Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Aiguille du Midi, Avrupa’nın Zirvesinde Bir Gezi

Yazı Dizisi : Fransa Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Serhat ÇELEBİOĞLU

Aiguille du Midi, Avrupa’nın Zirvesinde Bir Gezi yapmak için en uygun yer. Yaklaşık olarak yüksekliği 4000 m. Mont Blanc zirvesinin (4810 m) yanı başı.

Buraya gelmek  ve Avrupa’nın zirvesinde olmak kayak zevkinin ötesinde bir duygu. Çünkü burası kendi haliyle de oldukça özel bir yer.

Hava çok kötü. -20 derece gibi. Oksijen az olduğu için hareketlerim oldukça yavaş. Yarı baygınlık hissi var. Fotoğraf çekmek çok zor. Görüş yok. Zirveyi göremiyorsunuz. Ama ne olursa olsun burada bulunmaktan dolayı çok mutlu ve gururluyum.

Görüş şartlarının da güzel olduğu bir günde buraya gelmek isterdim ancak kader böyleymiş.

Aiguille du Midi

Bahsetmeden geçemeyeceğim diğer bir konu da uçaktayken karşılaştığım bölgede oturan bir Türk oldu. Kendisi marangozmuş ve buraya da yakın olan Annecy civarında oturuyormuş. Kendisine planımdan bahsedince gülümseyerek şöyle dedi. 5 senedir bölgede yaşıyorum ve ben bile hala gitmeye fırsat bulamadım. Yorumu size bırakıp gezginler için anlatmaya başlıyorum.

Aiguille du Midi’ye Çıkmak

Aiguille du Midi’ye Ulaşım

Arkadaşlar ben buraya Cenevre’den Keytours aracılığı ile günübirlik olarak geldim. Tepe, Fransa sınırları içerisinde bulunuyor. Gidiş dönüş yol ise yaklaşık 3 saat tutuyor.

Çok çeşitli olanaklar olmak ile birlikte sadece Chamonix‘e gelip dönmek isterseniz ödeyeceğiniz para 111 CHF. Eğer hem Aiguille du Midi hem de Mer de Glace turunu burada alırsanız ödeyeceğiniz para 113 €.

Ancak bunların hepsini yemek dâhil turdan alırsanız ödeyeceğiniz tutar sadece 206 CHF. Biliyorum pahalı ama bu bölge gerçekten çok zengin insanların yaşadığı Dünya’nın da gözdesi bir bölge.

Chamonix

İngiliz rehberim bile yol boyunca ne yaparsanız nasıl tasarruf edersiniz konulu bir konferans verdi. Pahalılıktan hayli şikayetçiydi.

Eğer buraya kalmak için direkt gelecekseniz en yakın uluslararası havaalanı Cenevre Havaalanı. Havaalanından buraya normal otobüs firmalarıyla 20 € gibi bir fiyata gelmek de mümkün.

İsviçre Fransa Sınır Geçişi

Genel olarak hep sorulan sorulardan biri. İsviçre AB üyesi değil ancak Schengen Ülkesi. Bu nedenle İsviçre’ye vize ile girdiyseniz İsviçre’den Fransa’ya geçmek için yanınızda pasaportunuz olması yeterli.

Otobüste ne renk olduğuna değil pasaportunuz olup olmadığına bakıyorlar. Dönüşte Fransa’dan İsviçre’ye geçerken ise kimse otobüsleri durdurmuyor. Bilgi.

Aiguille du Midi Çıkış Ücreti ve Açılış Kapanış Saatleri

5 yaş altı bedava, 14 yaşa kadar çocuk kabul ediliyor. 5 çocuğa kadar aile kartı 190.70 €.  Kişi başı yetişkin 61.50 €, çocuk 52.30 €.

Aiguille du Midi Ücret Tarifesi

Açılış saatleri havaya göre değişmekle birlikte sabah 08:00 ile 17:00 sularında oldukça değişken.

Aiguille du Midi ile ilgili Önemli Hususlar (Kış)

-Çok sıkı giyinin.

-En ufak bir sağlık probleminiz varsa gitmeyin.

-Çocuklarla hiç gitmeyin. Yaş limitleri koymuşlar ama ben geldiğimde bir okul da buradaydı. Çocukların hepsi merdivende yerlerdeydi. Öğretmenleri ne yapacağını şaşırmış çok da iyi gözükmüyordu.

-Buradaki geziniz  gidiş dönüşünüz de dâhil ortalama 3 saat sürüyor. Teleferikler sabah 08:00’da başlayıp 15:30 gibi ziyaretçi taşıma faaliyetlerine son veriyor. Planlamanızı buna göre yapın.

– Dağda olduğunuzu ve her zaman risk altında olduğunuzu unutmayın.

Şema Harita

Avrupa’nın zirvesi Mont Blanc, Fransa İtalya İsviçre sınırlarında yer alıyor. Hemen yanı başında yer alan tepe ise Fransa sınırları içerisinde. Aiguille du Midi ifadesinin Türkçesi öğle iğnesi.

