Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Dağcılığın ve Kış Turizminin Doğum Yeri Chamonix

Yazı Dizisi : Fransa Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Serhat ÇELEBİOĞLU

Günümüzde dağcılığın ve kış turizminin doğum yeri Chamonix kabul ediliyor. Cenevre gezi programım kapsamında buraya da bir gezi planladım.

Chamonix (Şamoni), Auvergne-Rhône-Alpes bölgesinde Haute Savoie iline bağlı İsviçre ve İtalya sınırlarına sadece 15 km uzaklıkta 14000 nüfuslu küçük bir kasaba.

Küçük dediğime bakmayın bu kasabanın dünya spor ve turizm tarihinde çok büyük bir yeri var. 1740’lara kadar Avrupa’nın zirvesi Mont Blanc (Mo Bla)’nın eteklerinde kimsenin bilmediği küçük bir kasabayken 1741’de yapılan bölgesel ve zirve keşifleri ile birlikte günümüze kadar hızlı bir şekilde büyüyerek dağcılık ve kayak severlerin ölmeden önce mutlaka gezip görmek istediği yerlerden biri haline gelmiş.

Chamonix

Tabii ki bu durumda ilk kış olimpiyatlarının 1924 tarihinde Chamonix’de yapılmış olmasını da doğum günü hediyesi olarak görebiliriz.

Aiguille du Midi Teleferik Hattı

1955 yılında buraya Dünya’nın en yüksek teleferik hattı kabul edilen Aiguille du Midi hattı inşa edilmiş. Günümüzde ise bu hat en yüksek olmasa da Dünya’nın en dik teleferik hattı olma özelliğini sürdürüyor.

Arve Nehri

Bölge İtalya ile Fransa arasında bir problemli sınır bölgesi olma özelliğini de koruyor. Mont Blanc zirvesinin güney tarafında yer alan İtalya’nın sınırın zirveden geçmesi gerektiği iddialarına karşı Fransa Chamonix Kasabası’nın adını Chamonix Mont Blanc olarak değiştirerek cevap vermiş. Bölgenin haritalarına bakarsanız şu anda bile o sınırın net olarak çizilmemiş olduğunu görebilirsiniz. Sanırım bu sorun daha uzun bir süre tartışılacak gibi.

The Chamonix Valley Şema Haritası

Bölgeyi aslında bir kasaba olarak değil bir vadi olarak kabul etmek lazım. Chamonix Vadisi’nde Servoz, Les Houches, Chamonix, Argentière, Vallorcine kasabaları da var. Chamonix merkez olmakla birlikte tüm vadinin talep gördüğünü de unutmamak lazım. Şema haritada gördüğünüz gibi vadinin denizden yüksekliği 750 metreden 1750 metreye değişebiliyor.

Chamonix Gezisi

Chamonix’e Ulaşım

Bölgeye en yakın havalimanı Cenevre Uluslararası Havalimanı. Bölgede yaşamıyorsanız planlarınızı Cenevre Uluslararası Havalimanı üzerine kurmalısınız. Havalimanının kasabaya uzaklığı 88 km. Yol arabayla 1 saat, otobüsle 1,5 saat ve trenle 3-3,5 saat sürüyor.

-Tren

Mont Blanc Expresi,  Fransa’nın St Gervais/Le Fayet İstasyonu’ndan kalkıp Chamonix Vadisi’ni tırmanyor ve İsviçre’nin Martigny İstasyonu’na kadar iniyor. Saatte bir tren olmakla birlikte zaman planlaması için tıklayın. 

Eğer Chamonix Vadisi’nde kalıyorsanız bu trene kaldığınız otelin resepsiyonundan alacağınız Carte d’Hote  (Guest Card) ile ücretsiz binebilirsiniz.

Ayrıca buraya gelmek için tren kullanılacak ise St Gervais-le Fayet Tren İstasyonu’na TGV’nin hızlı tren bağlantısı da var. Eğer Cenevre’den gelecekseniz direkt bir hat yok. Önce Fransa’da yer alan Annemasse’ye ya da Roche-sur-Foron’a gidip  Mont Blanc Ekspresi’nin başlangıç noktası olan St Gervais Tren İstasyonu’na ulaşmanız gerekli. Buna değip değmeyeceği konusundaki değerlendirmeyi sizlere bırakıyorum.

