Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Kiev’de Ne Yenir, Nerede Yenir ?

Yazı Dizisi : Kiev Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Serhat ÇELEBİOĞLU

(2019 Revize) Öncelikle şunu belirtmekte yarar görüyorum. Kiev’de Ne Yenir, Nerede Yenir ? yazımı yazma sebebim benden önce Kiev’i gezen ve bloglarında yazan arkadaşların birbirlerinden kopya yazılarla sanki her yere gitmişler ve her şeyi de yemişler havası yaratması.

Önerdikleri yemek ve restoran listelerine bakarsanız bu kişilerin en az burada bir ay gezmiş, yemiş ve içmiş olması gerektiğini anlarsınız.

Gelip görünce maalesef anlıyorsunuz ki bu yazıları yazan arkadaşların çoğu kendilerine her şeyi biliyorum havası verirken buradaki pide-pizza ya da Mcdonalds tarzı fastfood restoranlarından çıkmamışlar. Yani Kiev’de Ne Yenir, Nerede Yenir ? diye kendilerine sorsanız muhtemelen cevap bile veremezler.

Kiev’de Ne Yenir, Nerede Yenir ?

Diğer taraftan ise bilgi ihtiyacı olan insanları da yalan yanlış bilgilerle donatıyorlar. Bu nedenle Kiev’e gitmek gibi bir niyetiniz varsa bu yazımı mutlaka okuyun. Burada ne yazıyorsam bizzat gittim, yedim ya da içtim. Gezim boyunca Türk restoranlarına uğramadım. Siz giderseniz seçim tabii ki sizin ama alınan ders ya da tecrübe her zaman esastır.

Kiev Yemek Kültürü ile İlgili Bilmeniz Gerekenler

-Para Durumu

1 TL:5 Grivna (2019) etmektedir. 2018 yılı başında geldiğimde malesef 1 TL: 7,5 Grivna idi. Masa donatırken para aklınıza bile gelmiyordu. Yılbaşında hem ülkemizdeki develüasyon hem Ukrayna’da devam eden savaş nedeniyle yapılan zamlar herşeyi bizim için de en az % 50 daha pahalı hale getirmiş. Ancak Milano’da standart bir pizza ve içeceğe 12 € verdiğiniz düşünülürse ben hala Ukrayna’nın Türkler için en uygun gezilecek ülke olduğunu düşünüyorum.

Yaklaşık olarak et yemekleri 120-130 Grivna (2019)’dan başlıyor. Ukrayna’da doktorların ya da mühendislerin maaşlarının bile halen 350 $ olduğunu düşünürseniz burada ister tek ister ailece krallar gibi ziyafet çekebilirsiniz.

-Restoranlar

Restoranlar da eğlence yerleri gibi belli bölgelerde toplanmamış tüm şehre yayılmıştır.

Kiev’de mahalle araları da dâhil neredeyse tüm restoranlar lükstür. Ancak bu lükslük kişi başına gelirin çok düşük olması sebebiyle genel olarak fiyatlara yansımamaktadır. Bu nedenle Kiev halkı sadece hafta sonları restoranlara bütçeleri ölçüsünde gitmektedir. Hafta içi genel olarak restoranlar boştur.

Andriivs’kyi Yokuşu  Zamkoviy Tepesi

Restoranlar ya da kafeler standart olarak içkilidir. Ayrım yoktur. Her biri aynı zamanda birer bardır. Tüm barlara çoluk çocuk aile olarak da gidilmektedir. Bu onlar için çok normaldir. Saat 23:00 itibariyle Arena City bölgesindeki restoranlar ve Mafia Pizza Restoranları hariç neredeyse tüm restoranlar kapanmış olur.

Halkın gelir düzeyi düşük olması sebebiyle bir yere oturmak yerine -20 derecede bile içkilerini, kahvelerini vb. alıp dışarıda sohbet etmeyi tercih ederler.

Yemek yemek için nereye girerseniz girin paltonuzu sandalyenize koymayın. Mutlaka askılıklara asın. Garip karşılanıyor. Hırsızlık endişesi olarak görüldüğünden bozuluyorlar. Bu konuda rahat olun çok onurlular ben içeride ya da dışarıda hiçbir şekilde böyle bir olayla karşılaşmadım.

Su Kilisesi

Oturduğunuz yerden mutfak personelini ve talebinizin yapılışını görebiliyorsunuz. Tüm restoranların arka planında genellikle geniş bir mutfak kadrosunun çalıştığını fark ediyorsunuz. Bunun sebebinin personelin çok düşük ücretlerle çalıştırılması olduğunu değerlendiriyorum. Diğer taraftan tüm gezim boyunca tüm restoranların personelinde işini kaybetme endişesi ve işine dört elle sarılma davranışı hissettim.

