Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Her Şeyiyle Kış Ortasında Kiev’de Bir Gezi

Yazı Dizisi : Kiev Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Serhat ÇELEBİOĞLU

(2019 Revize) Kışın Kiev’e gidecek arkadaşlarıma yardımcı olmak amacıyla Her Şeyiyle Kış Ortasında Kiev’de Bir Gezi başlıklı yazımı hazırlayıp kullanımız için sundum. Bu yazının Kiev’e gitmeyi planlayacak tüm foto ve gezi severlerin planlamalarına mutlaka fayda sağlayacağına inanıyorum.

Kiev özellikle biz Türkler için çok güzel bir şehir. Öncelikle Ukrayna’da hiç de yabancı değiliz. Saygı gösteriliyoruz. Paranızla rezil olma durumu yok. Her şey bize göre ucuz.  Her yer park, her yer tarih. Ailenizi alıp rahatlıkla kışın ortasında bile gidebilirsiniz.

Genel olarak blogger arkadaşlarım sanki görmüşler gibi kışın Kiev’e gidilmeyeceğini ifade ediyorlar. Hemen şu konuya açıklık getireyim Kiev’e gitmekle Kars’a gitmek arasında hiç bir fark yok. Hava sıcaklığı, gidiş-geliş fiyatınız ya da uçacağınız saat bile neredeyse aynı. Üstelik yeni çipli kimlik kartlarınız ile havaalanında bir form doldurup ülkeye de çok rahat giriş de yapabiliyorsunuz.

Andriivs’kyi Yokuşu 

Küçük bir tarih bilgisi ile başlayalım. Kiev şehrine Ukrayna dilinde “Kyiv” deniyor ve şehrin ilk kuruluşundaki orijinal adı “Kyiv Rus“. Bilmeyenler için belirtmeliyim şimdiki Rusya’nın temelleri sandığınız gibi başkent Moskova’da değil Kiev’de atılmış.

Ancak, zaman içerisinde Moskova ön plana çıkınca Kiev geri planda kalmış. Yani Ruslar ile Ukraynalılar köken birliğini kabul ediyorlar ancak 2 taraf da kökenin ana unsurunun kendi tarafı olduğunu iddia ediyor. Bu kısacık tarih bilgisinden sonra sanırım artık şehri anlatmaya başlayabiliriz.

Kiev Gezisi

Kiev’den Ülkeye Giriş

Ukrayna’ya gitmek ve girmek oldukça kolay. Pegasus Havayolları’nın Ankara-Kiev direkt seferini kullanırsanız oldukça uygun fiyatlara Kiev’e ulaşabilirsiniz. Kiev uçak bileti fiyatları 2018 yılında bizim paramızla gidiş-dönüş 300 TL civarında idi. Ancak, paramızın değer kaybetmesi ve yapılan zamlar nedeniyle 2019 yılında gidiş-dönüş 600 TL kadar olmuş.

Buradaki tek sorun Pegasus Hava Yolları’nın uçak saatlerinin genel olarak gece yarısından sonra varışlı olması. Bu durum da doğal olarak otel ücreti bazında kullanım kaybı doğuruyor. Kiev’deki oteller gece kaçta geleceğinize bakmadan günlük olarak ücretlerini alıyorlar sonuçta…

Esenboğa Uluslararası Havalimanı Pegasus Kiev Uçağı

Bu nedenle eğer mümkünse gün kaybı yaşamamak adına Ukrayna Havayolları’nın kullanılmasının çok daha doğru olabileceğini değerlendiriyorum. Pegasus Havayolları ise daha çok çalışanlara yönelik yani işten çıkıp gitmek için ideal.

Ülkeye giriş için pasaportunuzun olmasına gerek yok ancak giriş mühür sırasına girmeden önce size verilen formu doldurmanız şart yoksa sıradan çıkartılıp formu doldurmanızı istiyorlar ona göre. Bir de yeni tip çipli kimlik tabii ki…

Bir diğer konuda saat olarak Kiev ile 1 saatlik farkımız olması. Yani giderken 1 saatte dönerken 3 saatte dönüyorsunuz.

Kiev’de Ulaşım

Kiev’i rahat gezebilmek için öncelikle ulaşım sistemini öğrenmek şart. Şehirde neredeyse her türlü aracı kullandım. Bu nedenle rahatlıkla bu konuyu geniş şekilde ele alabilirim.

-Metro

Kiev ulaşım sistemini metro üzerine kurmuş bir şehir. Öyle ki yer altında ikinci bir Kiev’in olduğunu söylemek yanlış olmaz. Tüm metro girişleri aynı zamanda yer altı pazarları gibi. Yer altı pazarlarından geçerek indiğiniz istasyonlar genel olarak çok derinde. Bu nedenle yürüyen merdivenler de alıştığınızdan çok çok daha hızlı.

Arsenalna Metro İstasyonu

İlk seferde düşeceğinize rahatlıkla garanti veririm. Dikkat edin düşmeyin. Bu duruma o ünlü soğuğun ve bu metro sisteminin aynı zamanda savaşlar için birer sığınak olarak planlanmasının yol açtığını değerlendiriyorum.

