Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

2.Dünya Savaşı’nda Ukrayna Tarihi Müzesi

Yazı Dizisi : Kiev Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Serhat ÇELEBİOĞLU

(2019 Revize) 2.Dünya Savaşı’nda Ukrayna Tarihi Müzesi, Kiev‘in en önemli müzelerinden biri. 2. Dünya Savaşı ve günümüzde Rusya ile yaşanan çarpışmalardan kalanlar burada sergileniyor. Müzeyi her 2 gelişimde de ziyaret ettim.

Ukraynaca yazılışı Меморіальний комплекс Національний музей історії Великої Вітчизняної війни.

Ukraynalılar ülkelerinin tarihini ciddi olarak sahip çıkmış. Her bir parçayı değerli görüp tarih bazında her şeyi saklamışlar. Geçmişlerine çok iyi sahip çıkıp gelecek nesillere çok iyi anlatmaya çalışmışlar. Çok çok da başarılı olmuşlar.

2.Dünya Savaşı’nda Ukrayna Tarihi Müzesi ve üzerindeki Kiev Anavatan Heykeli 

Bu müzede 2. Dünya Savaşı’nda yaşananları Ukrayna özelinde görmek mümkün. Sovyet etkisini ve savaşın psikolojisini gerçekten hissedeceksiniz.

İlk gelişimde tektim. Rehberime beni direkt olarak sabunların yanına götürmesini söylediğimde neden ilk orası dedi. Ben buraya sabunların fotoğrafını çekmek için geldim dedim.

2.Dünya Savaşı’nda Ukrayna Tarihi Müzesi

Götüreceğini ancak anlatmak ya da yanımda kalmak istemediğini kendisini çok kötü hissettiğini söyledi. Kabul ettim. İşte 6 Numaralı Salon sergisinde bulunan sabunlardan bir tanesi. Zeytinyağından değil insandan yapılma…

2.Dünya Savaşı’nda Ukrayna Tarihi Müzesi’ne Ulaşım

Buraya nasıl geleceğinize gelince bu bölge Kiev’in gezilmesi gereken en uzak bölgesi. Metro ulaşım sistemi yok. Bu nedenle telefonunuza UBER programı indirmenizi ve kullanmanızı tavsiye ediyorum.

Ukrayna Tarihi Müzesi

Merkezden buraya UBER ile tahminen 12 TL (2019) bir ücret karşılığında gelebilirsiniz.

2.Dünya Savaşı’nda Ukrayna Tarihi Müzesi Giriş Ücreti ve Ziyaret Saatleri

Müze ise pazartesi hariç 10:00-18:00 saatleri arasında açık. Bilet fiyatlarına gelince tek giriş 6 TL (2019) eğer fotoğraf çekecekseniz ilave bir 6 TL (2019) daha ödeyeceksiniz. Rehber alırsanız ise 50 TL (2019) ödemeniz gerekiyor.

Unutmadan biletleri atmayın. Buradan alacağınız bileti Ukrayna Ulusal Tarih Müzesi‘nde de kullanabilirsiniz. Ekstra ücret vermenize gerek yok.

2.Dünya Savaşı’nda Ukrayna Tarihi Müzesi Önemli Salonlar

Müzede 16 salon var. Ukrayna halkının Nazilere karşı zafer kazandığı mücadeleye ait küçük büyük 17000 parça burada sergileniyor.

Müzeye ait mevcut parça sayısının ise 400.000 olduğu söyleniyor. Sergilenen tüm parçalar ise gerçek. Her biri birbirinden değişik ve önemli değerlere sahip müzede bazı salonlar içerikleri ile daha fazla öne çıkıyor.

-6 Numaralı Salon

6 numaralı salon genel olarak görülmek istenen bir yer değil, ücretini önceden ödediğim için çok hoşuma gitmese de fotoğraf da çekebiliyorum.

2.Dünya Savaşı’nda Ukrayna Tarihi Müzesi 6 Numaralı Salon

Özellikle de çocuklar için kullanılan bir giyotin…

2.Dünya Savaşı’nda Ukrayna Tarihi Müzesi 6 Numaralı Salon

Savaş süresince yaşanan iğrençliklerin hepsi burada toplanmış.Gestapo tarafından özellikle çocuklar için kullanılan bir darağacı..

2.Dünya Savaşı’nda Ukrayna Tarihi Müzesi 6 Numaralı Salon

Ölenlerin ne yapılacağı unutulmamış tabii ki. Cesetlerin gömülmesi yerine öğütülerek gübre olarak kullanılmasının daha doğru olacağı da düşünülmüş.

2.Dünya Savaşı’nda Ukrayna Tarihi Müzesi 6 Numaralı Salon

Madem bu kadar kötü hissediyorsunuz neden bu görüntülere izin veriyorsunuz diye sorduğumda hepsinin birer gerçek olduğunu ve unutulmaması için de göz önünde olması gerektiğini zaten burayı sadece isteyenlerin gezebildiğini söylüyorlar. Yine öldürülen bir çocuktan geriye kalanlar..

2.Dünya Savaşı’nda Ukrayna Tarihi Müzesi Nazi sembol araçlarından bir Üç Tekerlek

1945 yılına doğru Naziler için işler tersine dönünce direniş ve zaferler dönemi de başlamış.  Ele geçirilen Nazi sembol araçlarından bir üç tekerlek…

2.Dünya Savaşı’nda Ukrayna Tarihi Müzesi Ele geçirilen bir Tümen Sancağı

Nazilere karşı elde edilen bir zafer neticesinde ele geçirilen ve yerde sergilenen bir tümen sancağı.