Bahşiş bıraktığınızda görseler bilseler dahi siz kapıdan çıkmadan kimse hesabı almıyor.

Kız, erkek fark etmez garsonlara hatıra fotoğrafı çektirmek istediğinizi söylerseniz sadece kendinizin değil istediğiniz takdirde onlarla da fotoğraf çektirebilirsiniz. Bu onlarca taciz değil değer verilmek ya da tanıtım için olumlu olarak görülüyor.

-Yemekler

Ukrayna mutfağından toplasanız sadece bir menüyü zor çıkartabilirsiniz. Bu yüzden şehre İtalyan, Gürcü ve fastfood restoranları hakimdir.

Otellerin kahvaltıları felaket. Bizim ağız tadımıza uygun değil. Bu nedenle mümkünse kahvaltı dahil sistemine hiç girmeyin. Tüm restoranların kahvaltı menüsü de var. Kahvaltı menünüzü kendiniz oluşturun.

Çay genel olarak kahve kadar biliniyor. Ancak çay anlayışları değişik bu nedenle de menülerde limonlu kaynamış şarap içerikli sunumları çok fazla görebilirsiniz.

Yemeğin yanında ekmek isteyip istemediğinizi soruyorlar. Burada ekmek paralı.

Su istediğinizde gazsız olduğunu belirtin. Garsonlar restoranlarda suya da şarap muamelesi yapıyorlar. Servis öncesi tadına bakmanızı isteyebiliyorlar. Restoranlara neredeyse su ve bira fiyatları aynı.

Kahvaltı Kiev’de Ne Yenir, Nerede Yenir ?

Kiev’de Ne Yenir, Nerede Yenir ? Kiev yemek kültürü, kapsamında kahvaltı bazında deneyimlediğimiz 3 yer var.

-Graal

Kiev’de Ne Yenir, Nerede Yenir ? kapsamında öğle yemeği/akşam yemeği bazında deneyimlediğimiz ilk yer Graal.

Graal

Biz kral onlar ise graal diyor. Adı gibi graal bir yer. Vladimirskaya Caddesi’nde bulunan mekâna öğle ve akşam yemeği için de gelebilirsiniz. Mekân temiz. Mutfak kadrosu ise oldukça geniş.

–Menü

Kiev özelinde Ukrayna’ya has menü çıkarabilen gözlemleyebildiğim tek yer burası.

Graal

Menüye gelince (2019) Borsch, Solyanka gibi yöresel çorbalar 15-20 TL , salata çeşitleri 15-18 TL, Kiev Tavuğu vb. ana yemekler 35-40 TL, Kiev Keki  vb. tatlılar ise 12-14 TL arasında sunuluyor.

Borsch Çorbası

Borsch buraya gelmeden önce methini çok duyduğum yöresel bir çorba çeşidi. Kırmızı lahana çorbası da diyebilirsiniz. Genel olarak yanında küçük poğaça ve yoğurt ile servis ediliyor. Normalde söylemezseniz içine domuz yağı da ekliyorlar. İstemediğinizi özellikle belirtin. Olağan üstü değil ama güzel bir çorba. Denemeye değer (20 TL 2019).

Graal’da kahvaltı

Diğer taraftan Dünyaca ünlü Singapur TWG çaylarını burada görmek beni oldukça şaşırttı. Görmüş olduğunuz 6 fincanlık sunumun fiyatı ise sadece 20 TL (2019).

Graal’da kahvaltı

Kahvaltıda yumurta menüsünde ise peynirli Benedict Yumurta denedim  (20 TL 2019). Başarılı buldum. Buraya özgü bir durumda yumurtanın soğuk ya da ılık servis edilmesi. Bundan hoşlanmayabilirsiniz. Bu konuyu da özellikle belirtmeniz de fayda var. Gördüğünüz herşeye vereceğiniz para ise 50-60 TL (2019)’yi geçmez. Kahvaltı konseptinde bu mekanı mutlaka herkese tavsiye ederim.

Çalışma Saaatleri: 10:00-00:00 Adres: Volodymyrska St, 11, Kyiv, Ukrayna, 02000 , Telefon: +380 99 324 6481 

Pizza Celentano

Kiev’de Ne Yenir, Nerede Yenir ? kapsamında kahvaltı bazında deneyimlediğimiz ikinci yer Pizza Celentano. Konum itibariyle Andriivs’kyi Yokuşu’nun hemen başında bulunuyor.

Pizza Celentano

Her ne kadar pizzacı gibi gözükse de öğle ve akşam yemeği için de gelinebilecek bir mekan.

Pizza Celentano

Dekorasyon ise bildiğiniz kırmızı ve yeşilin hakim olduğu 1970 pastel çizgi film anlayışı.

