Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Serin Şehir Salalah Gezisi

Yazı Dizisi : Umman Gezi Rehberi

Yazar : Fatih AKTAŞ

Umman Sultanlığı’nın Dhofar Yönetim Bölgesi’nin başkenti Salalah Yemen sınırında denize kıyısı olan bir şehir. 

Dhofar Yönetim Bölgesi ülkenin Güney Batısında ve ülkenin yaklaşık üçte birini oluşturuyor. Salalah ise yaklaşık 220.000 kişilik bir nüfusu ile bölgenin büyük şehirlerinden biri.

Salalah’ın en önemli özelliği serin havası. Umman Sultanlığı, Arap Yarımadası’nın güneydoğu ucunu oluşturuyor.

Salalah

Başkenti Sinbad’ın Şehri olarak bilinen Muscat olan Umman Sultanlığı, güneybatısında, batısında Suudi Arabistan ve kuzeybatıda BAE ile komşu. Yani şehir ekvatora yakın olmakla birlikte 30 dereceleri geçmeyen hava sıcaklık ortalamasıyla Arap Yarımadası’nın “serin” şehri unvanını hak ediyor.

Salalah Gezisi

Salalah’da Yaşam

Umman’ın para birimi Umman Riyali. 1 Riyal, Baiza adı verilen kuruşlara bölünmüş. Alışveriş yaparken dikkatli harcamak  gerekiyor çünkü Umman Riyali Amerikan Doları’ndan da değerli. 1 riyal dolardan yaklaşık 2,5 kat, Türk Lirası’ndan ise 10 kat daha değerli.

Salalah’da Objektife Takılanlar

Trafik akışı problemsiz. Şoförler saygılı, yollar geniş ve rahat. Ana yollarda bazı dönel kavşaklarda kırmızı ışık konulmamış. Buna rağmen düzen bozulmuyor, yol önceliklerine hassasiyetle riayet ediliyor. Yol kenarlarında sık aralıklarla sabit ve belirgin radarlar var. İstediğiniz kadar sürat yapabilirsiniz.

Crazy Animal Her Yerde

Develer burada bir fenomen gibi. Yolun ortasına çökmüş bir deveyle karşılaşabilirsiniz. Arabanızın geçeceği yer kadar boşluk varsa iyi. Yoksa devenin keyfini beklemek zorundasınız. Yerel halktan birisinin develer için “crazy animal” ifadesini kullanması durumun vahametini gözler önüne seriyor. Deve tabelalarına dikkat etmekte fayda var. Camları kapatmakta da, zira açık camdan içeri kafayı sokup ne var ne yok yaladıkları rivayet ediliyor.

Sultan Kabus Camii

Şehir merkezinde Umman Sultanı Sultan Kabus’un ismi verilmiş olan bir cami mevcut. Mimari açıdan ihtişamlı görünen bu camiin içini gezme şansımız olmadı. (diğer sefere de bir şeyler bırakmak lazım).

Umman’da, 21 Haziran-21 Eylül arasında süren muson mevsiminde (Khareef) temmuz ortalarında başlayan ve ağustos sonlarına kadar devam eden bir turizm festivali düzenleniyor. Bölgeye gitmek için en uygun zaman bu festival dönemi.

Festival Dönemi Salalah

Bu dönemde Salalah, Umman’ın diğer bölgelerinden ve ülke dışından çok ziyaretçi alıyor. Arap Yarımadası’nda 45 dereceye varan sıcaklardan bunalan insanlar, bu serin bölgeyi dolduruyorlar. Dağ eteklerinde bu maksada yönelik kurulmuş mavi çadır kentleri görüyoruz.

Salalah

Şehir merkezinde gezerken çektiğim fotoğraflar. 1-Saat Kulesi 2-Al Mughsayl’da bir Ummanlı çocuk 3- Mavi Çadırkent  4-Hz.Eyüp Türbesi’ne giderken Muson Serinliğini Yaşayan Ummanlılar

Salalah Gezilecek Yerler

-Al-Mughsayl

Salalah’a gelindiğinde fotoğrafik açıdan görülmesi gereken en önemli yer bana göre şehrin batısı Al Mughsayl bölgesinde bulunan Al Marneef Cave. Şehir merkezine uzaklığı yaklaşık 30-40 km.