-14 Numaralı Salon

Bu savaşta ölenler için ise 14 Numaralı Anılar Salonu düzenlenmiş. Salon boyunca Cenaze Şölen Masası oluşturulmuş.

2.Dünya Savaşı’nda Ukrayna Tarihi Müzesi 14 Numaralı Anılar Salonu

Masaya o döneme ait kullanılan tüm eşyaları konmuş. Bu eski bir slav adetiymiş. Ölenler şölen eşliğinde gömülürken aynı zamanda onurlandırılırmış.

2.Dünya Savaşı’nda Ukrayna Tarihi Müzesi 14 Numaralı Anılar Salonu

Salonda savaşta yalnız kalan dullar için de bir köşe yapılmış.

-Ukrayna Rusya Savaşı Salonu

Müzenin giriş kısmında ise Doğu Ukrayna temalı bir sergi var. Sanırım Dünya’nın en yakın tarihinin anlatıldığını sergi budur.

2.Dünya Savaşı’nda Ukrayna Tarihi Müzesi

Burada Ukrayna’nın bütünlüğüne ve bu mücadele için ölenlere vurgu yapılarak 2014–2019 yılları arasında Doğu Ukrayna’nın savunmasında kullanılmış 4000 parça sergileniyor.

2.Dünya Savaşı’nda Ukrayna Tarihi Müzesi’nin Dışı

İçeride bunlar olurken hiçbir şeyden habersiz dünya tatlısı çocuklar tankın üzerine çıkmış çok güzel oyun oynuyorlardı.

2.Dünya Savaşı’nda Ukrayna Tarihi Müzesi Tank ve Çocuklar

Gördüğünüz tanklarda 2. Dünya Savaşı’ndan kalma T-72 tankları. Nazi Silahlı Kuvvetleri bünyesindeki tümenlerin % 60’ı ile Kızıl Ordu bünyesindeki tümenlerin % 50’si bir fiil Ukrayna topraklarında savaşmış.

Kızıl Ordudaki her 5 askerden biri Ukraynalıymış. Bu savaşta ölen Ukraynalı sayısının 10.000.000 olduğu belirtiliyor.

2.Dünya Savaşı’nda Ukrayna Tarihi Müzesi Dinyeper Nehri

Müze ise pazartesi hariç 10:00-18:00 saatleri arasında açık. Bilet fiyatlarına gelince tek giriş 6 TL (2019) eğer fotoğraf çekecekseniz ilave bir 6 TL (2019) daha ödeyeceksiniz. Rehber alırsanız ise 50 TL (2019) ödemeniz gerekiyor.

Adres: Lavrska St, 24, Kyiv, Ukrayna, 01015 , Tel:+380 44 285 9452

Kiev Anavatan Heykeli (Rodina Mat)

Gördüğünüz heykel ise Kiev’in sembol yapılarından Mother of Motherland (Rodina Mat) yani Kiev Anavatan Heykeli. 1981 yılında tamamı titanyumdan yapılmış. 102 m yükseklik ve 500 ton ağırlığa sahip heykel Ukrayna Halkının 2. Dünya Savaşı’ndaki zaferini temsil ediyor.

Kiev Anavatan Heykeli (Rodina Mat)

Kule pazartesi hariç her gün 10:00-18:00 saatleri arasında açık. Müzeye girdikten sonra platforma çıkmak için ayrı bilet alınıyor.

Kiev Anavatan Heykeli (Rodina Mat)

36 metredeki gözlem kısmına çıkmak için ise kişi başı 10 TL (2019) ücret ödeniyor. Çıkış müzenin içerisinden yapılıyor. Fakat çıktığınız yerde çitler olduğu için fotoğraf çekmek için pek uygun bir yer değil.

Heykelin 91 metrelik kitabe kısmına sadece iyi havalarda (+ 5 derece) izin veriliyor ve kişi başı ücret yaklaşık 60 TL (2019). Yalnız oraya rehbersiz çıkış mümkün değil. Ayrıca, oraya çıktığınızda sadece kalkanın arka kısmı yani şehir kısmını küçücük kapalı bir yerden seyrediyorsunuz ve dar bir metal merdivenlerden tırmanmanız gerekiyor.

2.Dünya Savaşı’nda Ukrayna Tarihi Müzesi 

Bunun yanında müze ve heykele doğru giderken sağlı sollu kominizm kokan soğuk ama muhteşem heykellerin olduğu yapay mağarayı (алерея героїв фронту і тилу з бронзовими горельєфними композиціями) da mutlaka görmek lazım.

2.Dünya Savaşı’nda Ukrayna Tarihi Müzesi 

Heykeller, 1941 Alman işgali ve Nazi terörüne karşı partizan mücadelesini ve cesur Sovyet savunmasını temsil ediyor.

Adres: Zapecherna St, Kyiv, Ukrayna, 02000 , Tel:+380 44 285 9452

Değerlendirme

Kiev Anavatan Heykeli (Rodina Mat) ve Ukrayna İkinci Dünya Savaşı Müzesi’nin Ukrayna’nın tarihini anlamak için mutlaka gezilmesi gerektiğini değerlendiriyorum.

2.Dünya Savaşı’nda Ukrayna Tarihi Müzesi 

Yapılacak gezi planlamaları ise mutlaka 1 km uzaklıkta bulunan Mağaralar Manastırı ile beraber yapılmalı. Mağaralar Manastırı ile ilgili tün detayları Kiev’in En Önemli Dini Merkezi Mağaralar Manastırı Pechersk Lavra başlıklı yazımda bulabilirsiniz.

Kiev ile ilgili diğer yazılarımız için Kiev Gezi Rehberi‘ne bakmayı unutmayın. Şimdilik sağlıcakla kalın.

Exit mobile version