–Menü

Menüye gelince (2019) Borsch, Solyanka gibi yöresel çorbaların yanında kremalı mantar ve peynir çorbaları mevcut, fiyatları 8-10 TL, büyük pizzalar içeriklerine göre 30-40 TL, Tiramisu, Cheesecake vb. tatlılar ise 12-14 TL arasında seyrediyor.

Pizza Celentano

Biz burada tercihimizi çok daha fazla çeşit denemek adına 1 adet büyük Margharita Pizza  (33 TL 2019), 1 adet sosisli ve mantar eşliğinde yağda yumurta  (10 TL 2019) ve 1 adet peynirli mantarlı omlet  (7 TL 2019) olarak kullandık. Yanında da 3 kişilik demlik çay aldık  (12 TL 2019).

Pizza Celentano

Aldığımız her şey gerçekten güzel ve doyurucuydu. Hatta çok aç olduğumuz için biraz abartığımızı da eklemeliyim. Sadece yumurtanın yanında verilen sosisler tütsülenmiş olduğu için çok güzel bir tada sahip değildi. Yaklaşık olarak gördüğünüz her şeye 62 TL (2019) civarında bir ücret ödeyerek memnun bir şekilde mekandan çıktık. Kahvaltı konseptinde bu mekanı mutlaka herkese tavsiye ederim.

Çalışma Saaatleri: 10:00-22:00 int: http://egoisty.com/

Adres: Andriivs’kyi descent, д. 38, Kyiv, Ukrayna, 01025 , Telefon: +380 44 279 0825 

-Baquette Cafe

Kiev’de Ne Yenir, Nerede Yenir ? kapsamında kahvaltı bazında deneyimlediğimiz üçüncü yer Baquette Cafe.

Baquette Cafe

Konum itibariyle Andriivs’kyi Yokuşu’nun hemen başında bulunuyor.

Baquette Cafe (Багет)

Buranın dekarasyonu için rahatlıkla 1700’lü yıllar Fransa diyebilirim. Gerçekten çok hoş ve güzel bir mekan. Öğle ve akşam yemeği için de kesinlikle gelinebilir.

–Menü

Daha çok uluslararası tarzda oluşturulmuş menüye gelince (2019) soğan, mantar ve kabak vb. çorbalarının fiyatları 26-30 TL , et yemekleri içeriklerine göre 25-50 TL, Tiramisu, Napoleon vb. tatlılar ise 12-18 TL arasında seyrediyor.

Kremalı Mantar Çorbası

Biz kahvaltı öncesinde birer kremalı mantar çorbası aldık (18 TL 2019). Hem sunum hem de tat olarak çok güzeldi. Çorbaların yanında  zeytin yağı ve kızarmış ekmek de getirdiler. Savaştaki bir ülke de bile bu sunum yapılabiliyorken bizim restoranlarda artık bu adetin pahalılıktan unutulmuş olması ne acı değil mi?

Klasik Omlet

Çorbaların ardından da birer omlet söyledik (13 TL 2019). Biraz fazla yağlı bulsak da tat olarak güzeldi.

Baquette Cafe Sağlık Çayı

Ukrayna da bizim gibi kahvaltılarda çay içme adeti var. Ancak bizim içtiğimiz çay yerine zencefilli, çaçırgan otlu, böğürtlenli ve greyfurtlu kısacası değişik renkli çayları tercih ediyorlar. Biraz da garsonla anlaşamamız sonucu gördüğünüz demlik geldi. Daha sağlıklı olduğunu düşündükleri için bu tür çaylar içiyorlar (17 TL 2019). Zaten gördüğünüz bu çaya da “sağlık çayı” diyorlar. İçimi güzel olsa da bizim çayın yerini tutmuyor tabii ki…

Baquette Cafe

Genel olarak yediğimiz içtiğimiz her şeyi beğendik. Zaten talep gören bir yer. Yaklaşık olarak gördüğünüz her şeye ekmek ve % 10 hizmet bedeli de dahil 106 TL (2019) civarında bir ücret ödeyerek memnun bir şekilde mekandan çıktık. Kahvaltı konseptinde bu mekanı mutlaka herkese tavsiye ederim.

Çalışma Saaatleri: 09:00-23:00 int: http://baguette-cafe.com.ua/

Adres:  Andriivs’kyi descent, 34Б, Kyiv, Ukrayna, 02000 , Telefon: +380 44 279 0825 

Öğle Yemeği/Akşam Yemeği Kiev’de Ne Yenir, Nerede Yenir ?

Kiev’de Ne Yenir, Nerede Yenir ? Kiev yemek kültürü, kapsamında öğle yemeği/akşam yemeği bazında deneyimlediğimiz 5 yer var.

-Gürcü Yemekleri (Chacha Bar)

Kiev’de Ne Yenir, Nerede Yenir ? kapsamında öğle yemeği/akşam yemeği bazında deneyimlediğimiz ilk yer Chacha Bar. Kiev mutfağında Gürcü yemekleri oldukça hâkim. Bunlardan biri de Vladimirskaya Caddesi’nde bulunan Chacha Bar. Daha önce geldiğim için iyi bildiğim bir yer.

