Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Buz Denizi (Mer de Glace) Gezisi

Yazı Dizisi : Fransa Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Serhat ÇELEBİOĞLU

Bölgeye gelene kadar aklımda Buz Denizi (Mer de Glace) Gezisi yapmak ya da buzula değmek gibi bir fikir yoktu. Ancak bu faaliyetin Chamonix‘te mutlaka yapılması gerekenler arasında olduğunu görünce hemen planlarımın arası aldım.

Şu anda olduğum yer Mont Blanc Dağı’nın 7 km kuzeyinde yer alan  7,5 km uzunluk ve 200 m derinlik ile Fransa’nın en büyük buzulu Mer de Glace yani Türkçesi ile buz denizi.

Mer de Glace

Buzul sabit değil hareketli.  Lonely Planet’e göre her saat 1 cm kayıyor. Bu da yılda 90 m kaydığını gösteriyor.

Mer de Glace Gezisi

Buz Denizi (Mer de Glace) Ulaşım

Arkadaşlar ben buraya Cenevre’den Keytours aracılığı ile geldim. Burası Fransa sınırları içerisinde yer alıyor. Zaten yaklaşık gidiş dönüş yol 3 saat tutuyor. Çok çeşitli olanaklar olmak ile birlikte sadece buraya gelip gitmek isterseniz ödeyeceğiniz para 111 CHF. Eğer hem Aiguille du Midi hem de Mer de Glace turunu burada alırsanız ödeyeceğiniz para 113 €.

Ancak bunların hepsini yemek dâhil tur şirketinden alırsanız ödeyeceğiniz tutar sadece 206 CHF. Biliyorum bayağı pahalı ama bu bölge de gerçekten çok zenginlerin yaşadığı biraz ayrıcalıklı bir bölge. İngiliz rehberimiz bile pahalılıktan dertli. Yol boyunca ne yaparsanız nasıl tasarruf edersiniz konulu bir konferans verdi.

Eğer buraya kalmak için direkt gelecekseniz en yakın uluslararası havalimanı Cenevre Havalimanı. Havalimanından buraya normal otobüs firmalarıyla 20 € gibi bir fiyata da gelmek mümkün.

-İsviçre Fransa Sınır Geçişi

Genel olarak hep sorulan sorulardan biri. İsviçre AB üyesi değil ancak Schengen Ülkesi. Bu nedenle İsviçre’ye vize ile girdiyseniz İsviçre’den Fransa’ya geçmek için yanınızda pasaportunuz olması yeterli. Otobüste ne renk olduğuna değil pasaportunuz olup olmadığına bakıyorlar. Fransa’dan İsviçre’ye geçerken ise kimse otobüsleri durdurmuyor. Bilgi.

-Montenvers Mer de Glace İstasyonu

Chamonix Mont Blanc Garı

Buraya gelebilmek için önce Chamonix Mont Blanc Garı’nın sol tarafındaki köprüden karşıya geçip Montenvers Mer de Glace İstasyonu’na gitmeniz gerekiyor.

Kırmızı Montenvers Treni (Train du Montenvers)

Kırmızı Montenvers Treni (Train du Montenvers)’ni görüyorsanız doğru istasyona gelmişsiniz demektir. Chamonix-Montenvers hattı 1909 yılında inşa edilmiş tarihi değeri olan bir tren yolu.

Montenvers Mer de Glace İstasyonu

İstasyonda hattın açıldığı dönemden kalma ilk lokomotifi burada sergiliyorlar. Hemen istasyonun sağ tarafında ise kayak liftleri ile kayak yapanları görebilirsiniz. Bu arada Montenvers Treni (Train du Montenvers) 30 dakikada bir kalkıyor. Eğer daha vaktiniz var ise etrafta fotoğraf çekmek için çok fazla obje var.

-Mer de Glace Ücretler ve Açılış Kapanış Saatleri

5 yaş altı bedava, 14 yaşa kadar çocuk kabul ediliyor. 5 çocuğa kadar aile kartı 159.70 €. Kişi başı yetişkin 51,5 €, çocuk 37.6 €.