Metro sisteminin kendisi de merdivenler gibi oldukça hızlı. Bu nedenle Kievliler metro sistemlerini eski olmasına rağmen Dünya’nın en iyi metro sistemleri arasında kabul ediyorlar. Açıkçası sistemlerini ben de beğendim. Ancak, Ankara misali hala başkentin havaalanlarına metro ile bağlanmamış olmasını ise çok yadırgadım.

Kiev Metro Sistemi

Yeni yapılanları saymazsak sistem gördünüz gibi çok geniş bir alanı kapsayan 3 hattan ibaret. Merkez bölgede kalacaksanız zaten ortadaki üçgenin içerisindesiniz demektir. Bu nedenle çoğunlukla metroyu üçgenin dışına doğru 2 duraktan fazla kullanmanız imkânsız. Hatta gideceğiniz yerlerle metro hattı uyum göstermeyeceği için metroyu kullanmak yerine yürümeyi bile tercih edebilirsiniz.

Her istasyondan para vererek bilet almanız mümkün. Bilet fiyatları 2018 yılında bizim paramızla 0,75 TL idi. Ancak hem ülkede savaş nedeniyle yapılan zamlar hem bizim paramızın değer kaybetmesi nedeniyle 2019 yılında tüm bilet fiyatları artarak 1,5 TL kadar olmuş. Yani hala ülkemize göre hayli ucuz. Ayrıca, biletleri atmazsanız hattan hata aktarma yaparak gideceğiniz yere kadar devam da edebilirsiniz.

Arsenalna Metro İstasyonu

Gördüğünüz istasyon kırmızı hatta bulunan ve 105 metrelik derinliği ile Dünya’nın en derin istasyonu olan Arsenalna Metro İstasyonu. Özelliği bir tarafa kendisinin olağan üstü bir çekiciliği yok. Sadece bu bölgeye doğru gelirseniz buradan da geçtim demek için kullanmanız yeterli olacaktır.

-Otobüs

Bilet fiyatları bizim paramızla 1,5 TL (2019). Halk İngilizce bilmiyor. Sorsanız anlamıyor. Sadece gideceğiniz yeri anlıyor el kol işaretleri ile anlatmaya çalışıyorlar. Bu nedenle sadece bildiğiniz hat üzerinde gidip gelen otobüsleri kullanın. Şansınızı fazla zorlamayın.

-Uber

Öncelikle Kiev’de Uber’e bakış Türkiye’deki gibi değil. Taksi durağından bile gelip alıyorlar. Buraya gelmeden önce mutlaka Uber uygulamasını telefonunuza indirin. Benim için gerçekten büyük kurtarıcı oldu. Şoförler eğitimli ve saygılı. İngilizce biliyorlar. Şehrin bir tarafından diğer tarafına verebileceğiniz azami ücret en fazla 30 TL (2019). Birde 3-4 kişiyseniz ulaşım için sadece Uber kullanın.

 -Kiev Zhuliany Uluslararası Havalimanı (IEV)’ndan Şehir Merkezine Geliş

Zhuliany Uluslararası Havalimanı Kiev’e yaklaşık 10 km uzaklıkta. Havalimanının şehir merkezine bir metro bağlantısı yok.  Gündüz ya da gece yarısı fark etmez havalimanı önünde bekleyen taksiler size en az 60 TL (2018) fiyat çekecektir.

İstanbul, Ankara için normal gibi gözükse de burası için pahalı bir fiyat. Özellikle gece yarısı gelirseniz o soğukta pazarlık payınız da olmuyor. Yapacağınız şey ise saat kaç yer neresi olursa olsun hemen Uber programına girip en ekonomik arabayı seçip onaylamak. 5-6 dakika içerisinde araba sizi alıp sadece 13-14 TL (2019)’ye otelinize bırakacak. Yol ise yaklaşık yarım saat sürecek. Bu kadar basit.

Kiev’de Gezilecek Yerler

Kiev çok güzel bir şehir ama zamanımız kısıtlı olduğu için kendimize göre öncelikler belirlemek zorundayız. Gezip görünce anladım ki toptenlere sakın itibar etmeyin. Aşağıda göreceğiniz tüm yerler bizzat gezip gördüğüm ve fotoğrafladığım yerler. Linkler ile birlikte okursanız sizin için çok yararlı olacağına eminim.

Andriivs’kyi Yokuşu (Andreevsky Spusk)(Андріївський узвіз)

Fotoğraf çekimi için gidiyorsanız sadece bir gününüzü Podil ile birlikte Andriivs’kyi Yokuşu‘na bölgeye ayırmalısınız. Hatta işinizi kolaylaştırmak için ise burada kalmalısınız. Ulaşımı hiç düşünmeyin çünkü Uber ile şehrin en uzak yeri ya da havaalanı buradan sadece 20 TL (2019) tutuyor. Ortalama uzaklıktaki yerler ise 10 TL (2019).

–Zamkoviy Tepesi (Замкова гора)

Yokuş ile bağlantısı bulunan Zamkoviy Tepesi ise Kiev’in en güzel fotoğraflarını çekebileceğiniz yer olma özelliğine sahip.

