Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Kovada Gölü: Isparta’nın Bilinmeyen Güzeli

Yazı Dizisi : Isparta Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

      

Yazar : Serhat ÇELEBİOĞLU

Kovada Gölü Milli Parkı aynı adlı gölü ile muhteşem bir park. Daha henüz bilinmediği için Kovada Gölü: Isparta’nın Bilinmeyen Güzeli gibi.

Isparta’nın Sütçüler ilçesi sınırları içerisinde yer alan göl ve çevresi 1970 yılında milli park, 1992 yılında l. derece doğal sit alanı ilan edilmiş.

Gölün çevresi yaklaşık 21 km. Buraya gelmeden önce yaptığım planlamalarda buranın etrafını dönebileceğimi düşünüyordum.

Ancak, gelince gördüm ki bu arazi şartları nedeniyle imkânsız. Çünkü buna imkân verecek bir yol yok. Sadece gölün batı tarafında bulunan kıstağın kuzey tarafında aşağıda anlatacağım bir parkur var.

Kovada Gölü Milli Parkı

Foto sever arkadaşlarım için belirtmem de yarar var. Gölü durgun haliyle yakalarsanız özellikle gün batımında batı istikametinde çok güzel tam yansıma fotoğrafları çekebilirsiniz.

Burası aynı zamanda kuşların üreme yeri. Yapılaşma yasak olduğu için doğa da bozulmamış. İnanılmaz bir flora zenginliği var.

Kovada Gölü Milli Parkı

Kampçılık ya da trekking için çok uygun. Bence bilinen kent ormanlarının tersine, doğal alanların kendi ortamında zamana sâri olarak ne kadar canlanabildiğini, ne kadar zenginleştiği gösteren önemli bir örnek.

En güzel tarafı ise yolunun sapa olmasından dolayı kesinlikle sakin ve huzur veren bir yer olması. Sadece kuşlar ve kurbağaların sesleri var.

Kovada Gölü

Eğer serinlemek isterseniz gölün güney tarafında taşlık bir plaj var. Burası ana yolun kenarında olduğu için araba ile de gelebilirsiniz.

Kovada Gölü Milli Parkı Gezisi

Kovada Gölü Milli Parkı’na Ulaşım

Park, Eğirdir’in 25 km güneyinde yer alıyor. Arkadaşlar maalesef buraya ulaşım yok.

Kovada Gölü

Buraya gelmeden önce bisiklet sürmeyi tavsiye edenler de olmuştu. Burası eski Antalya yolu olduğu ve hala tırlar tarafından kullanıldığı için bisiklet kiralamayı profesyonel değilseniz unutun.

Midibüs seferleri ise neredeyse yok gibi. Eğirdir-Sütçüler arası yapılan seferlerin 2 tanesi gölden geçiyor. Saatleri ise size ters. Taksiler ise en fazla 1 saat beklemeyi kabul ederek 120 TL (2018) ücret istiyorlar.

Kovada Gölü Milli Parkı

Benim size tavsiyem ise Cengiz Dikmen, kendisi hem foto hem de gezi sever. Aynı ücrete gerekirse işini gücünü bırakıp size bütün gün rehberlik yapabilir. Tel: 0542 217 33 87

Kovada Gölü Milli Parkı Giriş Ücreti

2021 yılı Giriş Ücreti (2021) kişi başı 9 TL, indirimli 4,5 TL ve otomobil 27 TL.

Kovada Gölü Milli Parkı

İşte size yukarıda bahsettiğim yürüyüş parkurunuz. Haritada gördüğünüz gibi gölü tam çevreleyen bir yürüyüş parkuru yok.

Sadece gölün batı yakasındaki kıstağın kuzey kısmını çevreleyen oldukça sık ormana havi yorucu ama bir o kadarda gerçek bir yürüyüş parkuru var.