Chacha Bar

Öncelikle girişinden itibaren çok dikkat çekici bir dekorasyona sahip. Yerin bir kat altında yer alıyor ancak oldukça fazla müdavimi var.

Chacha Bar

İşletmecinin söylediğine göre bu restoranda içecekler ve etler dahil sadece Gürcü ürünleri kullanılıyormuş.

Chacha Bar

Özellikle bar şeklinde düzenlenmiş ve otantik hava verilmiş restoranlarda iş toplantısı bile yapıldığını görebiliyorsunuz.

Chacha Bar

Duvarlarda ise beraber fotoğraf çektirelim diyen Gürcü sembolleri hâkim.

Chacha Bar

Menüye gelince ağız tadı olarak Gürcü mutfağı ile Türk mutfağının çok yakın olduğunu söyleyebilirim.

–Çorba

Başlangıç olarak işletmecinin tavsiyesi üzerine içtiğimiz Kharcho Çorbası (Харчо) (20 TL 2019) sığır etinden yapılıyor.

Kharcho Çorbası

İçinde pirinç ve büyük et parçaları da var. Pide ile servis ediliyor. Acı biber de konulan çorba tek başına karnınızı doyurabilecek cinsten.

–Ana Yemekler

Menüde kebap çeşitlerini görünce merak edip tadımlık bir tabak karışık kebap (змішані шашлики) söyledik. Ancak, çok ilginç bir olay ile karşılaştık. Ukrayna’da karışık kebaptan analadıkları şey kuzu, tavuk vb. karışık bir kebap tabağı değil. Karışıktan anladıkları şey kıymanın karışıklığı. Yani tavuk, kuzu ve domuz etinin karışımı.

Karışık Kebap

Bu konu ile ilgili işletme sahibi ile menüyü ve sunumu tartıştık. Karışık kebaptan ne anlamaları gerektiğini kendilerine anlattım ve tabağı direkt geri gönderdik (31 TL 2019) Menü de ayrıca kuzu kebap (33 TL 2019) ve tavuk kebap  (30 TL 2019) da bulunuyor ama biz tercih etmedik.

Şefin Kuzu Eti
Shoti

İşletmecinin tavsiyesi üzerine şefin menüsünden aldık. Şefin kendine has olarak pişirdiği kuzu eti (М’ясо ягняти на грилі) ise gerçekten muhteşemdi. Geleneksel Gürcü ekmeği Shoti ile sunulan kuzu eti (45 TL 2019) gerçekten çok güzel.

Chakhokhbili

Malesef hala doymadığımız için bir tane de tavuk ve domates içerikli bir güveç olan Chakhokhbili söyledik (30 TL 2019). Tat olarak güzeldi ancak özel olduğunu söyleyemem.

–Ara Sıcaklar

Ana yemeklerin yanında da uygun olduğunu düşünerek Suluguni Peyniri ile yapılan Gürcülerin Sokko dedikleri mantar güveçten istedik.

Suluguni Peyniri ile yapılan Mantar Güveç (Sokko)

Gerçekten o da tat olarak hem çok uygun hem de çok güzeldi (26 TL 2019).

Hinkali

Tabii ki Gürcü Mutfağı denince Hinkali olmadan olmaz. Bir tabak tadımlık Hinkali de ısmarladık (37 TL 2019). Açık fikrimi sorarsanız mantı olayı buralardan Tibet-Nepal dolaylarına kadar genel bir tat ve bu tatlar içerisinde en güzeli inanın bizim mantımız.

Khachapuri

Şimdi de sıra başka bir Gürcü efsanesi olan Khachapuri de. Servisi yapan garson Khachapuri’yi masaya getirdikten sonra üzerindeki yumurta ve peyniri sonradan karıştırdı. Sanırım Khachapuri için de Suluguni Peyniri kullanıyorlar. Gerçekten güzel bir tat. Zevkle yedik (37 TL 2019).

–İçecek

Gürcistan’ın Saperavi Üzümleri’nin çok ünlü olduğunu bildiğimizden menüde görünce hiç düşünmeden tercihimizi bu yönde kullandık.

Badagoni Saperavi Rose

Tüm bu yemeklere eşlik etmesi için de Badagoni Saperavi Rose aldık (82 TL 2019). Tat olarak oldukça memnun kaldık.

–Tatlılar

Yemekten sonra tatlı olarak tadımlık 2 çeşit üzerinde karar kıldık.

Napoleon

İlk tercihimiz Napoleon oldu (19 TL 2019). Açıkçası oldukça hafif ve başarılı buldum. Daha sonra yaptığımız deneyimlerde bu tatlının Kiev’in tüm restoranlarında da sunulduğunu gördük zaten.

