Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Cenevre Turistlere Ulaşımın Bedava Olduğu Şehir

Yazı Dizisi : İsviçre Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Serhat ÇELEBİOĞLU

Cenevre, Dünya’nın en pahalı şehirlerinden biri, topten içerisinde ama ne ilginçtir ki aynı Cenevre turistlere ulaşımın bedava olduğu şehir de. Çok yer gezdim gördüm ancak böylesini ilk defa yaşadım. Şaşırdınız değil mi?

Leman Gölü ile Rhone ve Arve Nehirlerinin tüm güzelliklerini özümseyen Cenevre için Dünya’nın merkezlerinden biri dersem sanırım yanlış olmaz.

Birleşmiş Milletler, ILO, WHO, UEFA ve FİFA gibi birçok önemli kuruluşun merkezi burası. Bölgede ise Fransızca konuşuluyor.

Cenevre

Tarihi ise M.Ö. 200’lü yıllara kadar gidiyor ama tarihteki yerini önce reform hareketlerinin başlangıcı olan Calvin ve arkadaşlarına daha sonra da yetiştirdiği Jean-Jacques Rousseau, Horace Benedict De Saussure vb. bir çok öncü bilim ve düşünce adamlarına borçlu. Şu ünlü “web” in yaratıldığı ve geliştirildiği yer olan CERN bile burada.

Cenevre

Akılda kalıcı bir kaç istatistik de paylaşmak istiyorum. Uluslararası ve devlet kurumlarında 30.000 kişi çalışıyor. Cenevre’de yaşayan halkın % 40’ı yabancı. Dünya’da işe başlama zaman ortalamasının en az olduğu şehir. Sanırım en uzunu da İstanbul’dur. Dünya’nın en iyi saatlerinin üretildiği şehir. En çok şikayet edilen konu köpek dışkısı.

Cenevre Gezisi

Cenevre’de Ulaşım

Öncelikle şunu belirtmeliyim. Genel olarak bloglarda görüyorum. İsviçre’ye girişte kimseden sağlık sigortası istemiyorlar ancak siz yine de kendi emniyetiniz için 30.000 € bedelli sağlık sigortası yaptırın. 8 günlük sigorta için ödeyeceğiniz bedel sadece 31 TL (2018). Riske atmaya değmez.

Diğer taraftan girişte ne için geldiğiniz ve nerede kalacağınız konusunda hazırlıklı olun. Ben her gittiğim yerde makinemi gösterip fotoğraf çekmeye geldim dediğimde genel olarak hoş karşılanıyorum. İş hiç uzamıyor.

Leman Gölü

Cenevre’yi rahat gezebilmek için öncelikle ulaşım sistemini öğrenmek şart. Şehirde neredeyse her türlü aracı kullandım. Bu nedenle rahatlıkla bu konuyu geniş şekilde ele alabilirim.

-Cointrin Havlimanı (GVA)’ndan  Şehir Merkezine Ulaşım

Ülkeye giriş yaptıktan sonra ilk yapacağınız şey bagaj alın bölümündeki makinelere gidip makine üzerinde free ticket yazan butona basıp yukarıdaki kartı almak. Bu kart ile ilk kullanımdan itibaren sorulursa uçak biletinizi de göstermek kaydıyla 80 dakika süreyle Cenevre şehrindeki her türlü aracı ücretsiz kullanabilirsiniz.

80 dakikalık Bedava Bilet (Free Ticket)

Kartınızı aldıktan sonra havaalanından çıkıp 5 dakika kadar kapalı AVM boyunca sola doğru yürüyün. Tren platformları Airport Shopping Center’da bulunuyor. Koridorun sonunda sağ taraftan çıkarsanız otobüsleri, yürüyen merdivenden aşağı inerseniz trenleri göreceksiniz. Şehir merkezine gitmek için en uygun yöntem tren çünkü hangisine binerseniz binin 12-20 dakikada arayla kalkan trenler 6 dakika sonra Cenevre şehir merkezine (Cornavin Tren İstasyonu-Gare Cornavin) uğruyor.

