Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Ukrayna Ulusal Tarih Müzesi

Yazı Dizisi : Kiev Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Serhat ÇELEBİOĞLU

1899 yılında açılan Ukrayna Ulusal Tarih Müzesi zengin içeriği ile sadece tarihi değil aynı zamanda bizim için Atalarımızın İzlerinin Olduğu Müze. Çünkü Orta Asya’dan gelip Avrupa’ya göç eden atalarımız Ukrayna topraklarından geçmiş hatta bir kısmı yoluna devam ederken bir kısmı bölgeye yerleşmiş.

Ukraynaca yazılışı Національний музей історії України.

Her odada mutlaka bir kadın var. Bütün gün orada oturup bekliyorlar. İngilizce de bilmedikleri için bir şey sormanız da imkânsız. Ben bir soru sordum. Cevap verebilmek için 7 kişiyi aradılar. Bir daha soru falan sormadım.

Ukrayna Ulusal Tarih Müzesi

Ancak yine de gerçekten değerli bir müze. Vaktiniz varsa mutlaka gezin görün.

Ukrayna Ulusal Tarih Müzesi’ne Ulaşım

Buraya direkt bir ulaşım yok. Ancak Kontraktova ya da Poshtova Metro İstasyonlarından kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

Ukrayna Ulusal Tarih Müzesi’nin Yeri

Müzenin sadece kendisinin değil yerinin de tarihi olarak da önemi çok büyük. Çünkü eskiden bu parkta sanırım Dünya’da en çok tartışılan yapılardan biri olan Church of the Tithes (Church of Our Lady) varmış. Varmış diyorum çünkü şu an yok. Sadece yerinde kalıntılar var. İşin garip tarafı neye benzediği ile ilgili bir belge de yok.

Ukrayna Ulusal Tarih Müzesi

Kiliseyi Prens Büyük Wladimir, Hristiyanlığı ülkesinde yaymak ve Kiev Rus vaftizini anmak amacıyla yaptırmış. İnşa için de gelirinin % 10’unu bağışlamış. İnşaat 989 yılında başlayıp 996 yılında bitmiş. İnşaatta hem bölgenin insanları hem de Bizanslı ustalar çalışmış. Prensin annesi, prens ve eşi de buraya gömülmüş.

Rizdvo Manastırı

Batu Han 1240 yılında Kiev’e saldırınca kiliseyi de yakıp yok etmiş. Şimdi ise bu kilisenin buraya tekrar yapılıp yapılmaması tartışılıyor. Karşı çıkanlar eski kilisenin neye benzediğini kimsenin bilmediği bu nedenle de bu kiliseyi tekrar yapmanın anlamsız olduğu görüşünde. Zaten müzenin hemen önünde küçük ama çok şık Rizdvo Manastırı da var. Gördüğüm kadarıyla oldukça saygı gören bir yer. Artık içeri girebiliriz.

Ukrayna Ulusal Tarih Müzesi Giriş Ücreti ve Ziyaret Saatleri

Giriş bizim paramızla yaklaşık 7 TL (2019). Fotoğraf çekmek serbest. Ukrayna’da sanırım Rus ekolünden geldiği için tüm müzelerde girişte paltoları bırakmak zorunlu.

Unutmadan biletleri atmayın. Buradan alacağınız bileti 2.Dünya Savaşı’nda Ukrayna Tarihi Müzesi‘nde de kullanabilirsiniz. Ekstra ücret vermenize gerek yok.

Ukrayna Ulusal Tarih Müzesi

Bina üç katta sergileme hizmeti veriyor. Birinci katta Taş Devri, Bronz Çağ, Demir Çağ, Slavların bölgeye yerleşimi, bölgede kurulan Rus Devleti; ikinci katta 14. yy -20 yy. Ukrayna tarihi ve üçüncü katta Ukrayna’da devrim, İkinci Dünya Savaşı, son dönem ve bağımsız Ukrayna ile ilgili sergiler yer alıyor.

-İlk Dönemler

Ukrayna Ulusal Tarih Müzesi
Mamut Dişi ve Mamutlara Karşı Kullanılan Araç ve Gereçler

Ukrayna zamanında mamut cennetiymiş. O zamanın insanları mamut dişlerinden yapılan mücevherleri kullanıyormuş.  Gördüğünüz binlerce yıl öncesinden kalan bir mamut dişi ve ürünleri ve mamutlara karşı kullanılan araç ve gereçler.