Cada

İkinci tercihimiz ise bal ve fındık içerikli bir Gürcü tatlısı olan Cada (када) oldu (22 TL 2019). Değişik bir tat ama  çok özel bir tatlı olduğunu söyleyemem.

Chacha Bar

Gelelim hesaba her şey dahil gördüğünüz bu yemeğe vereceğiniz azami fiyat 400 TL (2019)’yi geçmez. Bu kadar farklı yemek için de çok fazla olduğunu düşünmüyorum açıkçası. Esas sürpriz ise restoranın çıkışında yemek sonrası çektirdiğimiz bu fotoğraf oldu. Akşam canlı müzik de yapılan bu mekanı öğle yemeği ya da akşam yemeği konseptinde mutlaka herkese tavsiye ederim.

Çalışma Saaatleri: 11:00-23:00

Adres: Володимирська вул, 11, Kyiv, Ukrayna, 02000 , Telefon: +380 67 159 5099

Varenychna “Katyusha”

Kiev’de Ne Yenir, Nerede Yenir ? kapsamında öğle yemeği/akşam yemeği bazında deneyimlediğimiz ikinci yer Varenychna “Katyusha” . Hem Kreşatik Caddesi’ni göreyim hem de yemek sonrası sıcaklar ile keyif yapayım diyorsanız Varenychna “Katyusha” için doğru yer diyebilirim.

Varenychna “Katyusha”

Arama motorlarına bakıldığında genel olarak Ukrayna Restoranı kimliği ile geçiyor ancak içerisi 1970 model bir pizzacı tadında dekore edilmiş.

–Menü

Benim en çok menüleri dikkatimi çekti. Onlar da 1970 dergileri gibi.

Varenychna “Katyusha” Menü

Menüye gelince (2019) Borsch, Solyanka gibi yöresel çorbaların yanında bezelye ve sebze çorbaları mevcut, fiyatları 10-14 TL, Shopsky, Zamorsky gibi yöresel salataların fiyatları 10-14 TL, Gürcü yemek çeşitleri 15-20 TL, Biftek vb. et yemek çeşitleri 35-40 TL, tavuk yemek çeşitleri 20-25 TL ve son olarak yöresel Kolbaska, Kartoshka gibi tatlılar ise 12-14 TL arasında seyrediyor.

Güveç Mısır ve Cake Kolbaska

Burada da menüde değişik tatlar aradık. Aradığımızı da bulduk tabii ki. Ukraynalılar cidden değişik insanlar. Mısırı güveçte pişiriyorlar. Bu sunum türü oldukça yaygın. Bizim için tek sorun mısırın tuzlu değil tatlı olarak sunumu (13 TL 2019).

Yöresel tatlılar ise daha çok kek bazlı. Biz de Cake Kolbaska ısmarladık (9 TL 2019). Daha çok bildiğimiz mozaik tatlılara benziyor.

Kaynamış Şarap

Ukrayna yemek kültürü başlığında belirttiğim gibi burada bilinen çay çeşitlerinin yanında çayın muadili olarak limon eşliğinde sunulan kaynamış şarap çeşitleri de içiliyor. Kırmızı ya da beyaz şarap kullanılılan bu içecekler her ne kadar Ukraynalılarca sevilse de sizlerin çok seveceğinizi zannetmiyorum tavsiye de etmiyorum (14 TL 2019).

Yaklaşık olarak gördüğünüz her şeye içtiğimiz sular da dahil 58 TL (2019) civarında bir ücret ödeyerek mekandan çıktık. Öğle ya da akşam yemek sonrası çay molası konseptinde bu mekanı herkese tavsiye ederim.

Çalışma Saaatleri: 24 saat int: int: http://katysha.com.ua/

Adres: Khreschatyk St, 29/1, Kyiv, Ukrayna, 02000 , Telefon: +380 44 235 9335

-Happy Grill Bar

Kiev’de Ne Yenir, Nerede Yenir ? kapsamında öğle yemeği/akşam yemeği bazında deneyimlediğimiz üçüncü yer Happy Grill Bar. Petra Sahaidachnoho Caddesi üzerinde bulunan restoran hem yemek yiyeyim hem de daha sonra Podil‘e giderim diyorsanız çok doğru yer. Burası semtin güney başlangıç noktası ve Poshtova Ploshcha Metro İstasyonu’nun çok yakınında bulunuyor.

Happy Grill Bar ve Petra Sahaidachnoho Caddesi

Bar ve mangal üzerine çalışan mekânın etleri oldukça güzel. Gerçekten Kiev’in gidilesi yerlerinden.

Happy Grill Bar

Genel de insanlar garsonlar ile ilgili yorum yapıyor. Garsonlara değil yemeklere odaklanmakta fayda var. Kiev halkı buraya çoluk çocuk beraber geliyor. Hafta sonu dj müzik keyfi de sunuyor.