-Otobüs

Otobüs kullanacaksanız Servoz ile Le Tour arasındaki bölgede otobüs seferleri yapılıyor.  Eğer Chamonix Vadisi’nde kalıyorsanız kaldığınız otelin resepsiyonundan alacağınız Carte d’Hote  (Guest Card) ile otobüslere ücretsiz binebilirsiniz.

Zaman planlaması ve Chamonix’e gelen hatları görmek için tıklayınız. 

Chamonix, Amsterdam’dan kalkıp Milan’a giden otobüs firmalarının da uğradığı bir durak.

Ayrıca SAT otobüs firmasının buraya Cenevre bağlantısı var. Helvecie ve Alpybus Otobüs Firmaları da Cenevre Otobüs Terminali ‘nden buraya kişi başı 27- 34 CHF karşılığında günde 3 sefer yapıyor. EBA Eurobus, Cham-van ve Chamexpress firmaları ise Cenevre Havaalanı’ndan buraya kişi başı 11- 28 €’dan  başlayan fiyatlarla saatte 1 sefer yapıyor.

-Mulet (Minibus)

Kasabanın merkezinde 08:00 ile 19:15 saatleri arasında 10 dakikada bir gördüğünüz güzergahta ücretsiz ring yapan bir minibüs sistemi var.

-Araba

Fransa’da Autoroute Blanche (A40) üzerinden, İsviçre’den Martigny, Col de la Forclaz, Col des Montets üzerimden ve İtalya’dan Mont-Blanc Tüneli ‘nden Chamonix ‘e ulaşabilirsiniz.

-İsviçre Fransa Sınır Geçişi

Genel olarak hep sorulan sorulardan biri. İsviçre AB üyesi değil ancak Schengen Ülkesi. Bu nedenle İsviçre’ye vize ile girdiyseniz İsviçre’den Fransa’ya geçmek için yanınızda pasaportunuz olması yeterli. Otobüste ne renk olduğuna değil pasaportunuz olup olmadığına bakıyorlar. Fransa’dan İsviçre’ye geçerken ise kimse otobüsleri durdurmuyor.

Chamonix’in Tarihi

Bölgeye ilk olarak 1741 tarihinde o dönemin Chamouni Manastırı’nı ziyaret amacıyla  William Windham ve Richard Pocock adlı 2 genç İngiliz arisrokrat gelmiş. Bu ziyaret esnasında yaptıkları çevreyi görme amaçlı bir gezide biraz da şans eseri Buz Denizi (Mer de Glace)’ni keşfetmişler.

Chamonix Rue Du Docteur Paccard

O dönemde bölge halkı burada şeytanların yaşadığına inandığından bu bölge hiç bilinmiyormuş. 2 arkadaşın keşfi  Dünya’da geniş yankı uyandırmış ve kasabanın talihi o günden sonra değişmiş.

Özellikle zengin İngiliz turistler olmak üzere Buz Denizi (Mer de Glace) bölgesine bir akın olmuş. Avcılar ise gelen turistlere rehberlik yapmış.

Chamonix

1760 yılında bölgenin alimi ve dağcısı olan Cenevreli Horace Bénédict de Saussure Mont Blanc’a çıkacak ilk kişi için bir ödül vaat etmiş. İlk denemelerin hepsi başarısız olmuş.

1770 yılında ilk hanın açılması ile birlikte bölgeye daha çok dağcı gelmeye başlamış ve sonunda 1786 yılında Jean-Jacques Balmat ve Michel-Gabriel Paccard zirveye ulaşmayı başararak Saussure’ın vaat ettiği ödülü almışlar.

Bu tırmanış ile birlikte bölge de Dünyaca tanınır hale gelmiş. 1816 yılında ilk lüks otel açılmış. 1900’lü yıllara kadar ise bölgeye 3 büyük saray yaptırılmış.

Bölgeye ulaşan demiryolu ve karayolu bağlantılarının yapılması, Montenvers Mer de Glace demiryolu hattının açılması ile birlikte 1908 tarihine kadar bölgedeki otel sayısı 39’a ulaşmış. Kış turizmi ise gerçek anlamıyla başlamış.

Chamonix Merkez

Kasaba haritası

Kasabayı kafanızda daha iyi canlandırabilmeniz için bu haritayı kullanabilirsiniz. Haritada gördüğünüz kırmızı kutucuklu 2 gar ile Avenue Michel Kroz ve Rue Du Docteur Paccard kasabanın merkez hatları kabul edilebilir.

