Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Mağaralar Manastırı Pechersk Lavra

Yazı Dizisi : Kiev Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Serhat ÇELEBİOĞLU

(2019 Revize) Kiev hepimizin bildiği gibi kiliseler ve manastırlar şehri. Ancak, öyle bir manastır var ki Kiev’deki mabetlerin atası gibi. Mağaralar Manastırı Pechersk Lavra; burası Kiev’in En Önemli Dini Merkezi gibi…

Pechersk Lavra (Києво-Печерська лавра), 28 hektarlık bir arazi üzerine kurulmuş çok büyük bir kompleks. Bu kompleks bir çok kilise ve katedrali barındırıyor.

Burası UNESCO listesinde de yer alan kompleks 10-11 yy. döneminde bölgeye hâkim olan Kiev-Rus Devleti’nin de dini merkeziymiş.

Pechersk Lavra

O zamandan itibaren buradaki mağaralar rahiplerce inzivaya çekilme yeri olarak kullanılmış. Bugün ise bu mağaralar Ortodoksların kutsal hacı olma yeri olmuş.

Pechersk Lavra Gezisi

Pechersk Lavra’ya Ulaşım

Arkadaşlar buraya nasıl geleceğinize gelince en yakın metro istasyonu Arsenalna. Dünyaca ünlü bu istasyona gelirseniz hem istasyonu gezmiş hem de manastıra en kolay şekilde gelmiş olursunuz.

Ancak, istasyonun manastıra 1,5 km uzaklıkta olduğunu da göz önünde bulundurup Uber ile direkt gelmeyi de değerlendirebilirsiniz.

Pechersk Lavra Giriş Ücreti ve Ziyaret Saatleri

Giriş ücreti 6 TL (2019), fotoğraf çekecekseniz yaklaşık olarak bir 45 TL (2019) daha ödemeniz gerekiyor.

Burası büyük bir kompleks olduğu için binaların kendi açılış kapanış saatleri var. Bunu girişte sorabilirsiniz. Mağaralar ise 06:00-20.00 arasında ziyarete açık.

Pechersk Lavra Kompleksi

-Church of Trinity (Троїцька надбрамна церква)

Pechersk Lavra’ya Church of Trinity’nin ayakta kalan kapısından giriliyor. Kilisenin esas ismi Troitska Nadvratna Tserkva.

Church of Trinity

Kiliseyi 1106-1108 yılları arasında Prens Sviatoslav yaptırmış. Daha sonra kendisi de keşiş olup St. Nicholas Svyatosha adını almış.

Kompleksin girişi daha kolay savunulabilsin diye özellikle dar inşa edilmiş. Girişteki 2 duvarda görülen ikonlar ise 1730-1740 tarihleri arasında yapılmış.

Haritada da görüleceği gibi kompleks üst ve alt Lavra olmak üzere ikiye ayrılıyor.

Pechersk Lavra Paskalya Yumurtası

İçeri girdikten sonra önünüze ilk olarak bir paskalya yumurtası çıkacak. Gerçekten çok güzel bir eser. Şu an gezmek isterseniz solunuzda Pechersk Lavra’nın Tarihi Müzesi (Музей історії Киево-Печерської лаври) yer alıyor.

-The Great Lavra Bell Tower (Велика лаврська дзвіниця)

1731-1745 yılları arasında inşa edilen The Great Lavra Bell Tower ya da diğer adıyla The Great Belfry manastırın en önemli çan kulesi.

Pechersk Lavra ve Paskalya Yumurtası

Mimar Johann Gottfried Schädel tarafından tasarlanan kule 96,5 m yükseklik ile manastırın en yüksek binası.

Pechersk Lavra ve Paskalya Yumurtası

3 katlı olarak inşa edilen kulenin son katında bir gözlem platformu var. Buraya çıkmak için ayrıca bir 6 TL (2019) daha ödemeniz gerekiyor.

The Great Lavra Bell Tower

Kulenin gözlem platformuna çıktığımızda çok güzel bir manzara ile karşılaşıyor ve buraya çıkmakla ne kadar doğru yaptığımızı görüyoruz.  Hemen karşımızda muhteşem The Assumption Cathedral’i var.

The Great Lavra Bell Tower

Hemen sağ tarafımızda ise manastırın yemekhane ihtiyacını gidermek için 1893-1895 yılları arasında inşa edilen bir yemekhane var. Buradan bakınca Bizans yapı benzerliği görülüyor. Devamındaki yapı ise metropolitan evi.

The Great Lavra Bell Tower

Uzakta ise Dinyeper Nehri ve karşı kıyıdaki şehrin modern yüzü ile Kiev Anavatan Heykeli (Батьківщина-Мати) görülüyor.

The Great Lavra Bell Tower

Yine uzaklarda ise zamanında keşişlerin kaldığı ve eğitim gördüğü binalar görülüyor.

-The Assumption Cathedral (Успенський собор)

Manastırdaki en büyük bina The Assumption Cathedrali. The Cathedral of the Dormition olarak da biliniyor.