–Menü

Menüye gelince (2019) biralar 10-12 TL, kadeh şaraplar 12-14 TL, her türlü et yemeği servisi 100g 20-21 TL, hamburgerler 24-30 TL, k aralığında değişiyor.

t-bone

Et çeşitleri olarak özellikle t-bone için güzel yaptıklarını söyleyebilirim. 200 gr ağırlındaki bu servis oldukça doyurucu (40 TL 2019). Ancak onların az, orta, iyi pişirme dereceleri ile bizimki arasında çok fark var buna dikkat etmek gerek.

Şinitzel

Şinitzeli bizden farklı olarak peynir ile pişiriyorlar. Patates kızartması ile de servis ediyorlar. Olağan üstü değil ama doyurucu (35 TL 2019).

Cheese Burger

Burger konusunda iddialı olması gereken mekanı açıkçası burger konusunda başarısız buldum. Burgerin kıymasını da etini de hiç beğenmedim (26 TL 2019).

Happy Grill Bar

İçkilere gelince kadeh olarak aldığımız Saperavi Üzümlerinden yapılan Gürcistan ev şarabı güzeldi (14 TL 2019). Kendilerine orijinal olan “Beer Happy” nin de içimi hoştu (10 TL 2019).

Happy Grill Bar

Buradan yaklaşık 200 TL hesap ödeyerek kalktık (2019). Burada tıka basa doymak isterseniz kişi başı en fazla 50-60 TL (2019) harcayabilirsiniz. Haftasonu DJ performansı da olan bu mekanı öğle ya da akşam yemekleri için mutlaka herkese tavsiye ederim.

Çalışma Saaatleri: 11:00-23:00

Adres: Petra Sahaidachnoho St, 6, Kyiv, Ukrayna, 04070 , Telefon: +380 97 879 5384

-Pesto Cafe

Kiev’de Ne Yenir, Nerede Yenir ? kapsamında öğle yemeği/akşam yemeği bazında deneyimlediğimiz dördüncü yer Pesto Cafe. Hem Bağımsızlık Meydanı‘nı seyredeyim hem de yemeğimi yiyeyim diyorsanız çok doğru bir yer.

Pesto Cafe

Globus Mall (ТЦ GLOBUS) içerisinde bulunan en iyi restoran olan Pesto Cafe, aynı zamanda Kreşatik Caddesi (Хрещатик)’nin de başlangıç noktasında bulunuyor. Tamamen İtalyan Mutfağı konseptinde çalışan mekan dekorasyonu ile de tam bir italyan ve gençler için Kiev’in gidilesi yerlerinden.

–Menü

Menüye gelince (2019) çorba çeşitleri 15-20 TL, salata çeşitleri 12-14 TL, biftek çeşitleri 100g 40-60 TL, pizza çeşitleri 40-60 TL, Risotto çeşitleri 25-30 TL, makarna çeşitleri 20-40 TL ve tatlı çeşitleri 16-18 TL arasında değişiyor. İçeceklere gelince biralar 6-10 TL, kadeh şaraplar 12-14 TL, normal içecekler 6-7 TL aralığında değişiyor.

Pesto Cafe

Yemek tercihimiz çok sevdiğimiz Karidesli Makarna oldu. Yediğimiz kızarmış karidesli makarnayı öncelikle sizin de tahmin edeceğiniz gibi hiç doyurucu bulmadım. Sanırım karidesleri de sayarak makarnaya koyuyorlar. Mekanın yerine bakıp boyutları küçültmenin pek de bir anlamı yok. Üstelik bu kadar çok krema kullanılmasını da anlamak mümkün değil. Sunumu belki harika olan bu makarnayı açıkçası oldukça amatör buldum (33 TL 2019)

Pesto Cafe

Söylediğimiz bir şişe Bardolina Sant’Orsala Şarabı’nı (78 TL 2019) bile özellikle soğuk getirmelerini söylememize rağmen bir kova bulup getiremediler. Üstelik gelen şarapta bir o kadar sıcaktı. Bunun dışında şaraba eşlik etmesi için istediğimiz Bruschettalar (13 TL 2019) kızarmış ekmek üzeri yapılacağına bayat ekmek üzeri yapılmıştı. Domatesleri çürük peynirleri rezaletti. Sanırım genç ahçı ve garsonlarda yılbaşı tatili dolayısıyla çalışma isteksizliği var.

Pesto Cafe

Kiev’de şimdiye kadar yediğim en kötü yemekleri burada yedim. Tatlı yemek için daha fazla kalmak istemedik. Üstelik bir de tüm yediklerimiz için 192 TL (2019) hesap ödedik ve çıktık. Dekorasyonu ve mevkisi dışında hiç bir özelliği olmayan bu restoranı kimseye tavsiye etmiyorum.