Chamonix Avenue Michel Kroz

Gördüğünüz bulvar Avenue Michel Kroz ve arada gözüken bina Chamonix Mont Blanc Tren Garı.

Chamonix Arve Nehri

Chamonix Vadisi’nden ve dolayısıyla Chamonix ‘den geçen Arve Nehri ise Haute Savoie ilinin en önemli nehri. Buradan devam ederek Cenevre’de Rhône Nehri ile birleşip Leman Gölü’ne dökülüyor.

Chamonix Rue Du Docteur Paccard

Rue Du Docteur Paccard  kasabanın en kalabalık gezi yolu. Trafiğe kapalı olan bu yol aynı zamanda kasabanın alışveriş merkezi.

Chamonix’de Gezilecek Yerler

-The Musée Alpin

The Musée Alpin, burada inşa edilen eski 3 saraydan biri olan eski Chamonix-Palace’ta yer alıyor. Müzede ilk turistlerin bölgeye gelmesinden teleferiklerin yapılmasına kadar geçen süredeki tarih sergilenmeye çalışılmış.

1700’lü yıllardan 1900’lü yıllara doğru çekilen fotoğraflar, tablolar, haritalar ve eski eşyalar gösterilerek çok güzel bir geçiş sunulmuş. Değişimi gözlerinizle görmek açısından çok güzel bir yer. Müzeye giriş kişi başı 5.90 €, 18 yaş altı ise ücretsiz. Müze 10:00-12:00  14:00-18:00 saatleri arasında açık.

Otobüs Durağı: Place du Mont-Blanc Mulet Durağı: Michel Croz Tren İstasyonu: Chamoix Center

-Buz Denizi (Mer de Glace)

Bölgeye geldiğinizde mutlaka görmeniz gereken yerlerden biri  Mer de Glace yani Türkçesi ile buz denizi. Mont Blanc Dağı’nın 7 km kuzeyinde yer alan 7,5 km uzunluk ve 200 m derinlik ile Fransa’nın en büyük buzulunu oluşturuyor.

Montenvers Treni (Train du Montenvers)

Buraya gidebilmek için önce Chamonix’de bulunan Montenvers Mer de Glace İstasyonu’na gitmeniz ve kırmızı Montenvers Trenine (Train du Montenvers) binmeniz lazım.

Buz Denizine (Mer de Glace) İnen Teleferik

Daha sonra ise Montenvers Mer de Glace İstasyonu’nda (Gare du Montenvers) inip teleferiğe binmeniz ve 480 basamaklı merdivenleri de inerek Buzul Mağarasına ( Grotte de Glace) varmanız gerekiyor.

Buz Denizi (Mer de Glace)

Bu yolculuğu ve yaşayacaklarınızı Buz Denizi (Mer de Glace) Gezisi başlıklı yazımda haritalı, videolu, fotoğraflı ve detaylı olarak okuyabilirsiniz.

-Aiguille du Midi

Bölgeye geldiğinizde mutlaka görmeniz gereken yerlerden biri  de Aiguille du Midi yani Türkçesi ile öğlen iğnesi.

Chamonix Aiguille du Midi İstasyonu Önü

Aiguille du Midi İstasyonu’na teleferik ile ulaşım Chamonix’den sağlanıyor.

Aiguille du Midi

Yaklaşık olarak yüksekliği 4000m. Mont Blanc zirvesinin (4810m) yanı başı.

Aiguille du Midi

Bu muhteşem yolculuğu ve yaşayacaklarınızı Aiguille du Midi, Avrupa’nın Zirvesinde Bir Gezi başlıklı yazımda haritalı, videolu, fotoğraflı ve detaylı olarak dikkat edilecek hususlar ile birlikte okuyabilirsiniz.

-Mont Blanc Anıtı (Statue Of Horace Bendicte De Saussure)

Chamonix merkezinde yer alan anıt ile Mont Blanc zirvesine ilk çıkanlardan biri olan Jean-Jacques Balmat’nın bu çıkışa ödül koyarak destek veren jeolojinin ve alpinizmin kurucu babası Horace Bénédict de Saussure’a  Mont Blanc zirvesini işaret etmesi tasvir ediliyor. Anıt 1887 yılında yapılmış ve Alplerdeki en ünlü dağcılık anıtı olarak gösteriliyor.