The Assumption Cathedral

Orjinali Prens Sviatoslav tarafından 1070 yılında inşa ettirilmiş ancak 1718’de bir yangın ile kül olmuş. 1900 yılların başında ise Rusya İmparatorluğu tarafından tekrar yaptırılmış.

 

Katedralin hemen sol tarafındaki tek katlı bina kompleksi ise Ukrayna Hazineleri Müzesi (Музей історичних коштовностей України). Ukrayna topraklarında bulunan en eski arkeolojik eserler burada sergileniyor. Burada 400’lü yıllardan parçalar görmek mümkün.

The Assumption Cathedral

Hatta burada 300-1300’lü yıllara ait Hunlardan, Avarlardan, Hazarlardan, Kumanlardan parçalar da görebilirsiniz. Yine burada 500-700’lü yıllardan kalma Slav gümüş parçalar ile 800-1200’lü yıllardan kalma Kiev-Rus Devleti’ne ait altın parçaları da görebilirsiniz.

The Assumption Cathedral

Burada 4-5. yy için Hunlardan, 6-7. yy için Avarlardan, 7.yy için Bulgarlardan, 7-8.yy için Hazarlardan, 13-14.yy için Moğol ve Tatarlardan bahsediliyor. Buraya da giriş paralı. Kişi başı 6 TL (2019) ödemeniz gerekiyor. Fotoğraf çekecekseniz 60 TL (2019) daha ödüyorsunuz. Ancak, daha önce Ukrayna Ulusal Tarih Müzesi ya da 2. Dünya Savaşı’nda Ukrayna Tarihi Müzesi‘ne gittiyseniz o bileti sakın atmayın aynı biletle buraya bedava girebiliyorsunuz. Müze 10.00-16.45 saatleri arasında açık.

-Mağaralarda Hacı Olmak

Öncelikle şunu vurgulamam gerekiyor. Ortodoks inancında hacı olabilmek için buradaki 1000 yıllık mağaralarda ibadet yapmak şart.

Pechersk Lavra Hacı Aday Giriş Kapısı

Şu anda haritada göreceğiniz 19 numaralı güney kapının önündeyiz. Burada fotoğraf çekilmesi hoş karşılanmıyor. Genel olarak bu kapıdan hacı adayları giriyor. İçeride hacı kıyafetlerini giyip kapalı mahalden 21 numaralı Vvedensky Kilisesi (Введенський храм)’ne kadar iniyorlar.

Mağaralara İniş

Ortodoks olmayanlar ise yine fotoğraf çekmemek şartıyla fotoğrafta gördüğünüz gibi bahçenin dışarısından aynı kiliseye kadar geliyor.

Vvedensky Kilisesi (Введенський храм)

Mağaralar gördüğünüz Vvedensky Kilisesi’nin altında bulunuyor. Bu kapıdan itibaren fotoğraf çekmek kesinlikle yasak. Buna dikkat etmenizde fayda var.

Mağaralardaki Kilise

Şu anda haritada göreceğiniz 21 numaralı Vvedensky Kilisesi (Введенський храм)’nden mağaralara girdik. Girişte hanım ve kuzenime başörtüsü ve mutfak önlüğü benzeri bir elbise giydirdiler. Elektrik yok. Mağaralar bir birine bağlı. İçerisi çok karışık. Mumsuz önünüzü görmeniz imkânsız. Her taraf hacı adayları ve papazlarla dolu. Onlardan olmadığımız çok aşikâr olsa da bir şey demiyorlar. Her yerde bu mağaralarda yaşayıp ölen keşiş ve papazların cam tabutlar var.

Mağaralardaki Açık Mezarlar

Hepsi mumyalanmış. Hacı adayları onları öpüyor ve yer altındaki mağara kiliselerde ayin yapıyorlar. Sanırım böylece hacı oluyorlar. Fotoğraf ve kamera kesinlikle yasak. Elimde mum da olmadığından dışarı çıkma hazırlığı yapanlara takılıp mağaralardan çıkıyor ve bu macerayı da bitiriyoruz.

Değerlendirme

Eğer Kiev’e gelirseniz burayı muhakkak görün. En az 3 saat ayırın. Doya doya fotoğraf çekin. Gezinizi ise 1 km ötede yer alan Kiev Anavatan Heykeli (Rodina Mat)(Батьківщина-Мати) ve 2.Dünya Savaşı’nda Ukrayna Tarihi Müzesi (алерея героїв фронту і тилу з бронзовими горельєфними композиціями) ile birleştirin.

Pechersk Lavra

Müze ve heykel ile ilgili tüm detayları 2.Dünya Savaşı’nda Ukrayna Tarihi Müzesi başlıklı yazımda bulabilirsiniz. Bu bölgenin bu şekilde en az yarım gününüzü alacağını ve buna kesinlikle değeceğini unutmayın.

Kiev ile ilgili diğer yazılarımız için Kiev Gezi Rehberi‘ne bakmayı unutmayın. Sağlıcakla Kalın.

Exit mobile version