Cenevre

Otobüsleri tercih ederseniz 0600-2300 saatleri arasında çalışan 12-20 dakikada arayla kalkan 5-10 Numaralı Otobüsler 20 dakikada Gare Routiere ‘e  (ulusal/uluslararası otobüs terminali) ya da Bel-Air bölgesine varıyor. Gare Cornavin-Gare Routiere yokuş aşağı 5 dakikalık yürüme mesafesinde. Havalimanı-Cenevre otobüs hatları genel olarak aşağıda olduğu gibi

Bus 5: Airport – Gare Cornavin – Bel-Air – Museum – Thônex-Vallard
Bus 10: Airport – Gare Cornavin – Bel-Air – Place des Eaux-Vives – Rive
Bus 23: Airport – Lignon – Grand-Lancy – ZIPLO
Bus 28: Parfumerie – Vernier – Airport – Grand-Saconnex – Nations – Jardin-Botanique

Havalimanı ile merkez arasındaki mesafe 4 km olmakla birlikte taksi kullanmayı aklınızdan bile geçirmeyin. Muhtemelen ödeyeceğiniz para 120-150 TL (2018) arasında olacaktır.

-Geneva Transport Card

Otelinize ya da hostelinize vardıktan sonra size kayıt işlemleriniz sonunda yukarıdaki kart verilecek ve üzerine çıkış tarihiniz yazılacak. Siz de isminizi yazıp imzalayacaksınız.

Geneva Transport Card

Böylece bu kart ile  otelinizden ya da hostelden çıkıp uçağa binene kadar tüm şehir ulaşım sistemlerini ücretsiz olarak kullanabileceksiniz. Harika değil mi?

Cenevre’de Gezilecek Yerler

Cenevre çok güzel bir şehir ama zamanımız kısıtlı olduğu için kendimize göre öncelikler belirlemek zorundayız. Gezip görünce anladım ki toptenlere sakın itibar etmeyin.

Cenevre

Aşağıda göreceğiniz tüm yerler bizzat gezip gördüğüm ve fotoğrafladığım yerler. Linkler ile birlikte okursanız sizin için çok yararlı olacağına eminim.

Mont Blanc Rıhtımı (Quai du Mont Blanc)

-Sissi Anı Heykeli (Memorial Statue of Sissi)

Sissi Anı Heykeli (Memorial Statue of Sissi)

1898 yılında Avusturya Kraliçesi Elisabeth bu rıhtımda tekneye binerken suikaste kurban gitmiş. Gördüğünüz harita bu vahim olayı hatırlatmak amacıyla buraya dikilmiş.

-Brunswick Anıtı (Brunswick Monument)

Brunswick Anıtı, 1804–1873 ylları arasında yaşamış Brunswick Dükü Charles II’yi anmak için 1879 yılında Cenevre’ye servetini bırakması nedeniyle en güzel yere gömülme vasiyeti üzerine inşa edilmiş.

Brunswick Monument

Brunswick Anıtı, 1804–1873 yılları arasında yaşamış Brunswick Dükü Charles II’yi anmak için 1879 yılında Cenevre’ye servetini bırakması nedeniyle en güzel yere gömülme vasiyeti üzerine inşa edilmiştir. Kendisi aslen İngiltereli olan dük vatanından sürgün edilince ömrünün son 3 senesini Cenevre ‘de geçirmiş. Anıt rıhtıma paralel caddenin hemen karşısında Jardin des Alpes’de yer alıyor.

-Rıhtım

Mont Blanc Rıhtımı planlayacağınız tüm gezilerin başlangıç noktası olabilir. Özellikle buradan görüşün güzel olduğu günlerde Cenevre’nin harika fotoğraflarını alabilirsiniz.

Quai du Mont Blanc

Rıhtım aynı zamanda Leman Gölü ‘nde yapılan tarifeli yolcu ve turist taşımacılığının da başlangıç noktası.

Quai du Mont Blanc

Cenevre Gölü’ndeki Compagnie Générale de Navigation (CGN) Şirketinin 8 adet çarklı gemisi çalışıyor. İsviçreli veya Fransız göl halkı bu teknelerin çalışması için her türlü teknik ve maddi desteği veriyor. Normalde zarar eden bu işletmeyi tabiri caizse kimse zarar ediyor satalım mülklerine AVM yaparız demiyor.