Al Marneef Cave

Bölgeye adını veren mağara-kayanın yakınlarında bir tabela var. Üzerinde Arapça ve İngilizce olarak “Buradan giderken; anılarınızdan başka bir şey götürmeyiniz, ayak izlerinizden başka bir şey bırakmayınız.” Anlamında bir ifade mevcut.

Al-Mughsayl

Yoğun bir kalabalık var fışkıran suları görmeye gelen…

Al-Mughsayl

Al Mughsayl’da muson mevsiminde kabarmış ve köpürmüş denizin sahille nasıl buluştuğuna şahit oluyorsunuz. Dalgalar fotoğraflık manzaralar oluşturuyor.

Al Mughsayl

Denizi gördüğünüzde “Burası böyleyse denizdeki denizciler neler yaşıyor kim bilir?” diye kendinize sormadan edemiyorsunuz.

Al Mughsayl

Rengarenk yerel giysileri var…Ziyaretçiler yerel giysileri içerisinde çoluk çocuk serinliğin tadını çıkartıyorlar. Bölgeyi görmeye gelenler için yiyecek imkanları mevcut.

Al Mughsayl

Fotoğraf çekerken dikkatli olmak gerekiyor zira insanlar fotoğraflarının çekilmesini hoş karşılamıyorlar. Bu hassasiyete önem vermek gerekiyor.

Al Mughsayl

Dalgaların sahili dövdüğü burunda kucağında çocuğuyla bir baba görüyoruz.  Adam boyunu geçen dalgaları görmek için o kadar yaklaşmış durumda ki, onun adına biz tedirgin oluyoruz. Fotoğrafımızın adını da “cesaret” koyuyoruz.

United Colors of Salalah

Şiddetli dalgalar zaman içerisinde kıyıda bulunan kayaları alt kısımlarından aşındırmış. Bu mevsimde dalgalar kıyıya vurdukça, köpük köpük sular kayaların arasında bulduğu deliklerden homurdanarak 3-4 adam boyu yükseğe, dışarı fışkırıyor.

Al Mugsayl Doğal Fıskiyeleri

Harika bir görsel şölene dönüşen ve Al Mughsayl Doğal Fıskiyesi diye adlandırılan bu doğa olayını  ızgaralarla emniyete alınan bu delikler etrafında izlemek mümkün. Çok yaklaşmamak lazım, bazen ses sudan sonra geliyor!..

-Hz.Eyüp TürbesiHz.Eyüp’ün mezarının bulunduğu rivayet edilen türbelerden biri de Salalah’da. Belki gerçekten buradadır. Doğrusunu biz de bilemiyoruz. Sabır timsali olarak bildiğimiz Hz.Eyüp’e ait olduğu iddia edilen bir de ayak izi var türbenin bahçesinde.

Salalah Hz.Eyüp Türbesi

Ayak izi 1-1,5 m’lik bir kuyu içerisinde muhafaza ediliyor. Türbenin hemen yanında bir mescit var. Mescit çok temiz ancak türbeye gereğince ihtimam her yönden gösterilmemiş.

Hz.Eyüp’ün Sandukası

Alışveriş için İstiqrar, K&M gibi orta ölçekli marketler mevcut. Şehirde alışık olduğumuz fastfood markalarına ulaşmak mümkün. Yerel yemek kültürüne şahit olamadık. Lübnan mutfağı damak tadımıza çok yakın. Baalbek bu kapsamda mutlaka gidilip güzel bir kebap yenilesi, ama sakın ha, akabinde “çay içilmeyesi” bir restoran.  Salalah aynı zamanda Avrupa ve Orta Doğu’yu birleştiren Aden Körfezi’nde işlek bir ticaret limanı. Salalah’da tanıdık lüks otellerden faydalanmak da mümkün.

Unutmayın, muson mevsiminde gelin…

Exit mobile version