Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Donmuş Çıldır Gölü Gezisi

Yazı Dizisi : Kars Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Serhat ÇELEBİOĞLU

Donmuş Çıldır Gölü Gezisi adeta gibi, Bir Türkiye Masalı gibi: Evet, oraya gidilmesi, gezilmesi zordur ama gidince göreceğiniz, yaşayacağınız o sahneler hayatınız boyunca hafızanızdan hiçbir zaman silinmeyecektir.

Karşılaştırma yapılacak gibi değildir. Fotoğrafçısı, gezgini, tutkunu, aşığı hepsi aynı şeyi hisseder orada…..Güzelliği donmuşluğu, çıtır çıtır yürümesi ve…

Alabildiğine, bitmek tükenmek bilmeyen özgürlüğü….

Donmuş Çıldır Gölü Gezisi

Çıldır Gölü Ne Zaman Donuyor?

Göl, donmuş ve emniyetli halini Şubat Ayında alıyor. Mart sonu gibi ise başlıyor erimeye bu nedenle hayal kırıklığına uğramamanız için buraya en erken şubat ayında gelmenizi tavsiye ederim.

Çıldır Gölü’ne Ulaşım

Değerli arkadaşlarım burası Kars’a yaklaşık olarak 65 km uzaklıkta. Her ne kadar şoförlüğünüz kuvvetli olsa da özellikle bu mevsimde buraya gelirseniz araba kiralama riskini almayın. Yolları tanımıyorsunuz. Hava şartları ani olarak değişebiliyor. Biz oradayken bile arabalarıyla karda mahsur kalanları gördük, okuduk.

Eğer 3-6 kişiyseniz size tavsiyem bölgenin tamamına hâkim Osman ÖZAYAĞ. Biz kendisi ile İshakpaşa Sarayı, Ani, Çıldır, Boğaztepe Köyü, Havaalanı-Otel-Havaalanı intikali paket olarak 840 TL (2018) bir bedele anlaştık. 5 kişi olduğumuz, 650 km yol yaptığımız, rehberlik ve özgürlük düşünülürse inanın komik bir para. Tel : 0530 69177 91

Çıldır Gölü

Donmuş Çıldır Gölü

1878 Berlin Anlaşması neticesinde savaş borcu olarak Ruslara verilmiş kurtuluş savaşına kadar da böyle kalmış. Neyse ki bu Dünya Güzeli Kurtuluş Savaşı ile birlikte işgalden kurtarılmış ve tekrar anavatan topraklarına dönmüş.

Donmuş Çıldır Gölü’nün Tam Ortası

Deniz seviyesinden yaklaşık 2000 m yüksekteki göl Arpaçay’ın kollarından besleniyor. En derin yeri ise 45 m. Gölün tam ortasına bir Türk Bayrağı dikilmiş. Kıyıya bayağı uzak. Allah korusun buz kırılsa hiç bir şansınız yok. İnsanlar buraya biraz korkudan biraz da yorucu olduğundan gelemiyor.

Uçsuz bucaksız beyazlığın içerisinde öyle güzel duruyor ki burada fotoğraf çekilmezseniz geziniz gerçekten yarım kalır. Normalde atlı kızaklar buraya gelmiyor daha çok kıyıdan kıyıdan herkesi gezdiriyorlar. Bir tuhaflık var ama bizi niye getirdiklerini hala anlayamadım.

Donmuş Çıldır Gölü

İndik fotoğraf çekimlerimize başladık. Işık muhteşem. Bir de buraya gelmeden önce okuduğum bazı yazılarda buraya Türkiye’nin tek donan gölü dendiğini gördüm. Hayır, arkadaşlar Boğaztepe Köyü’ne giderken gördüğüm Aygır Gölü’de donuyor ama tanınmadığı ve tesiste bulunmadığı için kimse bilmiyor.

Çıldır Gölü’nde Doğum Günü

Şimdi öğrendim neden buraya geldiğimizi. Bir sürü hayalim var benim. Hepsi olamaz ama oldukça üzerlerine çizik atıyorum.

Aylar önceden mırıldanırken bir hayalimi söylemiştim. Doğum günümü gölün ortasında kutlasam ne kadar değişik olur diye öylesine.

Ben unutmuştum ama onlar unutmamış. Bana her zaman sahip çıktıkları gibi hayallerime de sahip çıkmışlar.

Donmuş Çıldır Gölü’nde Doğum Günü

Beni çok mutlu ettiler bu anı hayatım boyunca unutmayacağım. Olur ya eşinize, sevgilinize ya da çocuklarınıza böyle bir sürpriz yapmak istersiniz diye yazıyorum. Burada bu işi organize etmek gerçekten çok zor çünkü etrafta gerçekten hiç bir şey yok. Ortam o kadar soğuk ki mumları bile yaymak mümkün değil.

Çıldır Gölü’nün Kızakları

Atları o kadar güzel süslemişler ki hepsi birer gelin gibi. Kişi başı 20 TL (2018) istiyorlar. Pazarlık mümkün tabii ki ama inanın bunu yaşamaya değer.

Çıldır Gölü’nün Kızakları

Her güzel serüvenin gibi bu serüvenin de bir sonu var. Hep dediğimiz gibi güzel şeyler çabuk biter. Bu gezi yıllar öncesine kadar bizim için  bir hayaldi şimdi ise unutulmazlar arasında yer alan bir anı oldu.

Çıldır Gölü’nde Ne Yenir? Nerede Yenir?

Göl, Van Gölü’nden sonra D.Anadolu’nun 2. büyük gölü. Aynı zamanda en büyük tatlı su gölü. Bu nedenle bu gölden çıkan Sarı Balık ya da Sarı Sazan Balığı soğuk nedeniyle yağlanıyor ve diğer tatlı su balıklarının tersine oldukça lezzetli oluyor.

Bu balığı yiyebileceğiniz tek yer ise Atalayın Yeri. Zaten etrafta başka imkan yok. Bu mekan ile ilgili bilmek isteyeceğiniz tüm detayları Karsta Ne Yenir, Nerede yenir? başlıklı yazımda ayrıntılı olarak anlattım.

Değerlendirme

Bir değerlendirme yapsam burada yaşadıklarım için hiç bir zaman unutamayacağım bir rüya derdim. Siz gezginlere tavsiyem ailenizi arkadaşınızı sevgilinizi bundan mahrum bırakmayın. Emin olun burada Paris’te ne hissedecekseniz aynı duyguyu hissedeceksiniz.  Çünkü burası hiç bir zaman unutamayacağınız belki de en güzel fotoğraflarınızı çekeceğiniz bir Türkiye Masalı.

Donmuş Çıldır Gölü

Kars ve çevresi ile ilgili diğer yazılarımız için Kars Gezi Rehberi‘ne bakmayı unutmayın. Sağlıcakla Kalın.

Exit mobile version