Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Karlar Altında Podil

Yazı Dizisi : Kiev Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Serhat ÇELEBİOĞLU

(2019 Revize) Bir şiirde şairin de dediği gibi karlar altında Podil daha da güzel oluyor. Bir tarafta renkli ve estetik güzel yapılar, bir tarafta enerji dolu insanlar.

Podil (Podol) (Поділ) eskiden sanatçı ve balıkçıların yaşadığı Kiev‘in en eski bölgesi. Eski Rusçada “alt bölge” anlamına geliyormuş.

Nitekim bölge Andriivs’kyi Yokuşu ile daha önce anlattığım yönetici ve tüccarların yaşadığı üst bölge ile birleşiyor. Bölge bugün ise öncelikle turistlerin hatta genç sevgililerin öncelikli uğrak yeri haline gelmiş. Özellikle de karlar altında Podil (Podol) gerçekten muhteşem oluyor.

Podil Gezisi

Podil’e Ulaşım

Haritada da gördüğünüz gibi bölgeye ulaşabilmek için 3 metro istasyonunu da kullanabilirsiniz. Ancak Podil’in merkezinin Kontraktava Meydanı olduğunu unutmayın.

Podil Haritası

Eğer buraya Kontraktava Ploshcha Metro İstasyonu’ndan (Mavi) gelirseniz Podil gezinizi bitirdikten sonra beş dakika yürüyerek Andriivs’kyi Yokuşu’na aşağıdan girebilirsiniz.

Podil Gezilecek Yerler

-Kontraktovaya Meydanı (Контрактова площа)

Podil’in merkezi olan meydan özellikle 1798 yılından beri yapılan Rus Fuarları ile ünlenmiş. Özellikle kış aylarında burada gerçekten çok güzel bir enerji var.

Podil Kontraktovaya Meydanı

Tepede gördüğünüz büyük yapı ise benim çok önem verdiğim Ukrayna Ulusal Tarih Müzesi.

Podil Kontraktovaya Meydanı

Kışın bu meydanda göreceğiniz sanatçıların elinden çıkan özel süslemeler gerçekten  çok güzel. Çocuklar için her şeyi yapıyorlar.

Kontraktovaya Meydanı

Bizde adettir lunaparklara kışın kapısına kilit vururken burada herkes çoluk çocuk soğuğa aldırış etmeden meydanda eğlenmeye çalışıyor.

Kontraktovaya Meydanı

Semtin merkezine yapılmış buz pisti ile tüm gençler buz pateni yapmanın zevkini çıkarırken çok da güzel eğleniyorlar.

Kontraktovaya Meydanı Dönme Dolap

İsterseniz meydanda bulunan dönme dolaba binip semti bir de yüksekten seyredebilirsiniz.

Kontraktovaya Meydanı Dönme Dolap

Gerçi biraz sıra oluyor ve sadece 20 TL (2019) karşılığında 1 tur binebiliyorsunuz ama denemeye değer. Tek sorun fotoğraf çekmek isterseniz camların çok pis olması.

Kontraktovaya Meydanı Kafe Otobüs

Daha önce dediğim gibi Ukrayna halkı gerçekten sanatçı bir millet. Hayatı tüm zorluklarına rağmen her zaman güzelleştirmeyi adet haline getirmişler. Görselliğe çok önem veriyorlar. Kahve içmeye ne dersiniz?

-Aziz Catherine Kilisesi (Храм Святої Великомучениці Катерини)

Kontraktovaya Meydanı’ndaki dönme dolabın hemen arkasında bulunan Aziz Catherine Kilisesi’nin en önemli özelliği 17. yy.da Kiev’de bulunan Yunan topluluğu tarafından yaptırılmış olması.

Aziz Catherine Kilisesi

Kilise, Ukrayna mimarisine uygun olarak barok tarzda inşa edilmiş. Ancak sadece çan kulesi orijinal olarak o dönemden kalmış. Çünkü kilise Bolşevikler tarafından tahrip edilmiş. İşin ilginci görünen bina şu an ulusal bir banka olarak kullanılıyor.

Adres: Kontraktova Square, 2Б, Kyiv, Ukrayna, 04070

-Petra Sahaidachnoho Caddesi

Petra Sahaidachnoho Caddesi, Podil”in ana caddesi. Aynı zamanda semt halkının genel olarak en çok vakit geçirdiği yer.

Podil Petra Sahaidachnoho Caddesi

Cadde, Kontraktovaya Meydanı’nı Ploshcha Metro İstasyonu’na bağlıyor.