Şema Harita
Bölge Haritası

Görüş mesafesinin iyi olduğu zamanda Chamonix’deki kiliseden buraya yani iğneye bakan bir kişi güneşi tam iğnenin üzerinde gördüğünde saat 12:00 olurmuş. İlginç değil mi? Bölgeyi anlayabilmeniz için yukarıdaki şema harita üzerinden burada yaşayacaklarınızı anlatmaya çalışacağım.

Aiguille du Midi Teleferik (1)(2)

Tepeye teleferik ile ulaşım Chamonix’den sağlanıyor. Teleferiklerin hızı saatte 40 km.

Chamonix Teleferik

Zaten bu kadar hızlı olmazsa burada sistemi sıhhatli yürütmeniz zor.

Chamonix Teleferik

Teleferik burada 2 kademeli olarak düzenlenmiş. İlk kademe Chamonix-Plan de l’Aiguille arasında.

Chamonix Teleferik

Plan de l’Aiguille ‘ye gitmek için önce Chamonix Teleferik İstasyonu’na geliyorsunuz. Buradan biletinizi alıp 40 kişilik teleferiğe biniyorsunuz.

Chamonix Aiguille du Midi Teleferik

Plan de l’Aiguille bir ara durak. Yüksekliği 2310 m. Teleferik ile çıkarken belli bir yükseklikten sonra Chamonix bulutların altında kalıyor.

Chamonix Aiguille du Midi Teleferik

5 dakikalık yürüyüş mesafesinde öğle yemeği yiyebileceğiniz ve Chamonix’e yukarıdan bakabileceğiniz  The Refuge du Plan adlı bir restoran bulunuyor.

Chamonix Aiguille du Midi Teleferik

Teleferiğin ikinci kademesi Plan de l’Aiguille-Aiguille du Midi İstasyonu arasında. Özellikle son kademeye gelindiğinde inanılmaz bir tasarım ile karşılaşıyorsunuz. Teleferik neredeyse 90 derecelik bir dik açı ile yükseliyor ve yaklaşık 4000 m yükseklikteki istasyona varıyorsunuz.

Bu çıkış esnasında yanınızdan geçen teleferik çok hızlı olduğu için sizi şiddetli şekilde savuruyor ve bir anda dalgalarla boğuşan bir kayık gibi oluyorsunuz. Bu durum bayağı korkutucu oluyor tabii ki.

Aiguille du Midi

Sonuç olarak 2 kademe eğer hemen geçiş sağlarsanız yaklaşık 20 dk, sağlayamazsanız 30 dk civarında sürüyor.  İlk durağım alt teras. 

Sisten sadece üst terası görebiliyorsunuz. Şemalarda da gördüğünüz gibi birbiri ile bağlantılı iki teras var.  Hava çok kötü. Oksijen az olduğu için kendimi 70 yaşında hissediyorum. Etrafta neredeyse kimse yok.

Ara Geçit (3)

Şemada gördüğünüz 3, 5, 6, 7, 15 numaralı alanlardan açık alanlar. Eğer hava güzel olsaydı sanırım çok güzel görüntüler elde edebilirdik.

Ara Geçit

Alt teras bölgesinden üst teras bölgesine geçmek için 3 numaralı ara geçite geldim. Aşağıya hiç bakmıyorum. Neredeyse uçacağız zaten. Normal havalarda bu teraslardan İsviçre ve İtalyan Alplerini de görmek mümkünmüş.

Ara Geçit

Snowboard ve kayakçılara gelince onlar buraya kadar çıkıp 7 numaralı yerden itibaren dışarı çıkıp birbirlerine tutuna tutuna kayak yapmaya uygun yere kadar beraber gidiyorlar. Buradan bakınca karda hareket etmeye çalışan tırtıllara benziyorlar.

Le Pas Dans Le Vide (10)

Eğer korkusuz iseniz şemada 10 numaralı yere gidip bunu gösterebilirsiniz. Aşağıya bakmayın şu an da yerden 1000 m yüksektesiniz.

Aiguille du Midi Nerede Yenir? Nerede Alış Veriş Yapılır? (16) (17)

Alt platformda bir kafeterya ile hediyelik eşya dükkanı, üst platformda ise yazları açık olan bir restoran var.

Alt platformdaki kafeteryada eğer yeterli vaktiniz varsa bir şeyler yiyip içebilirsiniz. Buraya özgü hediyelik eşyaları ise hediyelik eşya dükkanından alabilirsiniz. Gezimiz bitti artık geri dönüyoruz.

Değerlendirme

Hayatımın en özel anlarını yaşadım. Buraya gelmek kayak zevkinin ötesinde bir duygu. Çünkü burası kendi haliyle de oldukça özel bir yer.

Kötü olan tek şey hava durumu idi. Keşke güneşli olsaydı ve ben harika fotolar alabilseydim. Eğer esnek planlama imkanınız varsa hava durumunu planlamanızda göz önünde bulundurun. 

Bölgeye geldiyseniz paraya kıyıp mutlaka Avrupa’nın zirvesinde bir tura katılmalısınız. İnanın buna fazlasıyla değer.

Chamonix ile ilgili diğer yazılarımız için Chamonix Gezi Rehberi, bölgesel planlama için Fransa Gezi Rehberi‘ne bakmayı unutmayın. Sağlıcakla Kalın.

Exit mobile version