Leman gölü ve bağlantılı gezi noktaları

Gördüğünüz gibi gölün bir kısmı bildiğinizin aksine Fransa’ya ait. İsviçreliler göle Cenevre Gölü, Fransızlar ise Leman gölü diyor. Cenevre’de Fransızca konuşulduğu için Leman Gölü kullanılıyor. Benim bu haritayı koyma sebebim ise gölde Cenevre çıkışlı bir tur yapacaksanız haritaya dikkat etmeniz. Eğer Fransa sınırları içerisinde bir yere uğrayacaksanız ve dışarı çıkacaksanız pasaportunuz mutlaka yanınızda olsun.

Quai du Mont Blanc

Neler yapabileceğinize gelince kışın Leman Gölü çok hırçın. Teknelerin çalışması zor. Bu nedenle pazar günü 12:20 çıkışlı 2 saatlik Nyon’a gidiş ve geliş turu var. (Öğle yemeği dahil içki ve tatlı dahil değil Kişi başı fiyat ise 59 CHF.) Cuma akşamı ise 19:30 çıkışlı göle fazla çıkmadan 1,5 saatlik körfez turu var.(Fondue dahil içki ve tatlı dahil değil Kişi başı fiyat ise 49 CHF.) Gördüğünüz gibi fiyatlar korkunç ve bence değmez ancak yazın gelirseniz planlamanıza neredeyse gölün her noktasına yapılan tekne turlarını mutlaka alın. Ayrıntılı planlama için tıklayın.

Quai du Mont Blanc

Bu arada belirtmeden edemeyeceğim bir başka konu da spor. Cenevreliler gerçekten sporcular ve bunu her yerde gösteriyorlar.

-Mont-Blanc Köprüsü (Pont du Mont-Blanc)

Rousseau Adası’ndan Mont-Blanc Köprüsü

Cenevre’yi ikiye bölen Rhone Nehri’nin üzerinden geçen ve şehrin ikisini birbirine bağlayan Mont-Blanc Köprüsü şehrin atar damarı. Görüşün iyi olduğu günlerde köprüden bakınca Avrupa’nın zirvesi Mont Blanc’ı görebilirsiniz.

-Rousseau Adası (Île Rousseau)

Mont Blanc Köprüsü’nün batısında Rousseau Adası (Île Rousseau) yer alıyor. Adada Jean-Jacques Rousseau’nun bir heykeli var.

Rousseau Adası Jean-Jacques Rousseau’nun Heykeli

1712 tarihinde Cenevre’de doğan Jean-Jacques Rousseau Cenevre’nin yetiştirdiği en ünlü kişi olarak kabul ediliyor. Kendisi büyük bir filozof, aynı zamanda yazar ve müzisyen.

Rousseau Adası Gece Görünümü
Rousseau Adası L’Île Görünümü

Burası ise ona atfedilmiş ada. Cenevre ‘nin en güzel fotoğraf çekim noktalarından biri.

-İngiliz Bahçesi (Jardin Anglais) ve  Çiçek Saat (L’horloge Fleurie)

La Combourgeoisie

İngiliz Bahçesi’nden (Jardin Anglais) Cenevre Gölü ’nün manzarası bir bütün olarak izlemeniz mümkün. Gördüğünüz hanımlara gelince (La Combourgeoisie)  Cenevre’nin 1814 tarihinde İsviçre Konfederasyonu’na bağlanmasını simgeliyorlar. Anıt 1869 yılında açılmış.

Çiçek Saati (L’horloge Fleurie)

Parkın en ünlü yapısı Çiçek Saati (L’horloge Fleurie). 1955 yılından beri park içerisinde yer alıyor. Dünya’nın saat yapım merkezi Cenevre’nin sembolü haline gelmiş olan Çiçek Saati; teknolojinin, çiçeklerle birleşmesinden oluşan değişik bir eser. Saat güneş enerjisi ile çalışıyor. Saatin çerçevesi her mevsim değişen 650 tür rengarenk çiçek ile dekore ediliyor. 

-Eskişehir Merkezi  (Ville Haute)

Cenevre’nin en eski bölgesi olan “Ville Haute” yani yukarı bölgesinin tarihi M.Ö. 200 yıllara kadar dayanıyor.

Ville Haute

Leman Gölü ile Rhone ve Arve Nehirlerinin çevrelediği küçük bir tepe üzerinde kurulan ve böylece doğal koruma sağlayan eski Cenevre’nin kalbi sayılan bölge tarihte de reform hareketlerinin başladığı yer olarak görülmekte. Hatta bu nedenle komşu ülkelerden sürgün edilen binlerce Calvinistin konaklama ihtiyacını karşılayabilmek için şehrin yükselmesi uygun görülmüş ve buna uygun bir mimari anlayışı geliştirilmiş.

