Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Cenevre Bilim Tarihi Müzesi

Yazı Dizisi : İsviçre Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Serhat ÇELEBİOĞLU

Cenevre Bilim Tarihi Müzesi ya da orijinal adı ile Musée d’histoire des sciences de la Ville de Genève; bilimin tarihini yerinde görmek için bir gezi planlanacak ise bu sürecin görülebileceği en doğru yer.

Hep reklamlarda İsviçreli Bilim Adamlarının yaptığı araştırmalara göre deniyor ya sanırım bunun kaynağı Calvin ile başlayan reform hareketlerinden Jean Jean Rousseau’nun Toplum Sözleşmesine kadar geçen süreçte bölgede pozitif bilimin özgürce yeşermesi, yapılan yeni buluşların ise hem bilime hem de demokrasiye katkı sağlayacak ortamı beraberinde getirmesi.

Cenevre Bilim Tarihi Müzesi 

Tabii ki bu ortamın savaşmayan bir ülkede daha rahat kuvvetlenip hiçbir zaman negatif yönde etkilenmemesini de unutmamak gerekir. Yani özetlersem pozitivizmin bölgede hakim olması ortaya İsviçreli Bilim Adamları olgusunu çıkarıyor.

Cenevre Bilim Tarihi Müzesi (Musée d’histoire des sciences de la Ville de Genève)

-Cenevre Bilim Tarihi Müzesi’ne Ulaşım ve Diğer Hususlar

Parc de La Perle du Lac  128 rue de Lausanne CH-1202 Genève, Suisse

Otobüs 1-25 (Sécheron) 11-28 (Jardin botanique) Tram 15 (Butini)

Müzeye giriş ücretsiz. Müze saat 17:00′ kadar açık.

-Müze Binası
Cenevre Bilim Tarihi Müzesi

Müze 2 katlı küçük ve sevecen bir bina. Direkt Leman Gölü’ne bakıyor. Gezerken bazı odalarda canlı ders anlatımları olduğu için giremedim. Hatta okulların öğrencilerini ders anlatmak için buraya getirmesi ise ayrı bir konu. Yani çocuklar başlangıç fizik temel eğitimlerini burada alabiliyor.

-Horace Benedict De Saussure

Müze’de Cenevreli bilim adamı Horace Benedict De Saussure doğal olarak başköşede yer alıyor. Gerçekten değişik bir kişi. Daha önce de adını duymuştum ama bu kadarını ben de beklemiyordum. 1740-1799 yılları arasında yaşadığı kısacık döneme neler sığdırmış neler.

Düşünün bir kişi hem jeolog, hem meteorolog, hem fizikçi, hem filozof, hem dağcı ve hem de kaşif.

Horace Benedict De Saussure

Zaten bölgede gezerken neredeyse her yerde heykelini görmeniz mümkün. Kendisi bugün jeoloji, meteoroloji ve alpinizmin kurucusu, hidrometre, siyanometre, elektrometre ve güneş ocaklarının da mucidi kabul ediliyor. Gördüğüm kadarıyla yaptığı çalışmalar ile bugün Alplerin Dünyaca ünlü bir turizm merkezi olmasını bence bölge halkı ona borçlu.

Horace Benedict De Saussure’un Şahsi Eşyaları

Çünkü hem dağcıları bölgeye getirtip Alplerin keşfini desteklerken hem de yaptığı seyahatlerle Alpleri keşfedip bizzat jeoloji kavramını dünyaya kazandırmış, jeoloji kitapları yazmış ve bu kitaplar temel eser kabul edilip yıllarca yararlanılmış. Yukarıda Mont Blanc zirvesine yapılan yolculuk için kullanılan şahsi eşyalarını görüyorsunuz.

Cenevre Bilim Tarihi Müzesi

Burada Saussure’un alp gezileri sırasında kullandığı kendi icadı hidrometre vb. araçları görüyorsunuz.

Cenevre Bilim Tarihi Müzesi

Yine aynı geziler için kullanılan  Saussure’un kendi icadı siyanometre vb. araçlar.

-Camille Flammarion

Camille Flammarion

Müze’de önem verilen bilim adamları arasında Montigny-le-Roi doğumlu Camille Flammarion da var. Kendisi astronominin kurucusu ve Mars’ı bize tanıtan bilim adamı olarak kabul ediliyor.

Cenevre Bilim Tarihi Müzesi

Flammarion’un uzayla ilgili yaptığı çalışmalar biri.

Cenevre Bilim Tarihi Müzesi

Bunları görünce insanın aklına bunlar olurken biz neredeydik diye sormak geliyor.

-Joseph Nicéphore Niépce

Müzede en çok dikkatimi çeken konu ise tabii ki fotoğraflar oldu.  Gördüğünüz fotoğraflar Joseph Nicéphore Niépce tarafından çekilen fotoğraflar.  Kendisi 1839 yılında, tarihteki ilk fotoğrafı çekmiş. Mucit, kara kutuyu kullanarak görüntüyü kurşun-kalay alaşımı özel bir plakaya düşürmüş.

Cenevre Bilim Tarihi Müzesi 

Niépce tarafından çekilen başka bir fotoğraflar karesi..

-Wilhelm Conrad Röntgen

Tüm eğitim hayatı İsviçre’de geçmiş başka bir bilim adamı Wilhelm Conrad Röntgen  1895 yılında X ışınlarını (Röntgen Işınları)  keşfetti.

Cenevre Bilim Tarihi Müzesi

Gördüğünüz fotoğraf ilk çekilen röntgene ait. Gördüğünüz el ise Röntgen’in eşinin eli.

Değerlendirme

Özet halde vermeye çalıştığım bilgiler benim müzeyi gezerken dikkatimi çekenler. Çok değişik ilginizi çekebilecek daha bir çok konu sizi bekliyor.

Bölgeye gelirseniz çocuklarınızı bu güzel müzeye mutlaka getirin ki bir çok bilimsel konunun kaynağını ve başlangıcını yerinde görsünler.

Cenevre ile ilgili diğer yazılarımız için Cenevre Gezi Rehberi‘ne, bölgesel planlama için İsviçre Gezi Rehberi‘ne bakmayı unutmayın. Sağlıcakla Kalın.

Exit mobile version