Zamkoviy Tepesi (Замкова гора)

Burası için tek sorun buraya çıkabilmek. Özellikle kışın çok dikkatli olmak şart.

Zamkoviy Tepesi (Замкова гора)

Yokuş ile bağlantısı bulunan Zamkoviy Tepesi ise Kiev’in en güzel fotoğraflarını çekebileceğiniz yer olma özelliğine sahip.

Zamkoviy Tepesi (Замкова гора)

Tüm fotoseverler ve gerçek bir Kiev fotoğrafı için sahne arayanlar mutlaka doğa ve şehrin bütünleştiği bu muhteşem sahneye çıkmalı.

–Andriivs’kyi Kilisesi (Андріївська церква)

Yokuşun başında bulunan ve yokuşa ismini veren Andriivs’kyi Kilisesi bugün müze olarak kullanılıyor. Kiev’in kuruluş yeri olarak kabul ediliyor.

Andriivs’kyi Kilisesi ((Андріївська церква)

Sovyet döneminde bahse konu kilise defalarca yıkılmak istenmiş ancak gizli bir her seferinde bunu engellemiş.

Andriivs’kyi Kilisesi ((Андріївська церква)

Tavan freskleri ile ünlü kiliseyi gezebileceğiniz gibi etrafındaki gözlem platformundan Podil semti ile Dinyeper Nehirlerini de fotoğraflayabilirsiniz.

–Sanatçılar Pazarı

Andriivs’kyi Kilisesi (Андріївська церква)’nin yan tarafında yokuş boyunca devam eden Sanatçılar Pazarı ise sanat severlerin kesinlikle ilgisini çekecek diğer bir nokta.

Andriivs’kyi Yokuşu Sanatçılar Pazarı

Burada Ukraynalı sokak sanatçılarının bizzat kendilerinin yaptığı birbirinden güzel yağlıboya tabloları bizzat yerinde görüp satın alabiliyorsunuz.

–M.Bulgakov Müzesi (Літературно-меморіальний музей М. Булгакова)

Yokuşun ortalarında bulunan M.Bulgakov Müzesi ise Rus edebiyatının Dünyaca ünlü yazarının Kiev’de yaşadığı ev.

M.Bulgakov Müzesi

Dünyaca ünlü yazarının sürgünde geçirdiği yılları ortaya koyan bu müze sanat ve edebiyat severler tarafından mutlaka ziyaret edilmeli….

–Ukrayna Ulusal Tarih Müzesi (Національний музей історії України)

Yokuşun başında bulunan Ukrayna Ulusal Tarih Müzesi’ni bizzat gezdim. Çok geniş bir tarihi kapsayan eserler, yazıtlar vb. sergileniyor.

Ukrayna Ulusal Tarih Müzesi

Çok yakın dönem ise sizleri de şaşırtacak. Atalarımızın da izlerini taşıyor olması nedeniyle bahse konu mutlaka görülmeli.

One Street Museum

Yokuşun sonunda bulunan One Street Museum’u da bizzat gezdim. 1000 yıllık bir caddenin tüm tutulan tarihi burada sergileniyor.

One Street Museum 

One Street Museum ise Dünya’daki ilk ve tek cadde müzesi olması nedeniyle mutlaka görülmeli.

Andriivs’kyi Yokuşu

Bu yokuş ile ilgili geniş bilgi verebilmek adına burada verdiğim başlıkları gezginler için çok daha detaylı olarak anlattığım Tarihi Şekillendiren Yokuş: Andriivs’kyi Yokuşu, Ukrayna Ulusal Tarih Müzesi, Dünya’nın İlk ve Tek Cadde Müzesi One Street Museum  başlıklı yazılarımı mutlaka okuyun.

-Podil (Podol) (Поділ)

Bir şiirde şairin de dediği gibi karlar altında Podil daha da güzel oluyor. Bir tarafta renkli ve estetik güzel yapılar, bir tarafta enerji dolu insanlar.

Podil

Podil, eskiden sanatçı ve balıkçıların yaşadığı şehrin en eski bölgesi. Eski Rusçada “alt bölge” anlamına geliyormuş zaten.

Podil

Nitekim bölge Andriivs’kyi Yokuşu ile daha önce anlattığım yönetici ve tüccarların yaşadığı üst bölge ile birleşiyor. Kontraktovaya Meydanı (Контрактова площа) ise yüzlerce yıldır halkın buluşma ve eğlence yeri.

Ukrayna Ulusal Çernobil Müzesi

Kontraktovaya Meydanı’na çok yakın olan Ukrayna Ulusal Çernobil Müzesi, hala facianın radyasyon etkileri devam eden 100 km uzaklıkta bulunan Çernobil’e gitmeden tüm yaşananları yerinde görebileceğiniz bir yer.

Illinsʹka Kilisesi

Kontraktovaya Meydanı’ndan Dinyeper Nehri’ne giderken Pochainynska Caddesi üzerinde kalan ve 1692 yılında bugünkü görünümünü alan lIllinsʹka Kilisesi, tarihi Kiev-Rus Devleti’nin ilk Ortodoks kilisesi olması ve Kiev Rus Devleti’nin burada vaftiz edilmesi ile ünlü. Yani Kiev-Rus Ortodoks Hıristiyanlığının doğum yeri.

