Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Karsta Ne Yenir? Nerede Yenir?

Yazı Dizisi : Kars Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Serhat ÇELEBİOĞLU

Son dönemde bir vesileyle Kars’a gitmek hepimiz arasında moda oldu. Ben de bu durumdan kendime pay çıkararak gidecekler için daha sonra yayınlayacağım gezilecek yerleri destekleyici nitelikte deneyimlediğimiz yerleri anlatan Karsta Ne Yenir? Nerede yenir? konulu bir yazı yazmaya karar verdim. Öncelikle şunu belirtmeliyim. Gelişim yeni olduğu için Kars’ta henüz gidilecek restoran sayısı hala yeterli değil ancak bölgenin gelişim potansiyeli özellikle kış turizmi açısından yüksek. Bu da gelecekte gidilesi mekân sayısının artacağını gösteriyor. Afiyet olsun.

Karsta Ne Yenir? Nerede Yenir?

Han-ı Hanedan

Faikbey Caddesi üzerinde yer alan ve 2011 yılında kurulan Naif Nayki’nin işletmeciliğini yaptığı  restoran genel olarak Kars’ın bir numarası olarak gösteriliyor. Arkadaşlarınızla gelip içkilerinizi de yudumlarken sohbette edebileceğiniz mekândaki ciddiyetten de bunu hissediyorsunuz.

Karsta Ne Yenir? Nerede Yenir? Han-ı Hanedan

Yöresel yemekler ile birlikte bilindik Dünya mutfağını da bulabiliyorsunuz.  Örneğin hemen yanımızda yer alan büyük grup toplu olarak yöresel bir yemek olan piti yedi. Açıkçası daha önce piti yemiş arkadaşlarımın tavsiye etmemesi nedeniyle biz tercihimizi hem Dünya hem de yöresel olarak kullandık.  Kaz olayına ise hiç girmedik çünkü bunun yerinin Kars Kaz Evi Restoranı olduğunu özellikle belirtiyorlar. Ben meşhur olduğu söylenen yöresel etin tadına bakmak için saç kavurma yemeyi tercih ettim. Karsta Ne Yenir? için iyi bir başlangıç oldu yani…

Saç Kavurma

Taze soğan ile birlikte kavurmaları etin tadını da güzelleştirmiş. Tavsiye ederim.  Ana yemek fiyatları 20-30 TL (2018) arasında değişiyor. Mezelere gelince değişik bir meze göremedim. Talep ettiğimiz fırın mantarın yoğunluk nedeniyle bir saat sonra gelmesini ise biraz yadırgadım.

Han-ı Hanedan

Şansımıza pazartesi olmasına rağmen grupların da etkisi ile canlı müzik de vardı. Bu güzel müziğin yanında mekânın olumsuz tek tarafı ise mevcut tek balkon ve bitmek tükenmek bilmeyen şekilde bu balkonda sigara içmek isteyen tiryakiler. Dışarısı zaten çok soğuk. O kadar çok balkon kapısını açıp kapatıyorlar ki yakın masalarda oturanlara gerçekten acıdım. Bence böyle bir uygulama yerine tiryakiler giriş kapısına yönlendirilmeli. Kimse ne rahatsız edilmeli ne de hasta olmamalı…

Karsta Ne Yenir? Nerede Yenir? Han-ı Hanedan

Kars’a gelip güzel müzik eşliğinde mutlu olmak istiyorsanız bir akşam yemeğinizi mutlaka burada alın.  Maliyete gelince içki kullanmıyorsanız kişi başı 30-40 TL (2018) bir ücret ödeyeceğinizi söyleyebilirim. Çok büyük gruplar geldiği için özellikle kış döneminde mutlaka rezervasyon yaptırmanız gerekiyor. Tel: 0474 223 99 99

Kars Kaz Evi

Kars Çayı’nın yanında Kars Kalesi’nin hemen karşısında yer alan ve 2008 yılında kurulup Nuran Özyılmaz tarafından işletilen restoran sanırım ülkemizin en ünlü kaz eti tüketim restoranı. Kaz yemek için şehirde kime sorsanız sizi zaten buraya yönlendireceklerdir.

Kars Kaz Evi

Nuran Hanım bu restoranı açmış ama tam bir girişimci ruhuyla…. Kars Kazının dünyaya tanıtılması amacıyla birleşmiş milletler ortak programı dahilinde “sürdürülebilir Kars Kazı projesini” hayata geçirmiş. Projesi için bizzat Budapeşte kaz çiftliklerini de gezmiş gözlemlemiş.