Statue Of Horace Bendicte De Saussure

Daha önce de Cenevre ile ilgili yazılarımda belirttiğim gibi. Horace Bénédict de Saussure bölgenin bu günkü haline gelmesi konusunda çok önemli bir kişilik. Onun nasıl bir insan olduğunu daha iyi anlayabilmeniz için Bilim Tarihi Müzesi (Musée d’histoire des sciences de la Ville de Genève) başlıklı yazımı mutlaka okumalısınız.

Chamonix’de Ne Yenir? Nerede Yenir?

Nerede ve ne yiyebileceğinize gelince biz Chamonix’de tercihimizi İngiliz rehberimizin de tavsiyesi üzerine Hindistanlı ve Brezilyalı arkadaşlarımızla birlikte Hotel Gustavia’nın hemen altında bulunan Chambre Neuf’dan yana kullandık.  Şunu da belirtmeden geçemeyeceğim Hindistanlı arkadaşlarımın beni önceden tanıyor olmaları benim için çok büyük sürpriz oldu. Dünya ne kadar küçük kavramını facebook ile Dünya ne kadar küçük olarak değiştiriyorum.

Chamonix Chambre Neuf

Tekrar Chambre Neuf’a dönelim. Öncelikle burası bölgenin en iyi rock barlarından biri ve bayağı bir müdavimi var. Sanıldığı gibi akşam sahne yapmıyorlar. Sahneye herkes kayaktan dönerken uğrayıp bir şeyler içsin ve yorgunluğunu gidersin diye öğleden sonra çıkıyorlar. Mekanın yerine gelince tren garının hemen karşısı.

Chamonix Chambre Neuf

Ne yiyebileceğinize gelince burası da bölge gibi biraz pahalı bir yer. Zaten Subway ve Mcdonalds doluluğundan bunu hemen anlıyorsunuz.

Chambre Neuf’da ilk defa yediğim ıspanak çorbasını (Spinacy Soup) harika buldum. Bölgenin tavuk lezzetini bildiğimden et ya da balık yerine özellikle tavuk pirzola istedim. Gerçekten o da tahmin ettiğim gibi çok güzeldi. Tatlı olarak da elmalı turta (appeltaart) aldım.

Keytours’dan aldığım turun fiyatına öğle yemeği de dahil olduğu için bir ödeme yapmadım ancak menüden gördüğüme göre yediğim setin fiyatı içecek ve salata da dahil 30-35 € civarında. Burada ufak bira fiyatları da 5 €’dan başlıyor. Eğer Subway ya da Mcdonals tercihi yaparsanız 5-9 € gibi bir fiyata da doyabilirsiniz.

Değerlendirme

Bölgeye tur ile gelecekseniz sizi sadece Chamonix’e getirip geri götürmek için en az 100 € bir bedel ödemeniz gerekiyor.

Bu paraya ise sizi sadece merkezde bırakıp merkezden tekrar alıyor ya da Aiguille du Midi Teleferik İstasyonu ‘na ya da Buz denizi (Mer de Glace) için Chamonix Mont Blanc Tren İstasyonu’na bırakıyorlar.

Chamonix

Sadece Chamonix’e gelip gitmek için buraya turla gelmenize gerek yok. Buraya normal otobüs firmaları ile de gelip gidebilir kasabayı 2 saatte kendiniz de gezebilirsiniz. Ancak, Aiguille du Midi ya da Mer de Glace gibi iki muhteşem noktayı görmeden yaptığınız hareketin açık konuşalım Uludağ’a çıkıp sucuk ekmek yemekten bir farkı olmaz.

Chamonix

Bölge pahalı olduğu için bölgede yemekte pahalı. Bu nedenlerle alacağınız turları paraya kıyıp bahse konu iki nokta ve yemek dahil full paket olarak alın. Buraya gelince fark edeceksiniz ki full paket ile diğer faaliyetler hem daha uygun bir ücrete gelirken alacağınız güzel bir yemek de ücretsiz olacak. Full paketin ortalama kişi başı maliyeti ise yaklaşık 200-220 € civarında. İnanın buna fazlasıyla değer. Tüm programı görmek için Keytours sayfasını mutlaka ziyaret edin. Bölge ile ilgili anlatabileceklerim bu kadar.

Bölgesel planlama için Fransa Gezi Rehberi‘ne bakmayı unutmayın. Sağlıcakla Kalın.

Exit mobile version