Çalışma Saaatleri: 09:00-23:00 Int: https://www.pestocafe.ua/en

Adres: Instytutska St, 2, Kyiv, Ukrayna, 02000 , Telefon: +380 50 380 4701

-Krym

Kiev’de Ne Yenir, Nerede Yenir ? kapsamında öğle yemeği/akşam yemeği bazında deneyimlediğimiz beşinci yer Krym.

Krym

Borysa Hrinchenka Caddesi üzerinde bulunan restoran hem Bağımsızlık Meydanı’nı seyredeyim hem de yemeğimi yiyeyim diyorsanız çok doğru yer. Zaten meydanda devamlı bir şov var. seyredip yemek yemek ayrı bir zevk.

Krym

Tamamen Kırım Mutfağı konseptinde çalışan mekan Kiev’de etler ile ilgili hiç birşey düşünmeden gidebileceğiniz güzel bir yer.

–Menü

Menüye gelince (2019) Borsch, Solyanka gibi yöresel çorbalar 11-19 TL, bizim mercimek çorbası 14 TL, 2 parça çibörek (cheburek) içeriğine göre 16-24 TL, mantı (manti) içeriğe göre 16-20 TL, çay çeşitleri 6-12 TL, büyüklüğüne göre ayran  7-20 TL ve bira çeşitleri 10-14 TL arasında sunuluyor.

Borsch Çorbası

İlk olarak hem içimiz ısınsın hem de yöresel bir çorba denemek adına Borsch Çorbası aldık (11 TL 2019). Daha önce içtiğim bu çorbayı açıkçası hep beraber de sıradan bulduk. Bizim mercimek çorbamızın yerini hiç bir şey tutmaz. Bunu yazıyorum çünkü içmek isterseniz menüde de var.

Cheburek (Çibörek)

Daha sonra tadımlık duble etli Cheburek yani Çibörek söyledik (25 TL 2019). Yanında da küçük ayran (7 TL 2019) Kırımlılar Çibörek için kendi milli yemekleri olduğunu söylüyor. Doğruluğuna inanırım çünkü çok güzeldi.

Manti (Mantı)

Daha sonra yine tadımlık olarak Manti yani Mantı söyledik (17 TL 2019). Kırımlılar Mantı için de kendi milli yemekleri olduğunu söylüyor. Ancak bu mantı tipini değişik şekillerde Nepal Tibet’e kadar değişik adlarda görebileceğiniz için bunun doğruluğuna inamıyorum. Ayrıca çok da beğenmedik. Yanında getirilen yoğurt hamurun ağırlığını giderecek cinsten de değil zaten. Bizim tereyağlı Kayseri Mantımız çok çok daha güzel.

Azeri Çayı

Son olarak da yediklerimizi bastırması için demlikle Azeri Çayı söyledik (12 TL, 2019) ve tadımlık da olsa yemeğimizi tamamladık.

Krym

Kiev’de şimdiye kadar bir çok yerde değişik tatlar deneyimledim. Sonuç itibariyle ben bu anlayışı hiç bir şekilde kabul etmesem de bu restoranın bizim ağız tadımıza en yakın tatlara sahip olduğunu yani yeni bir şeyler denemek istemeyenler için ideal olduğunu söyleyebilirim. Üstelik tüm yiyip içtiklerimiz için 103 TL (2019) hesap ödedik ve çıktık. Mevkisi de harika olan bu restoranı yukarıda belirtiğim anlayış kapsamında herkese tavsiye ederim.  

Çalışma Saaatleri: 11:00-23:00

Adres: вул. Бориса Грінченка, 4, Kyiv, Ukrayna, 02000 , Telefon: +380 44 451 7418

Gece Yemeği Kiev’de Ne Yenir, Nerede Yenir ?

Kiev’de Ne Yenir, Nerede Yenir ? Kiev yemek kültürü, kapsamında gece yemeği bazında deneyimlediğimiz tek yer var.

-Arena City Arena Beer House

Kiev’de Ne Yenir, Nerede Yenir ? kapsamında gece yemeği bazında deneyimlediğimiz tek yer olan Arena City Arena Beer House gerçekten özel bir yer. Mutfak ise daha tam uluslararası bir konsept.

Arena City Arena Beer House

Arena City içerisinde bulunan mekân daha çok The Burger’ın rakibi gibi. Oldukça büyük bir mekân. İçerideki motosikler ile daha çok Hard Rock kafe hacası yaratılmış. Canlı caz müziği ya da bireysel performanslar müzik var. Oldukça fazla yabancı müdavimi olduğu da görülüyor. Mutfak personeli oldukça geniş bir kadrodan oluşuyor.