Karsta Ne Yenir? Nerede Yenir? Kars Kaz Evi

Ben de Macaristan’da kaz yemiş bölgede kaz etinin ne kadar ön planda tutulduğunu hatta sürdürülebilir bir turizm unsura haline geldiğini yerinde görmüş takdir etmiştim. Doğru bir seçim yapmış. Kısacası azimli ve başarılı bir Anadolu Kadını kendisi. Nuran Hanımı tebrik etmek gerek. Genel olarak üniversite öğrencileri ile çalışması da diğer bir hayranlık konusu.

Karsta Ne Yenir? Nerede Yenir? Kaz Eti

Gelelim kaz etine. Bütün olarak ya da ¼ olarak bir satış söz konusu. Biz deneme amaçlı olarak sadece ortaya bir but aldık. İyi ki de öyle yapmışız. Tuzlu ve biraz daha yağlı tavuk tadı alıyorsunuz. Denemeli misiniz? Mutlaka çünkü bu kararı yedikten sonra kendiniz vermelisiniz. Biliyorsunuz zevkler ve renkler tartışılmaz. Fiyata gelince gördüğünüz but tabak 70 TL (2018).

Acem Kebabı
Kiremit Kebabı

Diğer tercihlerimiz Acem Kebabı ve Kiremit Kebabı oldukça başarılı. Severek yiyeceğinizden eminim. Kebapların hepsinin yanında tadımlık şirin pilav da veriliyor. Fiyatları ise 20-30 TL (2018) arasında değişiyor. İsterseniz burada mantı ve hangel yemeniz de mümkün. Onlar da oldukça başarılı.

Kars Kafkas Halk Dansları

 

Muhteşem Kars Kafkas Halk Dansları ise ayrı bir konu. Son dönemde izlediğim en muhteşem gösteri. Arkadaşlar bu gösteriyi aynı grup yapıyor.  Her gün iki güç yerde gösteri yapıyorlar. Mutlaka ama mutlaka seyredin. Bundan güzelini hiçbir yerde göremezsiniz.

Kars Kaz Evi’nde Sürpriz Doğum Günü

Çok şanslıyım değerli ailem sayelerinde doğum günüm birçok yerde kutlandı. Bunlardan biri de Kars Kaz Evi. Her biri benim için muhteşem unutulmaz birer anı olarak kalacak.

Hanımeli

Faikbey Caddesi üzerinde emniyet müdürlüğü karşısında yer alan ve Dilek Adıgüzel’in işletmeciliğini yaptığı  restoran dördüncü yılında yeni mekanında hizmet veriyor.

Hanımeli

Burası daha çok Kars mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinin özenle sunulduğu yöresel yemekler ve âşıkların atışması ile biliniyor.

Karsta Ne Yenir? Nerede Yenir? Hanımeli

İçerisinin dekorasyonunda ise tamamen Kafkas anlayışının hâkim olduğu görülüyor.

Karsta Ne Yenir? Nerede Yenir? Hangel

Yemeklere gelince biz her birimiz farklı lezzetler tatmak adına yöresel yemekler alarak her bir tadı tatmak ve beğendiğimiz yemeklerle devam etmek istedik. Bildiğimiz mantının yanında hangel yani etsiz mantı da aldık. Normalde seveceğimi düşünmediğim hangeli gerçekten başarılı buldum. Keyifle yedik hatta bir tane daha söyledik.

Karsta Ne Yenir? Nerede Yenir? Revan Köftesi

Yöresel diğer bir lezzette Revan Köftesi, zırhla kıyma haline getirilmiş etin büyükçe bir top haline getirilmesi şeklinde yapılan bir köfte. Etin içinde yer alan Kuru Erikler ise etin lezzetini yumuşatmış. Gerçeği söylemek gerekirse ikinci bir tabağı yemem.

Karsta Ne Yenir? Nerede Yenir? Şirin pilav

Şirin pilav ise çeşitli meyvelerin pilavla karıştırılıp yumuşatılmış hali. Güzel bir tat. Keyifle yenilebilir. Bu yöresel yemeklerin yanında lahana ve yaprak sarma da bulunuyor. Her ikisi de çok başarılı ve porsiyonlar gerçekten doyurucu. Tercih edenler için isteyenlere sofra şarabı da servis ediliyor. Köfteden sonra ise her yerde olduğu gibi tatlı olarak Umaç Helvası ikram ediliyor. Esnafın söylediğine göre Kars yöresinde Umaç  Helvası’ndan başka bir yöresel tatlı olmadığı için başka tatlı yapmazlarmış.