Ville Haute Düğün Öncesi Fotoğraf Çekimi

Şehrin bu bölümündeki çok eski ve çok katlı binalar bu çerçevede dikkat çekiyor. Cenevre’nin bu eski  bölgesinin ayrıntılı olarak ele alınması gerektiğini değerlendirdiğimden bu bölgeye yönelik olarak özel bir gezi ve fotoğraf çalışması yaptım. Detaylı bilgi ve fotoğraflar için Cenevre’nin Kalbi Ville Haute Gezisi başlıklı yazımı okuyabilirsiniz.

-Birleşmiş Milletler (Palais des Nations)

Cenevre de gezilecek kamusal 2 yer var. Birincisi Birleşmiş Milletler Kompleksi (Palais des Nations), ikincisi ise CERN (The European Organization for Nuclear Research). Yaptığım planlamada bu iki komplekse de günü içerisinde zaman planlaması yapmıştım ancak gitmeden hemen önce iki kompleks için de önceden rezervasyon yapmak gerektiğini öğrendim.

Birleşmiş Milletler 

Maalesef CERN için 15 gün önceden rezervasyon yapmak gerekiyormuş çünkü verilen siteye girdiğinizde yaklaşık 15 günün dolu olduğunu kendiniz de görüyorsunuz. Bu nedenle üzülerek de olsa CERN tercihimi başka şekilde değerlendirip gezmek üzere Birleşmiş Milletler Kompleksine odaklandım.

Birleşmiş Milletler 

Birleşmiş Milletler’de yapmış olduğum geziyi detayları ile birlikte Birleşmiş Milletler Gezisi başlıklı yazımı okuyabilirsiniz.

-Cenevre Bilim Tarihi Müzesi (Musée d’histoire des sciences de la Ville de Genève)

Hep İsviçreli Bilim Adamlarının yaptığı araştırmalara göre deriz ya sanırım bunun kaynağı Calvin ile başlayan reform hareketlerinden Jean Jean Rousseau’nun Toplum Sözleşmesine kadar geçen süreçte bölgede pozitif bilimin özgürce yeşermesi, yapılan yeni buluşların ise hem bilime hem de demokrasiye katkı sağlayacak ortamı beraberinde getirmesi.

Cenevre Bilim Tarihi Müzesi 

Tabii ki bu ortamın savaşmayan bir ülkede daha rahat kuvvetlenip hiçbir zaman negatif yönde etkilenmemesini de unutmamak gerekir.

Cenevre Bilim Tarihi Müzesi

Yani özetlersem pozitivizmin bölgede hakim olması ortaya İsviçreli Bilim Adamları olgusunu çıkarıyor. Bu süreci yani bilimin tarihini yerinde görmek isterseniz mutlaka gitmeniz gereken yer ise  hiç kuşkusuz Musée d’histoire des sciences de la Ville de Genève yani Cenevre Bilim Tarihi Müzesi. Müzede yaptığım gezi ile ilgili detaylı bilgileri Cenevre Bilim Tarihi Müzesi başlıklı yazımda okuyabilirsiniz.

Cenevre’de Alışveriş

İsviçre genel olarak pahalı bir ülke. Cenevre ise her zaman Dünya’nın en pahalı şehirleri arasında toptende bir şehir.

Bu nedenle şehrin neresine giderseniz gidin İsviçrelilerin çok rahat yaşarken şehrin çoğunluğunu oluşturan yabancıların her şeye ekonomik baktığını göreceksiniz. Biz ne yapacağız?

-Ne Alınır?

İsviçre peynir, çikolata, saat vb.  ürünleri ile ünlü bir ülke.

Ağırlıklarınızla hareket kısıtlaması yaşamamak için çikolata, parfüm, içki vb. vb. alışverişlerinizi dönüşte Cenevre-Cointrin Havalimanı (GVA) free shop bölümüne bırakın. Ancak ben taşırım diyorsanız Rue du Marché Caddesi’ne gidin.