Su Kilisesi

Dinyeper Nehri üzerine Aziz Nikolaos’a atfen yapılmış Su Kilisesi, Kievlilere göre Podil’in simgesi. Sade ama gerçekten dikkate değer bir yapı. Buranın özelliği ise en güzel Dinyeper-Kiev fotoğraflarının gün doğumu ya da gün batımı konseptinde tam da burada çekiliyor olması.

Su Kilisesi

Podil, bugün turistlerin hatta genç sevgililerin öncelikli uğrak yeri haline gelmiş durumda. Andriivs’kyi Yokuşu ile birlikte en az 1 gün ayırmanız gerektiğini düşündüğüm Podil ile ilgili tüm detayları Karlar Altında Podil başlıklı yazımda bulabilirsiniz.

-2.Dünya Savaşı’nda Ukrayna Tarihi Müzesi

Ukraynalılar 2. Dünya Savaşı’nda çok büyük katliamlara maruz kalmış. Hem Gestapo hem de Nazilerce çok büyük zulüm görmüşler.

2.Dünya Savaşı’nda Ukrayna Tarihi Müzesi 

Tüm yaşadıklarını da çok güzel bir şekilde tasnifleyip gelecek nesillere aktarmak üzere 2.Dünya Savaşı’nda Ukrayna Tarihi Müzesi’nde sergilemişler. Müzede 16 sergi salonu var. Ücreti karşılığında fotoğraf da çekebiliyorsunuz.

2.Dünya Savaşı’nda Ukrayna Tarihi Müzesi İnsandan Yapılma Sabun

6 numaralı salon ise fotoğraf çekmek için en zor yer. İnsandan yapılma sabun ve eldiven, çocuk öldürme giyotinleri, kemik öğütücüler vb. ne kadar insan aklının alamayacağı mezalim varsa burada toplanmış. 2. Dünya Savaşı’nda yaşananları Ukrayna özelinde görmek için mutlaka görmelisiniz. Müze ile ilgili tüm detayları 2.Dünya Savaşı’nda Ukrayna Tarihi Müzesi başlıklı yazımda bulabilirsiniz.

Kiev Anavatan Heykeli (Rodina Mat)(Батьківщина-Мати)

2.Dünya Savaşı’nda Ukrayna Tarihi Müzesi’nin hemen üzerinde yer alan arkamda gördüğünüz Kiev Anavatan Heykeli ise Ukrayna Halkının 2. Dünya Savaşı’ndaki zaferini temsil ediyor.

Kiev Anavatan Heykeli (Rodina Mat) ve 2. Dünya Savaşı’nda Kullanılan Tanklar

Heykel ile ilgili çıkış vb. tüm detayları 2.Dünya Savaşı’nda Ukrayna Tarihi Müzesi  başlıklı yazımda bulabilirsiniz.

-Mağaralar Manastırı Pechersk Lavra (Києво-Печерська лавра)

Kiev hepimizin bildiği gibi kiliseler, katedraller ve manastırlar şehri. Ancak, öyle bir manastır var ki Kiev’deki mabetlerin atası gibi. Çünkü burası aynı zamanda Ortodoksların kutsal hacı olma yeri.

The Assumption Cathedral

Burası UNESCO listesinde de yer alan Kiev’in en önemli dini merkezi Pechersk Lavra. Yani Türkçesi ile Mağaralar Manastırı. 10-11 yy.da bölgeye hâkim olan Kiev-Rus Devleti’nin de dini merkezi burasıymış.

The Great Lavra Bell Tower

Hacı olmak için ise kutsal kıyafetler giyip hemen aşağıda yer alan kutsal mağaraları ziyaret etmek gerekiyor.

The Assumption Cathedral 

Genel olarak bloglarda biraz da gezmenin zaman alacak olması ve arazinin çok geniş olması nedeniyle bu alanın önemi anlatılmakla birlikte çok kısa geçildiği gördüğümden buraya Kiev Anavatan Heykeli ve 2.Dünya Savaşı’nda Ukrayna Tarihi Müzesi ile birlikte yarım gün ayırdım.

The Assumption Cathedral (Успенський собор)

Mağaralar Manastırı Pechersk Lavra ile ilgili geniş bilgi verebilmek adına bölgeyi detaylı olarak anlattığım Mağaralar Manastırı Pechersk Lavra başlıklı yazımı mutlaka okuyun.

-Altın Kubbeli Aziz Michael Katedrali (Михайлівський золотоверхий монастир)

Mykhailivs’ka Meydanı’nda yer alan Altın Kubbeli Aziz Michael Katedrali bir müze konumunda değil hala ayin yapılan bir katedral. Bu nedenle çan kulesi hariç buraya giriş ücretsiz.

Altın Kubbeli Aziz Michael Katedrali

Volodymyr Tepesi’nde 12. yy.da inşa edilen katedral altın kubbeleri ile ünlü. Ancak hem renk seçimi hem de dış görüntüsü bence muhteşem.

Altın Kubbeli Aziz Michael Katedrali

Oraya gittiğimde ayin olduğu için içeriye girip fotoğraf çekerek insanları rahatsız etmek istemedik.