Ukrayna Ulusal Tarih Müzesi

Burada ise 7-9. yy.da ticaret açsından Karadeniz’in ne kadar önemli olduğunu görmek mümkün. O dönemde özellikle Marmara Bölgesi ve kuzey kıyılarımız oldukça faal.

Ukrayna Ulusal Tarih Müzesi 1500 Yıllık Kayık

Yetkililerin söylediğine göre en az 1500 yıllık olduğu söylenen kayık.

-Kiev-Rus Devleti ve Atalarımız ile İlk Etkileşim
Ukrayna Ulusal Tarih Müzesi Avrupa’ya Göçen Atalarımıza Ait Parçalar

Burayı gezme amacım öncelikle bu ünlü müzede bizi ilgilendiren ne var? ne olabilir? onu görmek. İşte tarih kitaplarında okuduğumuz Orta Asya’dan göç eden atalarımızın Ukrayna topraklarındaki izleri

1000 Sene Önce Kiev Diaroması

900-1200 yılları arasında Rus-Kiev Devleti Orta Çağ Avrupa’sının en önemli ve zengin devletlerinden biriymiş. Kiev de çok önemli bir kentmiş. İşte o döneme ait Kiev’in diaroması.

-1700’lü Dönemler

Ukrayna için kazakların önemi çok büyük. Çünkü onların Ukrayna’nın koruyucusu olduğuna inanmışlar.

Ukrayna Ulusal Tarih Müzesi (Ukrayna Ulusal Tarih Müzesi 1700’lü Yıllardan Kalan Kazak Silahı

Cossack Türkçeden onlara geçmiş bir kelime ve serbest ve bağımsız demekmiş. İşte o dönemlere ait bir kazak silahı sanırım bugünün makineli tüfeklerinin atası..

1700’lü Yıllardan Kalan Bir Araba

Rus İmparatoriçesi Elizaveta Petrovna’nın 1744 yılında Kiev ziyareti sırasında kullandığı Kiev Metropoliti Rafail Zaborovskys’nin arabası.

Ukrayna Ulusal Tarih Müzesi 1700’lü Yıllardan Kalan Köy Arabası

Yine o döneme ait ürünlerin transferi için kullanılan eski bir köy arabası

-Balkan Savaşları

Görülen harita da ise tüm devletlerle birlikte Balkan Savaşları’ndan sonra Osmanlı İmparatorluğu’nun son durumu gösteriliyor.

Ukrayna Ulusal Tarih Müzesi Balkan Savaşları Sonrası Görünüm

Almanca olarak yazılan metne göre Balkan Savaşı’nın arkasında Rusya’nın olduğundan bahsediliyor.

-Savaşlar Sonrası

Bu müze de güncel tarihten de bahsediliyor. Gördüğünüz gibi komünist rejim döneminde sürgün edilen ya da öldürülen aydınlardan bir kısmını gösterdikleri bölümde belki dikkatinizi çekmiştir.

Ukrayna Ulusal Tarih Müzesi 

Kendilerini özgürlükten bırakan her şeyi dikenli tellerle tasvir ediyorlar. Aynı tasviri Ukrayna İkinci Dünya Savaşı Müzesi’nde de görmüştüm.

-Yakın Dönem
Gorbaçov Dönemi

Yine bağımsızlıklarını kazandıkları Gorbaçov dönemi ve tarihi konuşmalar

Antonov Uçak Maketi

Ukrayna’nın devlet uçak fabrikası Antonov’un ürettiği uçaklar

Ruslana

2004 yılında Eurovision Şarkı Yarışması birincisi Ruslana

Sergei Bubka

Çocukken sakızlarımızdan bile resimleri çıkan sırıkla bir çok yüksek atlama rekorlarına sahip Ukraynalı eski atlet Sergei Bubka

Andriy Shevchenko

Efsane futbolcu Andriy Shevchenko

Turuncu Devrim

Ve tabii ki turuncu devrim…

Değerlendirme

Eğer Kiev’e giderseniz Ukrayna Ulusal Tarih Müzesi’ne mutlaka uğramalısınız. Çünkü burada herkesin geçmişiyle ilgili mutlaka bir şeyler göreceksiniz.

Müzenin olduğu bölge ile ilgili daha geniş bilgi için Tarihi Şekillendiren Yokuş: Andriivs’kyi Yokuşu başlıklı yazımı okuyabilirsiniz.

Kiev ile ilgili diğer yazılarımız için Kiev Gezi Rehberi‘ne bakmayı unutmayın. Sağlıcakla kalın.

Exit mobile version