Bu parkurun özelliği her şeyin doğal olması, tabiat bütünlüğü sağlayacak şekilde tam bir yabanlık hâkim. Yürürken yaşadıklarımı sırasıyla fotoğraflar üzerinden anlatacağım.

Kovada Gölü Milli Parkı

Parkın hemen girişinde park alanında bulunan bitki ve hayvan türlerini tanıtan bir müze var. Çok terleyeceğiniz için yürüyüşe başlamadan önce müzeyi de gezin. Giriş ücretsiz. Ayrıca basitçe karnınızı da doyurabileceğiniz kolaylıklar da mevcut.

Milli park Yürüyüş Yolu

Şahsi fikrim bu zorlu parkura tok başlamanız. Ayakkabılarınız da çok önemli. Sağlam olması şart. Yoksa her şeyin doğal ve taşlık olduğu parkuru ayakkabısız olarak tamamlamak zorunda kalabilirsiniz. Ayrıca şort ve tişört ile yürümeyi aklınızdan bile geçirmeyin her taraf dikenlerle dolu.

Kovada Gölü

Parkur boyunca bitkileri tanıtan tabelalar var. Gördüğünüz dikkat çeken her ağacın tanıtımı yapılıyor. Evet, artık başlıyoruz. Önce küçük yarım adada ziyaretçi bilgi merkezinden çıkıp güneye doğru yürüyün karşınıza fotoğraflık bir iskele çıkacak.

Kovada Gölü

Kısa bir fotoğraf molasından sonra parkur başlangıcına devam edin. Parkur başlangıcına gidince gidiş/dönüş parkurunun kesiştiğini göreceksiniz.

Kovada Gölü Milli Parkı

Bu bölgede aynı zamanda fotoğraflanması gereken sazlıklar da var. Haritada gördüğünüz parkur tam yarımada 3 km, iskele gözetle kulesinden dönerseniz 1,9 km. Parkur kısa gibi gözükse de ortada yol yok.

Kovada Gölü Milli Parkı

Yani yolu olmayan yerde arazi arabası durumundasınız. Çok sık bitki örtüsü nedeniyle çok yavaş ilerleyebiliyorsunuz. Bu nedenle uzun parkurun en az 1 saat süreceğini bilin.

Kovada Gölü Milli Parkı

Bu parkur gelen ziyaretçilere ekosisteminin güzelliklerini göstermek amacı ile oluşturulmuş. Parkur doğal yapının kesinlikle bozulmaması için mümkün olan en az tahriple inşa edilmiş. Yürüyüş sırasında doğanın korunması için temizleme imkanının kısıtlı olmasından dolayı çöp atılmaması çok önemli.

Yürüyüş Yolu

Gözetleme kulesine vardım. Şansıma kapalıydı. Artık geri dönüşe geçiyorum. En zorlu parkur şimdi başlıyor çünkü yokuş aşağı yürüyorsunuz. Her taraf kayalık.

Yürüyüş Yolu

Yaklaşık 20 dakika sonra parkur bitiyor. Parkurun bitiminde bir karavan ve piknik alanı var. Muhtemelen çok terlemiş olacağınızdan gerekli tedbiri almış olmanız çok önemli.

Değerlendirme

Park Türkiye’deki saklı cennetlerden biri, hala keşfedilmemiş bir yer. Bence Isparta veya Eğridir’e gidenler için görülmesi gereken yerlerin başında geliyor.

Sadece 1 gününüz varsa buraya istinaden yapacağınız planlamayı mutlaka Yazılı Kanyon Tabiat Parkı ile birlikte yapın. Göle ise en güzel foto çekim zamanı olan akşamüstü gidin.

Isparta Gezi Rehberi‘ni okuyarak il içi seyahatinizi adım adım planlayabilirsiniz. Göller Bölgesi ile ilgili planlama yapacaksanız Göller Bölgesi Gezi Rehberi bölümüne bakmanızı tavsiye ederim. Sağlıcakla Kalın.

Exit mobile version