Altın Kubbeli Aziz Michael Katedrali

Avlusu oldukça büyük olmasına rağmen kendisi küçük olan katedralin dışarısındaki motifler ise özenle korunmuş hala yeni gibi görünüyor.

Altın Kubbeli Aziz Michael Katedrali

Buradan çıkıp  Sofiivska Caddesi’nden 850 m yürürseniz Bağımsızlık Meydanı’na ulaşabilirsiniz. Buraya ise ya Maidan Nezalezhnosti Metro İstasyonu’ndan (mavi) ya da Poshtova Ploshcha Metro İstasyonu’na (mavi) kadar gelip Volodymyr Tepesi’ne (katedralin arkası) gelen Kiev Feniküleri ile ulaşabilirsiniz.

-Kiev Feniküleri

Poshtova Ploshcha Metro İstasyonu (mavi) ile Volodymryska Hill arasında çalışan Kiev Feniküleri’nin tarihi 1905 yılına dayanıyor.

Kiev Feniküleri

07:00-22:00 arasında çalışan fenikülerin ücreti 1,5 TL (2019). Çok uzun bir yol beklemeyin fenikülerin tepeyi inmesi 3 dk bile sürmüyor ama bunu yaşamak da gerek.

-Aziz Sofya Katedrali (офійський собор)

Aziz Sofya Katedrali,1037 yılında Bilge Prens Yaroslav tarafından Altın Kapı ile birlikte yaptırılmış. Yaroslav’ın amacı ilk Rus devleti olan olan Kiev Prensliği’nin gücünü göstermekmiş.

Aziz Sofya Katedrali

Katedralin inşası tam 20 yıl sürmüş. 13 kubbesi var. Kiev’deki en eski katedral. İnşa edildiği tarihte İstanbul’daki Ayasofya’ya rakip olması düşünülmüş. 1990 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesine giren kilise Ukrayna’nın 7 harikasından biri olarak kabul ediliyor.

Aziz Sofya Katedrali 

Katedralin içindeki 11. yy.dan kalma mozaik ve fresk kesinlikle görülmeye değer. Sadece genel alanı gezmek için 5 TL (2019),  katedralin içini ve diğer binaları gezmek için 15 TL (2019), çan kulesine çıkmak için ise 9 TL (2019) ödemeniz gerekiyor. Eğer kompleksin tamamını gezmek istiyorsanız ise 18 TL (2019).

Aziz Sofya Katedrali Çan Kulesi’nden Sofiyivska Meydanı

1700’lü yıllarda inşa edilen saat kulesine çıkarak hem Kiev’i hem de Sofiyivska Meydanı’nı tepeden görebilirsiniz. Sovyetler döneminde katedral anıt park için yıkılmak istenince büyük tartışmalar olmuş. Tarihçilerin onay vermemesi sayesinde kurtulmuş.

Sofiyivska Meydanı Bohdan Khmelnytsky Anıtı

Meydanda bir de Bohdan Khmelnytsky‘ye hitaben bir anıt yaptırılmış. Moğol istilasından hemen sonra Kiev-Rus Devleti zayıf düşünce o dönemde Avrupa’nın en güçlü ve büyük devleti olan Litvanya Grandüklüğü hakimiyeti altına girmişler.  Polonya ve Litvanya’yı tek bir federe devlet haline getiren Lublin Birliği’nin 1569’da sağlanmasından sonra Ukrayna toprakları fiilen Polonya’nın hakimiyetine girmiş.

İşte, Zaporojye Kazaklarının lideri Bogdan Hmelnitski Polonya yönetimine karşı ayaklanıp 1651’de Rus Çarından yardım istemiş. Rus Çarlığı ile Polonya arasında yapılan savaşa neticesinde Dinyeper Nehri’nin doğusunda kalan topraklarlar tekrar Kiev-Rus Devleti’nin hakimiyetine girmiş. Bu nedenle Ukraynalılar kendisini Ukrayna’yı bağımsız bir devlet yapan adam olarak görüp çok büyük saygı gösteriyorlar. Buraya Maidan Nezalezhnosti Metro İstasyonu’nun (Mavi) uzaklığı ise sadece 600 m.

-Altın Kapı (Zoloti Vorata) (Музей Золоті ворота)

1037 yılında Kiev Prensi Akıllı Yaroslav tarafından şehre tören girişleri için inşa ettirilmiş. O zamanlar Kiev-Rus Devleti Avrupa’nın en güçlü devleti.

Altın Kapı

Yapımında halen Yedikule’de bulunan Bizanslıların yaptırdığı İstanbul’un altın kapısından esinlenilmiş. Genel olarak Kiev’in gezilmesi gereken en öncelikli yeri olarak gösterilse de bence bir Andriivs’kyi Yokuşu ya da Pechersk Lavra’dan daha önemli olamayacağını düşünüyorum.

Altın Kapı

Kapalı olduğu için ben şahsen içerisine girmedim ancak kapının orijinali değil son dönemde yapılmış bir sembol olduğunu biliyorum.