–Menü

Menüye gelince (2019) kendi üretimleri olan Munich Helles, Weizen, Golden Ale vb. biralar (12 TL, 2019), şişelenmiş biralar 20-25 TL  ve alkolsüz içecekler 7-15 TL arasında değişiyor.

Arena City Arena Beer House’da tadımlık sunulan biralar

Yemek menüsü ise biraz daha fiyatlı.  Soğuk başlangıçlar 30-40 TL, Gulaş, Borsch vb. çorbalar 30-40 TL, salatalar 30-80 TL, patates kızartması ara sıcaklar 15-20 TL, 100 gramlık biftek çeşitleri 100-130 TL ve tatlılar 30-80 TL arasında değişiyor.

Arena City  Arena Beer House

Adı üzerinde burası bir beer house olduğu için önceliği biraya verdik. Tercih olarak da Weizen (12 TL, 2019), Ukrayna’ya has en beğenilen biraları daha küçük hacimlerde sunan Tasting beer SET (10 TL, 2019) ve Tekila (16 TL, 2019) aldık.

Arena City Arena Beer House Yeni Zelanda kuzu pirzola

Yemeğe gelince yine garsonların da tavsiyesi üzerine tereyağlı ekmek ve humus ile birlikte servis edilen Yeni Zelanda kuzu pirzola aldık 100 TL (2019). Tat olarak gerçekten inanılmazdı. Hayatımda yediğim en güzel etlerden biriydi. Biralar da gerçekten güzeldi. Doğru bir tercih yaptığımı değerlendiriyorum.

Bu kalite ve seviyede bir yer için bile içecekler, müzik hatta bahşiş dahil harcayacağınız para 3 kişi için  350-400 TL (2019) civarında.  Hergün canlı performansı da olan bu mekanı gece yemekleri için mutlaka herkese tavsiye ederim.

Çalışma Saaatleri: 07:00-02:00 İnt: http://beerhouse.com.ua/

Adres: Baseina St, 2а, Kyiv, Ukrayna, 01004 , Telefon: +380 67 552 2322 

Kiev Fastfood Kültürü

-Mcdonalds

Adı fastfood olsa da ayrı bir kültür olarak kabul edildiğinden neredeyse fiyat olarak restoranlarla aynıdır. Mcdonald ise burada ayrı bir ekoldür. Gençler için pek bir şey alamasalar da özellikle  Khreshchatyk (Kreşatik) Caddesi’ndeki Mcdonalds’da oturmak çok önemlidir. Burada büyük küçük herkes yer kapmak için birbirleriyle yarışmaktadır. Eğer buradan en büyük menüyü bile almak isterseniz vereceğiniz para Türkiyedeki gibi 20-30 TL’yi geçmez. Ancak lütfen burada gençlerin karşısına geçip menü yemeyin çünkü onlar genel olarak bir menü ya da sadece patates alıp beraber yiyebiliyor.

-Tavuk Döner

Diğer dikkatimi çeken bir olgu ise Türklerle birlikte buraya gelen tavuk dönerler. Örneğin “Sultan” adlı büfelerden onlar için pahalı olmakla birlikte halkın yaklaşık 15 TL (2019) bir ücret karşılığında tavuk döner aldığını görebilirsiniz.

-Besarabsky Pazarı

Deniz ürünleri sevenler için en uygun yer Arena City’ye giderken Kreşatik Caddesi üzerinde hemen sol tarafımızda yer alan Besarabsky Pazarı.

Besarabsky Pazarı

İsteyenler için burada deniz ürünleri konseptinde bizim Eminönü benzeri ancak daha geniş çeşitli ayaküstü lokantaları da var.

Kiev Tatlı Kültürü

Kiev’de çikolata ürünleri oldukça güzel. Rahatlıkla her birini yiyebilirsiniz.  En geniş ağa yayılmış kahve dükkânları Aroma Kava’lar. Neredeyse her yerde bir kafesini ya da büfesini görebilirsiniz.

Aroma Kava kahve saati

Fiyatlara gelince gerçekten komik.  Görmüş olduğunuz menüyü 9-10 TL (2019) fiyata içip yiyebilirsiniz. Evet arkadaşlar benim size Kiev’de Ne Yenir, Nerede Yenir ? kapsamında anlatabileceklerim bunlar. Kiev’de gidilmesi gereken yerleri daha sonra kapsamlı olarak anlatacağım. Benim size tavsiyem kafanızdaki bütün ön yargıları bırakıp yeni çipli kimliklerinizle bile gidebildiğiniz oldukça da güvenli olarak tespit ettiğim bu şehre ailenizi de alıp gitmeniz. Küçük bir bütçeyle hem ailenizi hem de kendinizi mutlu edebilirsiniz.

Kiev ile ilgili diğer yazılarımız için Kiev Gezi Rehberi‘ne bakmayı unutmayın. Şimdilik sağlıcakla kalın.

Exit mobile version