Mer de Glace Ücret Tarifesi

Bölge açılış saatleri 10:00 ile 16:30 arasında ancak bu havaya göre gün içerisinde devamlı değişebiliyor. Hiç bir şeyin garantisi yok.

-Montenvers’e Gidiş

Kırmızı Montenvers Treni (Train du Montenvers)
Kırmızı Montenvers Treni (Train du Montenvers)

Giderken güzel manzaralar görmek ve çekmek istiyorsanız sol tarafa bakan pencerelerde oturun.

Chamonix’in denizden yüksekliği 1035 m. Biz ise şu anda Chamonix manzarasında kırmızı tren ile 1913 m yükseklikteki Montenvers İstasyonu’na ilerliyoruz. Yolculuğumuz yaklaşık 25 dakika sürüyor.

Les Drus

Bölge Alplerin önemli zirvelerine de ev sahipliği yapıyor. Onlardan biri de 3,754 m yüksekliği ile Les Drus.

Montenvers İstasyonu (Gare du Montenvers)
Montenvers İstasyonu (Gare du Montenvers)

Sonunda Montenvers İstasyonu’na (Gare du Montenvers) ulaşıyoruz. Hava çok güzel.

Şema haritada da görüleceği gibi istasyondan mağaraya ulaşabilmek için önce teleferiğe binmek daha sonra da merdivenleri kullanmak gerekiyor. Ayrıca, yazın buraya gelirseniz 22 ve 24 Numaralı Yolları kullanarak Plan De La Aiguille’den de buraya ulaşmak mümkün.

Buz Denizi (Mer de Glace)

Kırmızı trenden inip teleferiğe geçiyoruz.

Buz Denizi (Mer de Glace)

Yaklaşık 2 dakika süren bir yolculuktan sonra merdivenlerin başlangıç noktasına varıyoruz.

Buz Denizi (Mer de Glace)

Buraya gelince bu sahneyi daha önce National Geographic tarafından gösterilen bir belgeselde gördüğümü hatırlıyorum. İşte buz denizi (Mer de Glace).

Buzul mağarası (Grotte de Glace)

Mağaranın girişine ulaşabilmek için 480 basamaklı merdivenleri yaklaşık 20 dakikada iniyoruz. Buzul mağarasına (Grotte de Glace) giriyoruz. Daha öncede belirtiğim gibi bu mağara buzul senede 90 cm kaydığı için her sene yaz aylarında tekrar tekrar restore edilerek kazılıyormuş.

Buzul mağarası (Grotte de Glace)

Mağaranın içerisindeki muhteşem görüntüler gerçekten çok güzel. Burada buzulların doğumunu, yaşamını ve geleceğini görebiliyorsunuz.

Buz Denizi (Mer de Glace)

Dışarıda ise bir buzula dokunmanın heyecanıyla çocuklar gibi şen olan insanlar… Bölgenin tarihini okurken dikkatimi çekti. Zamanında bölge halkı tarafından şeytanın yaşadığı yer olarak kabul edildiğinden buzulların olduğu bölgeye kimse gitmiyormuş. 1741 yılında 2 İngiliz dağcı Windham ve Pocock bölgeyi keşfetmiş ve adını da Mer de Glace olarak koymuşlar. Yani buralar biraz geç keşfedilen yerler. Ancak o tarihten itibaren de Avrupa’nın her yerinden ziyaretçi çekmeye başlayan yerler.

Değerlendirme

Hayatımın en özel anlarını yaşadım. Buraya gelmek kayak zevkinin ötesinde bir duygu. Çünkü burası kendi haliyle de oldukça özel bir yer.

Bölgeye geldiyseniz paraya kıyıp mutlaka Aiguille du Midi ile birlikte Mer de Glace turuna da katılmalısınız. Eğer Chamonix’te kalmayı planlıyorsanız bence tura da gerek yok. Tüm bu faaliyetleri kendiniz de yapabilirsiniz. İnanın buna fazlasıyla değer.

Chamonix ile ilgili diğer yazılarımız için Chamonix Gezi Rehberi, bölgesel planlama için Fransa Gezi Rehberi‘ne bakmayı unutmayın. Sağlıcakla Kalın.

Exit mobile version