Volodymyrska Caddesi

Kapının olduğu bölge ise Kiev’in en hareketli bölgelerinden biri. Bir kafeye oturup dışarıdan gelip geçen insanları bile seyretmek büyük zevk. Buraya gelmek için Volodymyrska Caddesi’nde bulunan Zoloti Vorota Metro İstasyonu’nu (Yeşil) kullanabilirsiniz.

-Kiev Opera Binası (Національний академічний театр опери та балету України ім. Т. Г. Шевченка)

50 yıl süren Avusturya-Macaristan İmparatorluğu egemenlik dönemine ait muhteşem bir yapı. 1867 yılında inşa edilen  opera binası aynı zamanda Ukrayna’nın tiyatro hayatının da merkezi.

Kiev Opera Binası

Mutlaka burada bir gösteri izlemeyi çok istiyordum ama son akşamım için planladığım bu faaliyeti maalesef o akşam gösteri olmayacağı için yapamadım. Ancak, hemen arkamda sıra bekleyen 4 Türk kız arkadaşıma bilet almaları için yardım etmek çok hoş oldu. Buraya kadar gelip böyle bir faaliyete katılmaları hakikaten takdire değer.

-Aziz Volodymyr Katedrali (Володимирський кафедральний собор)

Ukrayna’daki 2 önemli Ortadoks kilisesinden biri olarak gösterilirken diğer taraftan Ukrayna Ortodoks Kilisesi için ana katedral olarak kabul ediliyor. 1852’de ‘Kiev-Rus’ vaftiz töreninin 900. yıl dönümünü kutlamak için bir katedral yapılma önerisi üzerine Bizans stilinde inşa edilmiş.

Aziz Volodymyr Katedrali

1859 yılında bitirilmiş. İnşaat için Pechersk Lavra Mağaralar Manastırı buraya hediye olarak 1 milyon tuğla göndermiş. Giriş ücreti yok. Buraya gelebilmek için Universytet Metro İstasyonu’nu (Kırmızı) kullanmanız gerekiyor.

-Taras Shevchenko Üniversitesi (Київський національний університет імені Тараса Шевченка)

Birçok Türk öğrencimizin de halen eğitim gördüğü ünlü üniversite.

Taras Shevchenko Üniversitesi Ana Giriş Kapısı

Üniversite, St. Volodymyr Katedrali’nin hemen karşısında yer alıyor. Ukrayna edebiyatının kurucusu olarak gösterilen Taras Shevchenko’nun adı verilen üniversite aynı zamanda Ukrayna’nın en iyi üniversitesi olarak gösteriliyor. Buraya Universytet Metro İstasyonu’nu (Kırmızı) kullanarak gelebilirsiniz

-Kreşatik Caddesi (Khreshchatyk)(Хрещатик)

Cadde sadece Kiev’in değil Doğu Avrupa’nın en popüler caddelerinden biri. Pek çok ünlü markanın mağazalarına ve şık mekânlara ev sahipliği yapıyor.

Buraya zaten geleceksiniz. Bilmeniz gereken en önemli husus her an canlı bir performansı çekmek için hazır olmanız.

Trafiğe Kapanan Kreşatik Caddesi

Hafta sonları ve resmi tatillerde araç trafiğine kapalı olan cadde gezi için çok daha uygun bir hale geliyor.

Kreşatik Caddesi’nde Canlı Müzik Eşliğinde Eğlenen Gençler

Günün her saati hareketli olan cadde özellikle hafta sonları daha da renkleniyor. Buraya Kreschatik Metro İstasyonu’nu (Kırmızı) kullanarak gelebilirsiniz.

Besarabsky Pazarı

1912 yılında inşa edilen Besarabsky Pazarı (Бессарабський ринок) Kreşatik Caddesi (Хрещатик)’nin bitiminde meşhur Arena City (Арена Сіті)’nin hemen yanında bulunuyor. 04:00 06:00 arası hariç devamlı açık olan bir pazarda yok yok. Ayrıca içeride karnınızı doyurabileceğiniz fastfood dükkanları da bulunuyor.

-Bağımsızlık Meydanı (Maidan Nezalezhnosti)(Майдан Незалежності)

Burası Kiev’in en büyük meydanı. Maidan ismi dikkatinizi çekmiş olabilir. Meydan  Arapça bir kelime.

Bağımsızlık Meydanı Protesto Afişleri

Pek bilmeseniz de eski dönemlerde özellikle de Osmanlı İmparatorluğu zamanında bölgede zaman zaman Ortodoks Arap etkileşimleri olduğu bilinmekte. Bu adın da bu dönemlerdeki etkileşimden kaynaklandığını ve Arapça’dan Ukraynacaya geçtiğini değerlendiriyorum.

Bağımsızlık Meydanı 

Bu meydan 1991 yılında Ukrayna’nın SSCB’den ayrılması için yapılan protestoların ve 2004 yılında gerçekleşen Turuncu Devrimin başlangıç yeri. Meydanda 61 metre uzunluğunda özgürlük anıtı var. Üstünde de altından yapılmış Baş melek Mikail Heykeli.