Petra Sahaidachnoho Caddesi

Hafta sonları ana caddelerin trafiğe kapatılma uygulaması burada da var. Keşke böyle uygulamalar bizde de yapılsa…

-Mogilyanskaya Akademisi

Hemen fotoğrafın sol tarafında görülen Mogilyanskaya Akademisi  1632 yılında kurulmuş.

Mogilyanskaya Akademisi

Slav Ortodoks eğitiminin merkezi olarak kabul ediliyor. Doğu Avrupa’nın tarihe kazandırdığı bir çok ünlü akademisyen buradan mezun olmuş.

-Ukrayna Ulusal Çernobil Müzesi (Національний музей «Чорнобиль»)

Ukrayna Ulusal Çernobil Müzesi, Kontraktovaya Meydanı’na çok yakın bir konumda bulunuyor. Müze, hala nükleer facianın radyasyon etkileri devam eden 100 km uzaklıktaki Çernobil’e gitmeden belki de 20. yy.ın en büyük faciasında tüm yaşananları görebileceğiniz bir yer. Zaten hala Çernobil’e gitmenin sağlıklı olmadığı değerlendiriliyor.

Ukrayna Ulusal Çernobil Müzesi (Національний музей «Чорнобиль»)

Ülkemizi de yakından ilgilendiren bu faciadan sonra müze 1992 yılında açılmış. Pazar günleri kapalı olan müzeyi 10:00-18:00 saatleri arasında kişi başı 10 TL (2019) ücret ödeyerek gezebilirsiniz.

Adres: Provulok Khoryva, 1, Kyiv, Ukrayna, 02000, Tel: +380 44 482 5627

-Illinsʹka Kilisesi (Іллінська церква)

Kontraktovaya Meydanı’ndan Dinyeper Nehri’ne giderken Pochainynska Caddesi üzerinde kalan Illinsʹka Kilisesi ‘nin en önemli özelliği tarihi Kiev Rus Devleti’nin ilk Ortodoks kilisesi olması ve Kiev Rus Devleti’nin 988 yılında burada vaftiz edilmesi.  Kilise, bugünkü görünümünü 1692 yılında almış.

Podil Illinsʹka Kilisesi

Yani burası için Kiev-Rus Ortodoks Hıristiyanlığının doğum yeri de demek mümkün. Aynı zamanda Doğu Avrupa’nın ilk kiliselerinden biri. Kievliler genel olarak çocuklarını burada vaftiz ettirmeyi tercih ediyor. Bu nedenle yine vaktiniz varsa ve yolunuzun üzerindeyse Ortodokslar tarafından çok kutsal olarak görülen ve her zaman kalabalık olan bu antik tapınağa da uğramanızı tavsiye ederim.

Adres: Pochainynska St, 2, Kyiv, Ukrayna, 04070

-Su Kilisesi (Храм святителя-чудотворця Миколая на водах)

Dinyeper Nehri üzerine Aziz Nikolaos’a atfen yapılmış Su Kilisesi gerçekten dikkate değer bir yapı.

Podil Su Kilisesi

19. yy. başlarında taş temel üzerine barok tarzında oldukça sade bir yapı olarak inşa edilmiş.

Podil Su Kilisesi

Özellikle havanın ve görüşün daha güzel olduğu günlerde burada çok güzel gün doğumu ve gün batımı fotoğrafları çekilebileceğini değerlendiriyorum.

Adres: вул. Набережно-Хрещатицька, 8a, Kyiv, Ukrayna, 04070, Tel:+380 67 715 7127

Değerlendirme

Eğer Kiev’e gelecekseniz Podil’i de mutlaka gezecek şekilde planlama yapmalısınız. Eğer Andriivs’kyi Yokuşu’nda  kalırsanız bu sizin için daha kolay olur. Bu durumu avantaja çevirir hem yokuşu hem de bölgeyi yürüyerek bir günde rahatlıkla gezebilirsiniz. Muhteşem de bir gün geçirmiş olursunuz.

Podil

Yemeğinizi ise Kiev’de Ne Yenir, Nerede Yenir ? başlıklı yazımda detaylandırdığım Poshtova Ploshcha Metro İstasyonu yakınındaki The Happy Grill Bar’da yiyebilirsiniz.

Kiev ile ilgili diğer yazılarımız için Kiev Gezi Rehberi‘ne bakmayı unutmayın. Sağlıcakla Kalın.

Exit mobile version