Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Dünya’nın İlk ve Tek Cadde Müzesi One Street Museum

Yazı Dizisi : Kiev Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Serhat ÇELEBİOĞLU

(2019 Revize) İsmi One Street Museum yani bir cadde müzesi. En önemli özelliği bir caddenin orta çağdan itibaren tarihini anlatan Dünya’nın ilk ve Tek Cadde Müzesi olması. Bu nedenle Kiev geziniz için önemli destinasyonlardan biri.

Caddenin ismi eski Kiev’in en eski caddesi ve aristokratik merkezi olan Andreyevsky Spusk yani Andriivs’kyi Yokuşu.

Andreyevsky Yokuşu

Müzenin yaratıcıları yıllarca Andreyevsky Yokuşu’nun tüm gizemlerini ortaya koymuş. Sonuçta ortaya Kiev’in en çok gidilen müzelerinden biri çıkmış.

Genellikle yokuş sadece 13 numaralı binada oturan dünyaca ünlü yazar Mikhail Bulgakov ile ilişkilendirilse de aslında 19. yy.ın sonundan bu yana, Ukrayna ve Rus bilim ve kültürünün önemli figürleri bu caddede yaşamış.

Diğer önemli bir nokta da müzede yokuşta yaşayanların ay da sürgün edilenlerin kimlikleri ne olursa olsun sorunsuz ve isteyerek beraber yaşadıklarını gösteriyor.

One Street Museum

Müze alan itibariyle küçük olsa da içeride bol miktarda bu caddede yaşayanlara ait tarihi dokümanlar, el yazmaları, imzalı imgeler, antika kartpostallar, fotoğraflar var. Burası bildiğiniz bir zaman makinesi gibi.

One Street Museum’a Ulaşım

En yakın metro istasyonu Kontraktova Ploshcha Metro istasyonu. Buradan yürüyerek 5 dakika sonra müzenin girişine varabilirsiniz.

One Street Museum Giriş Ücreti ve Ziyaret Saatleri

Müze, her gün 12:00-18:00 saatleri arasında açık. Müzeye bizim paramızla yaklaşık 14 TL (2019) karşılığında girebilirsiniz.

One Street Museum

Müze 38 bölmeden oluşuyor. Şu an da sadece bir caddenin ortaçağdan itibaren tarihinin anlatıldığı bölmeleri gözlemliyoruz.

Bu caddenin tarihi Kiev Rus zamanlarına kadar dayanıyor. Hatta caddenin isminin 12. yy.da geçen şiirlerde bile yer aldığı belirtiliyor.

Kiev’in cadılarından da bahsediliyor. 13. yy.da Doğu Avrupa’daki Slav kökenli tüm cadılar müzenin hemen üzerindeki Zamkovaya Tepesi’nde buluşuyormuş.

One Street Museum

Kiev, 13. yy.da batı (Katolik) ve doğu (Bizans, Ortodoks)  medeniyetlerinin sınırı olmuş. Görülen kitaplar 1600’lü yıllara ait Lavra Kilisesi dua kitapları, üzerinde bulundukları örtü ise yine aynı döneme ait bir kazak örtüsü, yine tahtadan yapılmış bir çocuk melek ile o dönemlere ait caddedeki veba doktorlarının kullandığı kıyafetlerini görüyorsunuz.

One Street Museum

18. yy. oturma odası ve cadde ahalisinin giyimi. Yukarıdaki 2 resimde yokuşun başında yer alan St. Andrew’s Kilisesi ile ilgili. Resimler 1840 yılından.

One Street Museum

18. yy. makyaj odası ve cadde ahalisi kadınların o dönemdeki giyimi.

One Street Museum

18. yy.dan kalma bir yemek odası.  Ukrayna’nın en ünlü çikolata markası olan Roshen’den bir kutu çikolata. Geleneksel bir semaver.

One Street Museum

Yine dönemi itibariyle cadde ahalisinin giyimi. Fotoğrafını gördüğünüz yaşlı adama gelince ilginç geldiği için aktarıyorum. Adı Taufık KEZMA. Kendisi bir Ortodoks Arap. Osmanlı Araplarını Rusya’ya tanıtmayı ya da Ruslara yakınlaştırmayı amaçlamış. Ukrayna’nın en önemli orientalist bilim adamlarından biri olmuş. Hala buralarda çok ünlü biri.

Viktor Nekrasov

Yine yokuşun önemli binalarından biri. Kiev’ gelirseniz adını çok duyacaksınız. Yazar Viktor Nekrasov. Kendisine buralarda Aslan Yürekli Richard diyorlar. Yokuştaki evine ise “Castle of Richard”.  Evin en önemli özelliği bacalarından gelen nereden geldiği bir türlü çözülemeyen sesler.

One Street Museum

Hatta yokuş halkı evde şeytanların olduğuna bile inanmış, evin yıkılmasını bile istemişler. Tam ev yıkılacakken evi inceleyen bir profesör bacalarda yumurta kabukları bulmuş.  Meğerse sesi bu kabuklar yapıyormuş.

One Street Museum

Yokuşun en ünlüsü ise 13 numaralı binada oturan Mikhail Bulgakov. Kendisi aslında bir doktormuş. Dünyaca ünlü romanı “Beyaz Muhafız”ı bu evde yazmış.

One Street Museum

Stalin bu romanın oyununu 15 kez izlemiş. Burada kendisiniz orijinal eşyalarını da görebilirsiniz. Kendisi ve evi ile ilgili daha detaylı olarak yokuş ile ilgili yazımda verdim.

Değerlendirme

Bir caddenin 1000 yıllık gelişimini canlı olarak izlemek için bence müze mutlaka görülmeli. Hatta mümkünse müze gezginlerce yokuş gezilmeye başlamadan önce ziyaret edilmeli ki gezerken görülenler de pekişsin.

Müzenin bulunduğu bölgenin daha geniş kapsamlı bilgisi için  Tarihi Şekillendiren Yokuş: Andriivs’kyi Yokuşu  başlıklı yazımı okuyabilirsiniz. Kiev ile ilgili diğer yazılarımız için Kiev Gezi Rehberi‘ne bakmayı unutmayın. Sağlıcakla Kalın.

Exit mobile version