Halihazırda gördüğünüz afişlerle ve soğukta burada bekleyen protestocularla Dünya bilgilendirilmeye ve Rusya’nın işgali kınanmaya çalışılıyor. Buradan sol tarafa doğru yürürseniz Kreşatik Caddesi’ne ulaşırsınız. Buraya gelmek için Maidan Nezalezhnosti Metro İstasyonu’nu (Mavi) kullanabilirsiniz.

-Mariinskiy Parkı (Маріїнський парк)

Kiev’e gelip Mariinskiy Parkı (Маріїнський парк)’nı görmeden olmaz. Parkı görmek için Arsenalnaya Metro İstasyonu’nda  (Kırmızı) inmeniz ve metro istasyonundan çıkınca Mykhaila Hrushevskoho Caddesi üzerinden sağa doğru yürümeniz gerekiyor.

Mykhaila Hrushevskoho Caddesi

Bu bölge zengin bir bölge olduğu için yapılar da zengin ve gösterişli. Çok güzel fotoğraflar alabileceğinizden eminim.

Mariinskiy Parkı

Park oldukça güzel bir park. Özellikle de kışın fotoğrafçılar için harika sahneler oluşturuyor.

–Mariyinsky Sarayı (Маріїнський палац

Mariyinsky Sarayı aynı adlı parkın içerisinde yer alıyor. Saray 1752 yılında bitirilmiş. Rus İmparatoriçesi Elizaveta Petrovna’nın isteği üzerine Rusya’nın en ünlü mimarı Bartolomeo Rastrelli tarafından tasarlanmış.

Mariyinsky Sarayı (Mariyinsky Palace)
İmparatoriçe Catherine II ise ilk kullanan kişi olmuş. Halihazırda Ukrayna Cumhurbaşkanı’nın resmi tören evi olarak kullanılıyor.
–Aşıklar Köprüsü (Парковий міст)

Sarayın sağından patikadan devam ederseniz önce Dinamo Kiev Stadı ile karşılaşacaksınız. Kapalı tribünü bile yok. Kiev Olimpiyat Stadı yapıldıktan sonra buranın pek bir önemi kalmamış sanırım.

Aşıklar Köprüsü (Парковий міст)

Stadı geçince ince uzun bir köprü göreceksiniz. Bu köprü de Kiev’de sevgililerin birbirine aşklarını ilan edip kilit taktıkları aşıklar köprüsü.

–Hang Over

Stadı geçince ince uzun bir köprü göreceksiniz. Bu köprü de Kiev’de sevgililerin birbirine aşklarını ilan edip kilit taktıkları aşıklar köprüsü.

Hang Over

Köprüden geçerken solunuza bakarsanız yolun solunda Hang Over isimli kulübü göreceksiniz. Özellikle soğuğa aldırmadan açık hava partisinde eğlenenleri seyretmek çok güzel.

–Dinamo Kiev’in Stadı’nın Anıtsal Girişi

Patika yolda devam edip yokuş aşağı Mariinskiy Parkı’nın çıkışına kadar gelirseniz Dinamo Kiev’in Stadı’nın anıtsal girişini ve Dinamo Kiev ile Rus milli takımının teknik direktörlüğünü yapmış büyük  futbol adamı Valery Lobanovsky’nin Heykeli’ni göreceksiniz.

Dinamo Kiev’in Stadı’nın Anıtsal Girişi ve Valery Lobanovsky’nin Heykeli

1927 yılında kurulan Dinamo Kiev Ukrayna futbolunun en başarılı futbol kulübü. Bizim gençliğimizde  yüzyılın takımı olarak kabul ediyor hatta bu takımla kim eşleşirse baştan yenilmiş kabul ediliyordu. Sovyet rejimi döneminde en çok kupa kazanan futbol takımı unvanına sahip.

Kiev’de Alışveriş

Ukrayna tekel ürünleri açısından zengin bir yer. Ürünler ise fiyatlarını yazmaya değmeyecek kadar ucuz. Bu nedenle bu tür ürünlerin sizi taşıma yönüyle yavaşlatmaması için çok az bir fark verip dönüşte havalimanından almanızın daha doğru olduğuna inanıyorum.

Gelelim havaalanında bulamayacağınız ürünlere…Şehirde pek çok büyük alışveriş merkezi de bulunuyor. Benim bizzat gezip gördüğüm ve alışveriş yaptığım yer ise Globus. Burası Özgürlük Meydanı’nda yerin altında.

Andriivs’kyi Yokuşu Sanatçılar Pazarı

Diğer ilgimi çeken nokta ise sokak sanatçılarının eserlerini sattıkları Kiev’de mutlaka burada kalınmalı dediğim Andriivs’kyi Yokuşu yani Andreevsky Spusk.

-Ne Alınır?

Benim size tavsiyem Ukrayna malı hediyelikler. Globus Alışveriş Merkezinin alt katında bu kategoride sadece Ukrayna malı hediyelik, aksesuar ve giyim eşyaları satan bir dükkân var. Buraya mutlaka uğrayın.

Andriivs’kyi Yokuşu

Ukrayna bir sanat ülkesi. Sanatçı bir kişiliğe sahipseniz ve resim, heykel vb. almak istiyorsanız ise gideceğiniz yer Andriivs’kyi Yokuşu.