Rue du Marché Caddesi

Gelelim havalimanında bulamayacağınız ürünlere…İsviçre peynirleri ile ünlü bir ülke. Halkın arasına karışıp marketlere girip dönüş öncesinde indirime girmiş peynirlerden alabilirsiniz. Döndüğünüzde aldığınız peynir ürünlerinin Türkiye’de satılan İsviçre ya da yabancı peynirlerine göre % 50 daha ucuz olduğunu hatta bizim ambalajlı peynirlerimizle aynı fiyata geldiğini göreceksiniz.

Yine çok seviyorsanız İsviçre çakılarını merkezdeki hediyelik eşya dükkanlarından 10-20 CHF arasında değişen fiyatlarla alabilirsiniz.

Saat olayı ise bambaşka….hiçbir saati sanıldığı gibi uygun fiyata alamazsınız. Saat satan dükkan olayını unutun. Burada saat mağazaları araba mağazaları gibi. Her saat markasının kendi mağazası var. İnanılmaz fiyatlar söyleniyor. Örneğin müzesi de olan Patek Philippe marka sıradan bir saatin fiyatı en az 10.000$. Bu nedenle aldığınız saati sadece Türkiye’ye göre uygun fiyatlara alabilirsiniz.

Parfüm olayına ise özel olarak değinmek istiyorum. GVA free shop mağazalarında elden çıkarılmak istenen indirime girmiş ünlü markaların ürünleri satılıyor. Örnek olarak 75ml hacmindeki Boss marka bir parfümün Türkiye fiyatı 400-450 TL (2018)  iken freeshoptan bu fiyata Türkiye’de olmayan Cerruti 1881 50ml hacminde bir parfüm+ 4 İsviçre Çikolatası+ 1 Favarger çikolata kutusu alabilirsiniz.

Cenevre’de Ne Yenir? Nerede Yenir?

Bir şehri gidip gezdiğinizde aklınızda sadece gezdiğiniz gördüğünüz yerler değil aldığınız tatlar da kalıyor ama  Cenevre için bunu söylemek çok zor. Cenevre’ye giderseniz dikkatini çekecek ilk şeylerden biri çok fazla yabancı olması nedeniyle çok fazla kültüre ait restoranlar da olması. Bir Brezilya restoranının yanında, bir İran restoranını, onun yanında da bir İrlanda ya da Hindistan restoranını görebiliyorsunuz. Bizim ağız tadımıza en yakın mutfaklar ise Türk restoranları hariç Lübnan ve İran mutfakları.

Ville Haute

Çok lüks olanlar hariç neredeyse tüm restoranlarda hamburger ve pizza yiyebilirsiniz.

-Fiyatlar

Gelelim fiyatlara tek kelime ile korkunç. Burada yemek yerken itiraf edeyim 5 kere düşünmek gerekiyor. İşin ilginç tarafı akşam olup tüm restoranların ağzına kadar dolduğunu görünce bir İsviçreli ile olan farkınızı anlıyorsunuz. Zengin ülkelerde sahne hep aynı. Ülkenin asli unsurları hep dışarıda yerken çalışan yabancılar ve bizim gibi gezginler ne yiyeceğini kara kara düşünüyor.

Nasıl düşünmesin bir suyun ortalama 5 CHF, bir hamburgerin 20 CHF (Bizim paramızla 21 TL (2018), 126 TL (2018)) olduğu merkez bölge ve civarında insanların otellerin restoranlarını ağzına kadar doldurabilmesi sadece kıskanılacak değil kızgınlıkta yaratacak bir durum.

-Nerede Yenir?

Gelelim neler yapabileceğinize yemeğinizi şehrin merkez ve civarındaki bölgede değil de 2-3 km ötesindeki Pâquis semtinde alacaksınız. Bu semtte çok fazla yabancı ve yabancı restoranı var. Şehrin diğer semtlerine göre de daha hesaplı yemekler yiyebiliyorsunuz. En azından bazı blogger arkadaşlarımın tavsiye ettiği gibi Migrostan soğuk sandviç alıp yemekten daha iyi. Onu yabancıların hepsi yapıyor zaten.