Aşıkların Atışması

Gelelim eğlenceye burada âşıkların atışması ünlü. 2 âşık önce birbirleriyle daha sonra da masa masa müşterilerle ilgileniyorlar. Onları tanıyıp başlıyorlar onlarla ilgili şiirler söylemeye. Bizim ile de sağ olsunlar çok ilgilendiler. Çok komik anlar yaşadık. Ödediğimiz ücrete gelince içki tercihiniz yoksa her şeyden tadarsanız kişi başı ödeyeceğiniz ücret 30-40 TL (2018) civarında olacaktır.  Tel: 0474 212 6131

Atalay’ın Yeri

Karsta Ne Yenir? için en uzak nokta. Yer olarak Ardahan sınırları içerisinde kalmakla birlikte daha çok Kars’tan gidileceği için bu mekânı da burada anlatmakta fayda görüyorum. Çıldır Gölü’ne sıfır bir kulübede faaliyet gösteren ve Atalay Uzunkaya tarafından işletilen Atalay’ın yeri mutlaka ama mutlaka gidilesi bir mekan.

Atalay’ın Yeri

Atalay’ın Yeri’nde Çıldır Gölü’nde yetişen ve günlük olarak tutulan o taze balıkları yemeden giderseniz sonradan çok pişman olabilirsiniz.

Atalay’ın Yeri

Buranın ünü o kadar yayılmamıştır ki bölge halkına göre burada buzdan çıkarılan günlük 250 kilo sarı balığın tüketildiği iddia ediliyor. Maalesef son düzenlemelerle nedeni pek anlaşılamaz şekilde elektriği kesilmiş içki ruhsatı da iptal edilmiş iletişim ise sadece cep telefonu ile sağlanıyor.

Karsta Ne Yenir? Nerede Yenir? Sarı balık

Karsta Ne Yenir? için en çok merak ettiğim Sarı Balık yani sarı sazanlara gelince gerçekten bir göl balığının bu kadar güzel olabileceğini düşünmüyordum. Bunu gölün soğukluğuna ve balıkların yağlanmasına bağlıyorum. Bizi buraya getiren taksimizin şoförü Osman Beyin söylediğine göre eğer 30-40 pişirim sonra yağ değiştirilmez ise balık altın rengi değil simsiyah olurmuş. Bu nedenle sarı balık yemek için özellikle burayı tavsiye ediyor.

Balığın yanında gelenler

Balığın yanında ise salata, turşu, acılı ezme ve küflü peynir veriyorlar. Özellikle acılı ezme ve küflü peynir gerçekten çok özel.

Karsta Ne Yenir? Nerede Yenir? Atalay’ın Yeri

Otantik bir ortamda ilk defa tattığınız lezzetler doğal olarak yemeği de muhteşem kılarken neşenizi de artırıyor. Maliyete gelince gördüğünüz bu set için sizden adam başı 40 TL (2018) ücret talep ediliyor. İnanın Çıldır Gölü’nde yaşayacağınız muhteşem ortam ile birlikte buna fazlasıyla değer.

Atalay’ın Yeri’nden Çıldır Gölü

Diğer taraftan bölgede yemek yenebilecek az yerden biri olması nedeniyle yer bulmakta zorlanıyorsunuz. Çok büyük gruplar hariç rezervasyona sıcak değiller. Taksi şoförümüz Osman Bey sağ olsun. Kişisel kredisiyle bu olayı bizim için halletti. Tel: 0535 211 03 48

Cheltikov Hotel

Cheltikov Hotel

Karsta Ne Yenir? için bir çay içme noktası. Kars’ın tarihi bölgesinde gezdikten sonra çok yorulacağınızdan ve üşüyeceğinizden bu tarihi mekâna da bir çay içmek için uğramanızı tavsiye ederim.

Değerlendirmem

Genel olarak bir değerlendirme yapmam gerekirse Kars, yediğiniz ve içtiklerinizle sizlere yeni bir şeyler öğretecek sizin de bundan keyif almanızı sağlayacak bir şehir.

Karsta Ne Yenir? Nerede yenir? adlı yazımı bitirmeden önce genel bir hususa da parmak basmadan edemeyeceğim. Burada neredeyse merkezdeki simit sarayı hariç içtiğimiz hiçbir çayı beğenmedik. Her yerde haşlama çay veriliyor ve bu durum da lüks restoranlar dâhil normal kabul ediliyor. Bu konuyu da göz önünde bulundurmanızı tavsiye ederim.

Kars ve çevresi ile ilgili diğer yazılarımız için Kars Gezi Rehberi‘ne bakmayı unutmayın. Sağlıcakla Kalın.

Exit mobile version