Andriivs’kyi Yokuşu Matruşka Bebekler

Burada sağlı sollu kurulan standlardan ya da galerilerden Rus kültürüne özgü matruşka bebekler, Lenin ve Stalin heykelcikleri, kılıç kalkan gibi savaş aletleri, geleneksel el işi ürünler vb. hediyelik ya da koleksiyon amacıyla alabilirsiniz.

Andriivs’kyi Yokuşu Sanatçılar Pazarı

Yine bu bölgede sokak sanatçıları bizzat kendi yaptıkları yağlı boya tabloları satıyorlar.

Andriivs’kyi Yokuşu Sanatçılarının Tabloları

Ben de bu fırsatı kaçırmayıp kabin bagajıma sığacak büyüklükteki bir tabloyu 15 € karşılığında alıp salonuma astım. Pazarlığa açıklar. Mutlaka şartlarınıza uygun bir tablo almanızı tavsiye ederim.

Bunların dışında Roshen Ukrayna’nın ünlü çikolata markası. Her yerde de göreceksiniz zaten. Marketlere giderseniz herkese hediyelik olarak alabilirsiniz. Ayrıca, marketten ya da freeshoptan içki alacaksanız bunları koyacağınız bardak, kadeh, shot vb.’nin de çok ucuz olduğunu göreceksiniz. Malesef bu tür ürünler Türkiye’de sadece Paşabahçe vb. büyük mağazalarda satılıyor. Bunları da kaçırmayın.

Kiev’de Ne Yenir? Nerede Yenir?

Bir şehri gidip gezdiğinizde aklınızda sadede gezdiğiniz gördüğünüz yerler değil aldığınız tatlar da kalıyor. Kiev için de böyle.

Arena City (Арена Сіті) Arena Beer House

Ukrayna mutfağı çok büyük bir mutfak değil. İtalyan, Gürcü ve fastfood mutfakları hakim. Yemek ve kahvaltı kültürü ile nerede ne yiyip içebileceğinize ilişkin tüm detaylı bilgilerini Kiev’de Ne Yenir, Nerede Yenir ? başlıklı yazımda bulabilirsiniz.

Kiev’de Nerede Kalınır?

Kiev’de nerede kalacağınız konusu bence çok önemli. 3 yer deneyimi yaşadım. Birincisi (2018) hemen Özgürlük Meydanı’nda yer alan Kozatskiy Hotel. Geceliğine kahvaltı dahil 34 €  verdiğim oteli, mükemmel konumuna rağmen kesinlikle tavsiye etmiyorum. Kahvaltısı da dahil kendinizi 1970’lerin Sovyet Rusyası’nda hissediyorsunuz.

Andriivs’kyi Yokuşu

İkinci deneyimim (2018) ise Andriivs’kyi Yokuşu’nda bir eski otel apartmanın çatı katı. 3 hanımın işlettiği çatı katı otelinin adı Andreevsky Mansard Hotel. 2 gün için verdiğim 57 €, konum ve manzarayı da düşünürsek bir foto sever olarak oldukça mutluluk verici. Yalnız kahvaltı için çok büyük bir beklentiye girmeyin. Bahsettiğim yer fotoğrafta hemen kilisenin önünde görülen yeşil şapkalı binanın en üst katı. Herkese bu tecrübeyi yaşamasını mutlaka tavsiye ederim. Bu otel ve bölge ile ilgili geniş bilgiyi  Tarihi Şekillendiren Yokuş: Andriivs’kyi Yokuşu başlıklı yazımda bulabilirsiniz.

IQ Hotel

Üçüncü deneyimim ise 2019 yılbaşında deneyimlediğimiz IQ Hotel. Kiev’in Shuliavka (Шулявка) semtinde bulunuyor. Çok değişik bir konsept. Odalar uzaydan çıkmış gibi. Otel  olarak da Zhuliany Havalimanı ile Kiev arasında havalimanı yolunun üzerinde bulunuyor. Arkasında da şehre göre daha uygun fiyatlara sahip çok büyük bir AVM var. Üstelik çıkış için ücretsiz emanet bagaj odaları da mevcut.

IQ Hotel

Yani dönüş öncesinde alışveriş yapıp bunları bagajlayıp gece yarısına kadar gezmeniz sonrada şehirden gelip bagajınızı alıp havalimanına gitmek çok kolay. Bu otele yılbaşı olmasına rağmen 3 gece için 3 kişi kahvaltı hariç sadece 150 € ödedik. Oldukça da memnun kaldık.

Değerlendirme

Kiev çok güzel bir şehir. Biri ailem olmak üzere 2 kez geldiğim şehirden hep mutlu ayrıldım. Önyargılarınızı bırakıp aileniz ile birlikte bu ucuz ama bir o kadar da güzel şehirde çok güzel günler geçirebilirsiniz.

Kış olması ise kesinlikle bir engel değil. Hele foto sever iseniz kesinlikle kışın gelmelisiniz. Kiev’i tanımak için en az 4 gün kalmak gerektiğini değerlendiriyorum.

Kiev ile ilgili diğer yazılarımız için Kiev Gezi Rehberi‘ne bakmayı unutmayın. Sağlıcakla Kalın.

Exit mobile version