Pâquis

Pâquis semtinde Place de la Navigation etrafında Türk, Lübnan, Thai, İspanyol, İtalyan ve Hindistan mutfakları bir arada. Bu bölgede ister büfe seviyesinde Türk dönercisine gidin ister yabancı bir restorana ortalama su ve içecek fiyatları 4-5 CHF, bira fiyatları 5-10 CHF, pizza fiyatları gittiğiniz yere göre 10-17 CHF, et yemekleri 20-30 CHF arasında değişiyor. Restoranların kendi yapımı hamburgerler için ise 10-14 CHF arasında değişen ücretler isteniyor. Mcdonal’s menü fiyatları ise 12-13 CHF

–Café restaurant de la Navigation

Benim size tavsiyem ise orta seviye bir restoran olan Café restaurant de la Navigation.

Café restaurant de la Navigation

Garsonları Taylandlı ve sevecen. Bölgede ortalama turist ve yabancıların uğrak yeri diyebilirim. Akşamları genelde bayağı dolu oluyor.

Café restaurant de la Navigation

Burada bizim meze olarak yediğimiz humus yemek olarak yeniyor. Çok sevdiğim için ben de bir porsiyon aldım.

Café restaurant de la Navigation

Gördüğünüz merkeze göre bir hayli uygun diyeceğim menü 23 CHF. Bir de biranın markasına dikkat edin. Buranın ünlü bir yerel birası. Özellikle tavsiye ettiler.

Hemen karşı taraftaki büfe tipi Star Türk dönercisine de giderseniz aynı parayı vereceksiniz. En azından güzel bir restoranda yemeğinizi yiyip güzel vakit geçiriyor buralara göre çok uygun bir ücret karşılığında karnınızı doyurabiliyorsunuz.

Cenevre’de Nerede Kalınır?

Cenevre çok pahalı olduğu için otellerde kalmak çok zor. Merkezde bulunan otelleri daha çok Arap şeyhleri tercih ediyor. Merkezin dışına doğru da oteller gerçekten yüksek fiyat istiyorlar.  Gezimi uygun hale getirmek maksadıyla burada Geneva Hostel’i tercih ettim.

Bu konuya da bir açıklık getirmekte fayda var. Hosteller her zaman gezginlerin tercihidir. Kısa ama daha uygun fiyatlarla gezmek için idealdir. 4 kişilik 2 ranzalı size verilen kartla girebildiğiniz karma da olabilen bir odada kalıp ortak banyoyu kullanıyorsunuz. Size bir de kartınızı okutunca çalışan dolap veriyorlar. Wi-fi ve kahvaltı dahil iki gece için 72 € ödedim.

Geneva Hostel

Kiev’de 3 gece için çok güzel bir yerde çok güzel bir çift yataklı odaya 57 € verdiğim düşünülürse karşılaştırmayı artık size bırakıyorum. Ancak şunu da belirtmeliyim. Hostelleri gerek iş adamları ve aileler bile kullanıyor. Okullar ise gezileri için özellikle hostelleri tercih ediyor. Koca bir grup İngiltere’den okul olarak gelip kaldılar. Yatılı okullarda okuyanlar bilirler olayın yatakhane de kalmaktan pek bir farkı yok.

Değerlendirme

Leman Gölü ile Rhone ve Arve Nehirlerinin tüm güzelliklerini özümseyen Cenevre Dünya’nın merkezlerinden biri.

Cenevre

Özellikleri icabı bu şehirde bilime öncelik verilmeli;  Bilim Tarihi Müzesi (Musée d’histoire des Science) ve önceden randevu alınmak suretiyle CERN (The European Organization for Nuclear Research) mutlaka ziyaret edilmeli, Dünya’nın işleyişini yerinde görmek için Birleşmiş Milletler (Palais des Nations) rehber eşliğinde gezilmeli.

Leman Gölü

Cenevre pahalı bir şehir olduğu için ücretsiz ulaşım imkanı kesinlikle değerlendirilmelidir. Gezilere gelince yaz dönemi gidiyorsanız Özellikle Annecy ve tekne ile Leman Gölü turlarına, kış dönemi gidiyorsanız Chamonix turlarına katılabilirsiniz. Cenevre’yi gezmek için çevre turları da dahil 4  günün yeterli olacağını değerlendiriyorum.

Cenevre ile ilgili diğer yazılarımız için Cenevre Gezi Rehberi‘ne, bölgesel planlama için İsviçre Gezi Rehberi‘ne bakmayı unutmayın. Sağlıcakla Kalın.

Exit mobile version