforma desteğinden ve matbaanın bu çerçevede kullanımından kesitler görmek mümkün. Müze 10.00-17.00 saatleri arsında açık. Müzeye kişi başı 10 CHF ödeyerek girebilirsiniz.

Tavel Evi (Maison Tavel)

Kilisenin hemen karşısındaki Rue Otto Barblan’dan çıkarsanız sağ tarafınızda bir çeşme sol tarafınızda ise Maison Tavel’i göreceksiniz. 1334 yılında inşa edilen Maison Tavel Cenevre’nin en eski evi olarak kabul ediliyor. Tavel ailesi burada 1200’lü yıllardan 1400’lü yıllara kadar yaşamış. Evi gezince buradaki insanların yedi yüz yıl önce nasıl yaşandığını da görüp anlayabiliyorsunuz.

Maison Tavel

Ev artık bir müze. Müzeyi 10:00-17:00 saatleri arsında gezmeniz mümkün. Müzeyi gezmek için kişi başı 5 CHF ücret ödemeniz gerekiyor. Buradan çıkıp Rue Henri-Fazy ve Rampe de la Treille üzerinden devam ederek Place de Neuve Meydanı’na  ulaşıyoruz.

-Yeni Meydan (Place de Neuve)

Yeni Meydan (Place de Neuve) şehrin sanat merkezi dersek yanlış olmaz. Meydanda gördüğünüz heykel 1787-1875 yılları arasında yaşamış olan ünlü General Guillaume Henri Dufour’a ait.

Yeni Meydan (Place de Neuve)

Burada kendisi ile ilgili biraz bilgi vermekte yarar var. Dufour bir ordu subayı, köprü mühendisi ve topograf. Cenevre Sözleşmesi’ne başkanlık eden ve Kızıl Haç’ın kurulmasını sağlayan kişi.

Yeni Meydan (Place de Neuve)

Aynı zamanda İsviçre’nin ilk coğrafi haritasını da çizmiş. Meydanda mimari olarak dikkat çeken Victoria Konser Salonu, Büyük Tiyatro, Rath Müzesi (karşıda) ve Cenevre Müzik Konservatuvarı bulunuyor.

Place de Neuve

Meydanda Cenevre Üniversitesi’ne giden öğrencilerle karşılaşıyoruz. Hem Cenevre Üniversitesi’ni hem de Reform Duvarı’nı görmek için meydanın hemen karşısında yer alan Bastions Parkı’na gidiyoruz.

Reform Duvarı (Monument international de la Réformation)

Parkın sol tarafında yaklaşık olarak 100 m uzunluğundaki duvarın ortasında Protestanlığın lider figürleri olan William Farel, John Calvin, Theodore Beza ve John Knox’un heykelleri yer alıyor. Duvar, John Calvin tarafından kurulan Cenevre Üniversitesi’nin arazisinde yer alıyor. John Calvin ‘in doğumunun 400. yıl dönümünü ve üniversitenin kuruluşunun 350. yıl dönümünü anmak için inşa edilmiş ve Ville Haute’nin de sembolü olmuş. Duvarın inşa edildiği yer de bir hayli ilginç. Burası eski şehrin surları. Duvarın buraya yapılmasının amacı Cenevre ile reformun ayrılmaz birer parça olduğunu göstermekmiş.

-Cenevre Üniversitesi (Université de Genève)

John Calvin tarafından kurulan Cenevre Üniversitesi de Ville Haute’de aynı parkta yer alıyor. 

Ville Haute Cenevre Üniversitesi

Şehrin en büyük üniversitesi olan ve Ville Haute içerisinde çok da sıradan görünen bu üniversite Dünya sıralamasında ilk 60 içerisinde bulunuyor. Bilginize..

Değerlendirme

Cenevre’nin en eski bölgesi olan ve şehrin kalbi sayılan Ville Haute; reform hareketlerinin başladığı yer olarak görüldüğünden yaya olarak gezilmesini ve buraya müzeler de dahil en az bir yarım gün ayrılmasının gerektiğini değerlendiriyorum.

Ville Haute

Cenevre ile ilgili diğer yazılarımız için Cenevre Gezi Rehberi‘ne, bölgesel planlama için İsviçre Gezi Rehberi‘ne bakmayı unutmayın. Sağlıcakla Kalın.

Exit mobile version